logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować drzwiczki w pralce PDN 885, by zatrzymać wyciek wody?

Bugalek 28 Paź 2004 14:15 10086 12
REKLAMA
  • #1 943615
    Bugalek
    Poziom 11  
    Mam problem i nie wiem co jest jego przyczyną. Podczas prania woda wycieka spod drzwiczek. w Zasadzie nie wiem czy drzwiczki można jakoś regulować i czy nie jest to problem z kołnierzem. Woda leci w bardzo małych ilościach i po dociśnicięciu drzwiczek wyciek ustaje. Jeśli da się jakoś regulować drzwiczki napiszcie w jaki sposób. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 943630
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1548
    Witam.
    Regulacji jako takiej w tym modelu nie masz, ale zobacz czy dobrze przykręcony jest zawias.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #3 943640
    dar
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Bugalek napisał:
    Mam problem i nie wiem co jest jego przyczyną. Podczas prania woda wycieka spod drzwiczek. w Zasadzie nie wiem czy drzwiczki można jakoś regulować i czy nie jest to problem z kołnierzem. Woda leci w bardzo małych ilościach i po dociśnicięciu drzwiczek wyciek ustaje. Jeśli da się jakoś regulować drzwiczki napiszcie w jaki sposób. Pozdrawiam

Prawdopodobnie uszczelka na drzwiczkach sie zbytnio 'uleżała"
    U siebie na uszczelce na drzwiczkach zalozylem taki rodzaj gumowego sznurka który powodowal ze uszczelka robiła sie wyższa i lepiej dolegala do drzwiczek. Do tej pory dzial bez problemow .. i nie cieknie :)
    pozdrawiam
    Dar
  • REKLAMA
  • #4 943659
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    :arrow: Dar
    Tam nie ma żadnej uszczelki na drzwiach
  • #5 943686
    luna
    Poziom 22  
    Ocena: 258
    Witam :) Sprawdź czy nie pobiera zbyt dużo wody.W PDN885 wody jest tak mało ,iż nie powinno cieknąć pod wziernikiem.Jeżeli jest dużo wody wyczyść króciec i wężyk hydrostatu.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 943766
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 943840
    Bugalek
    Poziom 11  
    Spoko tylko proszę o informacje jak dla Lamy (buraka) więc gdzie znajdę ten króciec i jak go sprawdzić :D Generalnie to dziękuję za rday ale poprosiłbym o bardzo szczegółowe gdyż jak do tej pory to z pralka miałem do czynienia tylko podczas prania (nie licząc wymiany łożysk). :D
  • #8 943933
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 943962
    luna
    Poziom 22  
    Ocena: 258
    Odkręć górną pokrywę ,po prawej stronie będzie moduł elektroniczny,pod nim jest hydrostat od którego odchodzi od dołu wężyk,który dochodzi do króćca,połączone są te wężyki rurką miedzianą ,która się zapycha.Wyczyścić cały układ i powinno być po sprawie.
  • #10 943999
    Bugalek
    Poziom 11  
    Na 2 nie sięga tylko do szkła. Więc najprawdopodobniej jest to prblem zawiasu lub kołnierza. Co z tym zrobić. Raz już przez to zalaliśmy sąsiadów (dwa piętra w dół :D ) ale potem było spoko. Boję sie prać żeby nie zrobić powodzi w Warm.-Maz. Z góry dziękuję za pomoc i cierpliwośc.
  • #11 944451
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 944904
    Bugalek
    Poziom 11  
    Kamienia nie widać. Jakby coś to poczyszczę na wszelki wypadek. Podejrzewam że chodzi o kołnierz raczej gdyż po dociśnięciu drzwiczek wszystko jest w pariatku i przestaje cieknąć. Sprawdzę kołnierz i powiem co i jak. Za udzielone rady dziękuję i proszę nie przestawać :D .
  • #13 4517831
    beny8416
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    U mnie mialem taki problem ze ciekla woda rurka ta cienka przezroczysta to pikus tam byl tylko kamien najwiecej syfu zebralo sie w miejscu laczenia tej przezroczystej z czarna, ja odlaczylem przezroczysta od tej czarnej i wycisnolem z czarnej okolo 1/4 szklanki gestej 'mazi' po tym czyszczeniu pralka dzila elegancko

Podsumowanie tematu

✨ W pralce PDN 885 nie ma możliwości regulacji drzwiczek, jednak warto sprawdzić, czy zawiasy są dobrze przykręcone i nie luźne. Częstą przyczyną wycieku wody spod drzwiczek jest uszkodzony lub zużyty kołnierz (fartuch), który należy dokładnie obejrzeć i ewentualnie wymienić. Woda może również wyciekać z powodu zapchanego układu hydrostatu – szczególnie cienkiego wężyka łączącego hydrostat z pompą, który często zbiera kamień i zanieczyszczenia. Aby go wyczyścić, należy zdjąć przedni front pralki, odłączyć wężyki i usunąć nagromadzoną maź i kamień. Warto także sprawdzić, czy pralka nie pobiera nadmiernej ilości wody, co może powodować wycieki. Kamień na szkle drzwiczek (wzierniku) może dodatkowo utrudniać szczelność. Po dociśnięciu drzwiczek wyciek ustaje, co wskazuje na problem z kołnierzem lub zawiasem, a nie z samą regulacją drzwiczek. Regularne czyszczenie wężyka hydrostatu i kontrola stanu kołnierza to kluczowe działania zapobiegające wyciekom w tym modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA