logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie ALKM. Wyznaczanie dnia tygodnia. Zamieszczony kod.

print-85 12 Mar 2011 10:59 1328 2
REKLAMA
  • #1 9266614
    print-85
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    programowanie ALKM
  • REKLAMA
  • #2 9267499
    gitara61
    Poziom 12  
    Na początek powiem, że jest tu masa błędów składniowych. Domyślam się, że jest to kod w C++, choć wygląda koszmarnie.
    Zacznijmy od tego, że chyba nie do końca kumasz co się w tym kodzie dzieje. To jest twój kod.
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

A powinien wyglądać mniej-więcej tak, jeżeli już koniecznie chcesz korzystać z prototypów, co faktycznie jest dobrym nawykiem.

To tak na początek. Natomias wywołanie funkcji wewnątrz innej lub wewnątrz programu (funkcja main) wygląda następująco:

W twoim kodzie jest niestety jeszcze dużo błędów, ale może po zrozumieniu tego i uporządkowaniu kodu je zauważysz, gdybyś jednak dalej miał problem to pisz. Chętnie pomogę.
  • #3 9274015
    gitara61
    Poziom 12  
    Jednym z twoich naczelnych błędów było umieszczenie kodu funkcji wewnątrz bloku funkcji głównej oraz dodanie średnika po nagłówku funkcji. Poprawiłem błędy składniowe w twoim kodzie i zadziałał mi po kompilacji. Usunąłem też opcję 3, ponieważ wydała mi się niepotrzebna (nic nie robiła). Poniżej wklejam działający kod. Kod kompiluje się i wykonuje (dla dzisiejszej daty podaje poprawny wynik), jednak nie wgłębiałem się w inne testy.

REKLAMA