logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przenośny menedżer plików lub "rekonfigurator"

MCbx 12 Mar 2011 15:31 2882 4
REKLAMA
  • #1 9267558
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Na początku przedstawię jak wygląda sytuacja: Otóż często chodzę z pendrive'm po pracowniach (komputery z WinXP rzadziej 2000), gdzie to korzystam z komputerów na kontach użytkownika (czego nie zmienię z niemożności regulaminowej). Mając ograniczone konto muszę za każdym razem dostosowywać system do swoich przyzwyczajeń, czyli konfigurować Firefoxa (instalacja Adblocka, ProxySwitchera, co pomimo uprawnień wychodzi), no i oczywiście wrzucać do swojego podkatalogu dokumentów 7-zipa, gdyż przywykłem nim otwierać archiwa.
    Szukam więc programów na pendrive, które oferowałyby następujące opcje:
    - Menedżer plików (filozofia Exploera lub PCManFM, nie Nortona Comandera), ale z możliwością definiowania skojarzeń plików z programami portable.
    - Menedżer programów przenośnych. Wielu, nie kilku jak U3, bym miał w jednym miejscu programy i swoje katalogi na pendrive. Fajny był UsbSpawn ale niestety autor go nie dokończył (możliwości rozmieszczania drzewiastego/ikon).

Eksperymentowałem z MojoPac, ale o dziwo nie chciał działać bez konta administratora.
  • REKLAMA
  • #2 9267605
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Zmiana skojarzenia plików z programami i konto z ograniczeniami ... nie da się :|
    Nie znajdziesz uniwersalnego programu , tym bardziej że odrzucasz popularne i dość skuteczne rozwiązania - Total Commander i inne .
    Firefox portable nie potrzebuje ciągłego konfigurowania .
  • REKLAMA
  • #3 9268114
    MCbx
    Poziom 28  
    Tak, mam tam FF portable. Dobrym programem do zarządzania jest PStart - i na razie z niego korzystam pomimo drobnych niedociągnięć. Problemem jest jednak to, że nie mogę znaleźć menedżera plików mającego własne skojarzenia typów - menedżera o filozofii bardziej jak ten z Windows 3.11 (kilka okien) niż z NC (dwa panele).
    Rozumiem doskonale, że z uprawnieniami użytkownika rejestru nie zmienię, więc nie chodzi mi o zmianę skojarzeń Eksploratora Windows, tylko o inny "eksplorator" uruchamiany z pendrive.
  • REKLAMA
  • #4 9268146
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    MCbx napisał:
    ... nie mogę znaleźć menedżera plików mającego własne skojarzenia typów - menedżera o filozofii bardziej jak ten z Windows 3.11 (kilka okien) niż z NC (dwa panele).
    Rozumiem doskonale, że z uprawnieniami użytkownika rejestru nie zmienię, więc nie chodzi mi o zmianę skojarzeń Eksploratora Windows, tylko o inny "eksplorator" uruchamiany z pendrive.

Ja właśnie w ten sposób używam Total Commandera z plikiem konfiguracyjnym w folderze programu - dla mnie jest optymalnym rozwiązaniem .
  • #5 9299522
    MCbx
    Poziom 28  
    Problem został w wielkim stopniu rozwiązany: Program Coffee:
    http://www.lupopensuite.com/db/coffee.htm
    To zestaw skryptów AutoHotKey, który przechwytuje dwukliki i umożliwia uruchamianie programów.
    Jest rozprowadzany ze źródłami (można sobie pozmieniać by np. nie tworzyć automatycznie skojarzeń tylko czytać z pliku).
    Diabelnie niestabilny na pozarażanych kompach, ale za to w innych przypadkach działa :).
REKLAMA