Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pobieranie tytułu piosenki

soulhudson 12 Mar 2011 21:28 1113 5
  • #1 12 Mar 2011 21:28
    soulhudson
    Poziom 12  

    Witam!
    Szukam języka, który posiada polecenie czy coś w tym stylu...
    Wiem że napewno z C++ to się da, ale tego jeszcze nie ogarniam.

    Mianowicie potrzebuję pobrać z pliku nazwę zespołu i tytuł piosenki, a jego nazwę zmienić na zespół - tytuł...

    Chodzi o to, że mam pozgrywane na kompa dużo płyt, a w tedy jeszcze mnie to mało obchodziło, i wszystkie nazywają sie Track1, Track2... A nie chce mi sie zmieniać po kolei wszystkich plików...

    Proszę o pomoc.. Może ktos zna już taki program

    Z góry dzięki

    0 5
  • #2 12 Mar 2011 21:40
    krru
    Poziom 32  

    Jak rozumiem, są to mp3 lub coś podobnego i te tytuły są zawarte w plikach?

    0
  • #3 12 Mar 2011 21:43
    soulhudson
    Poziom 12  

    Tak, tak dokładnie.
    Jak klikniesz właściwości >> podsumowanie >> zaawansowane

    Są to mp3, czasem wma, lub wav, ale to konwertuje do mp3 zazwyczaj

    0
  • #4 13 Mar 2011 13:39
    kubatek94
    Poziom 17  

    Witaj,
    do takich rzeczy najlepiej uzyc gotowej biblioteki do manipulacji tagow ID3:
    http://id3lib.sourceforge.net/
    zerknij na ten projekt, luknij w dokumentacje i do dziela ;)

    Pozdrawiam

    0
  • #5 14 Mar 2011 15:41
    soulhudson
    Poziom 12  

    O Boże...
    Troszkę dużo i po angielsku.
    Ale mam już przynajmniej ukierunkowane że to sie nazywa ID3.

    Dzięki, obejrzę.

    A teraz chyba głupie pytanie, ale:
    wiecie jaki język obsługuję te ID3 - chodzi o ich edycje...
    Bym był wniobowzięty jeśli jest to Pascal, albo Java

    Dodano po 5 [minuty]:

    Znalazłem język flash - Action Scirpt.

    Czy łączy sie, a raczej jego polecenia pokrywają sie z java script?

    Jak tak to miodzio!

    0
  • #6 15 Mar 2011 20:17
    tuzi
    Poziom 12  

    Jeśli chodzi tylko o uporządkowanie swojej kolekcji muzyki, to nie ma co wyważać otwartych drzwi, są gotowe programy które to robią :) np. http://easytag.sourceforge.net/ (podaję linka do tego, bo sam z niego korzystałem, ale jestem przekonany że są także inne).

    Natomiast jeśli chodzi tu bardziej o poćwiczenie programowania przy okazji porządkowania plików, to jakiś język skryptowy by się do tego nadał: Python, Perl, co tam jeszcze wynaleziono :)

    0