logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwie sieciówki w jednym kompie, udostępnianie połączenia

mateusznn 29 Paź 2004 00:07 2693 7
REKLAMA
  • #1 945330
    mateusznn
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam!! Mam straszną zagwózdkę u jednego ze swoich klientów. Ma w jednym z komputerów zainstalowany Win XP Pro i wmontowane 2 karty sieciowe: jedną 3COM ( poprzez tą kartę sieciową łączy się z internetem od niezależnego providera) oraz druga kartę na Realtec`u, która ma słuzyć do połączenia z innym kompem na firmie (LAN) oraz do udostępniania połączenia internetowego. Karty sieciowe sie nie "gryzą", nie ma żadnych konfliktów. Problem polega na tym, że po prostu udostepnianie nie działa, na drugim kompie w którym jest juz tylko jedna sieciówka net nie śmiga mimo że na tym kompie z 2 sieciówkami jest włączone udostepnianie. Adresy IP są przyznawane dynamicznie (DHCP) na obydwóch kompach, no i jest jeszcze jeden problem, mianowicie nie działa połącznie na poziomie lokalnym, w otoczeniu sieciowym kompy się widzą ale nie można dostać się do żadnego z udostepnionych folderów, dostaje komunikat że nie mam uprawnień. Kabel jest z przeplotem (sieciówka=>sieciówka). Kombinowałem już na różne sposoby i lipa. Proszę o pomoc, każda wskazówka jest dla mnie na wage złota. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 945511
    wrzaskun
    Poziom 15  
    super problem ;)
    Wiec na kompie matka ten gdzie udostepniasz polacznie w windozie XPpro nalezy zrobic dyskietke to pojawia sie na koncu kreatora sieci domowej. Te dyskietke zapodaj do tego kompa z 1 karta sieciowa i odpal to pozwoli jak wiesz zerszta uruchomic na nim kreatora sieci. no i powinien net dzialac oczywiscie jak udostepnisz go w tym kompie z 2 sieciami. Pamietaj aby potem przersetowac kompy i poczekac az sie znajda. Pamietaj ze na kompie z 2 sieciami musi sie zainstalowac mostek sieciowy!(dopiero potem zrob dyskietke jak on bedzie) powstaje zazwyczaj sam po skonfigurowaniu kreatora. (jesli masz na 1 kompie XP pro SP1 a na 2 XPpro SP2 to i tak trzeba uzyc tej dyskietki, najlepiej zawsze jej uzywac)(no i z systemu nowszego do starszego albo z matki na syna ;))) róznie to jest:)

Jesli sie nie znajda(moga sie nie znalesc a net bedzie!), a netu nadal nie bedzie to zobacz reczne sterowanie DNS i bramka podsieci(uzyj takich samych), a IP ustal na podobne np: 168.192.0.1 a dla 2 kompa z koncowka 2.

Mam tez nadzieje ze mimo iz kompy sie znajda to bedziesz mial uprawnienia do plikow 2 kompa. Jednak czasem trafiaja sie klopoty jesli jeden z systemow to win 98, czasem trzeba zainstalowac free proxy, win proxy, czy inne progsy do udostepniania. bo nie wiadomo dokonca dlaczego tych uprawnien nie ma.

Mozna cos konfiguraowac w panelu sterowania narzedzia administracyjne, albo tez moj komputer->narzedzia->opcje folderow->>widok->uzyj prostego udostepniania plikow(wylaczone) dzieki temu masz wiecej opcji w udostepnianiu plikow. Jednak nie gwarantuje ze wiecej znaczy lepiej.
  • REKLAMA
  • #3 946555
    Piotr Grzyśka
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    A wiec najlepiej zrobić tak:
    1)Komputer(podłączony do internetu)
    a)eth0 ustawic DHCP i udostępnic połączenie internetowe
    (w XP klikamy prawym przyciskiem myszy na karte sieciową(polączenie sieciowe) i potem właściwości i tam w odpowiedniej zakładce dajemy Zezwalaj innym użytkownikom na łączenie się do internetu )
    Tej karty używamy do łączenia się do internetu.

b)eth1 ustawiamy np. adres IP 192.168.0.1 i maskę 255.255.255.0

2)Komputery które będą podłaczone do tego pierwszego komputera powinny mieć skonfigurowane kartę sieciową w następujący sposób:
    Adres IP:192.168.0.2, Maska 255.255.255.0, Brama 192.168.0.1 i to tyle.

W kolejnych komputerach trzeba zwiększyc tylko adres IP o 1, czyli np. 192.168.0.3 i tak dalej. Pozostałe ustawienia pozostają bez zmian.
  • REKLAMA
  • #4 947665
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Piotr Grzyśka-> chyba to samo wyzej napisalem??? czy nie?
  • REKLAMA
  • #5 948014
    Krzak
    Poziom 12  
    Wystarczy zrobic mostek sieciowy i nie trzeba latac z dyskietkami pop kompach ustawic wszystko na auto, trzeba tylko pokazac ktora z sieciowek laczy sie z netem i wszystko po co tyle kombinacji.
  • #6 948275
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Krzak -> jak napisalem nie zawsze to wystarcza, jak mu sie uda to jego szczescie ale jak nie to bedzie musial zrobic wlasnie te glupie rzeczy ale tak to bywa z siecia
  • #7 949575
    lthom
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jak rozumiem komp ma udostępniac net dalej, wydaje mi sie, można udostępniać (dzielić net) kiedy jest z modemu, jeżli komp dostaje net poprzez LAN do udostępnianie tylko za pomoca osobnego progamu jes możliwe
  • #8 949974
    mateusznn
    Poziom 12  
    Dziekuje wszystkim za pomoc!! We wtorek będe z tym walczył. Generalnie dużo ztych rzeczy juz robiłem i nic nie pomogło. Zamiast uruchamiać na komputerze z jedną sieciówką kreatora z fdd to uruchomiłem go z ustawień internetowych=>połączenia, ale spróbuje jeszcze uruchomić go z floppa, no i ciekawy wydaje mi sie ten pomysł z ustawieniem DHCP dla sieciówki która jest od połączenia z netem a dla sieciówki do LAN`a ustawienia manualne. Raz jeszcze dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy komputera z systemem Windows XP Pro wyposażonego w dwie karty sieciowe: 3COM do łączenia z internetem oraz Realtek do połączenia LAN i udostępniania internetu innemu komputerowi. Mimo braku konfliktów sprzętowych, udostępnianie połączenia internetowego nie działa poprawnie na drugim komputerze z jedną kartą sieciową. Komputery widzą się w sieci lokalnej, lecz nie można uzyskać dostępu do udostępnionych folderów z powodu braku uprawnień. Adresy IP są przydzielane dynamicznie (DHCP), a połączenie kablowe jest krosowane (sieciówka do sieciówki). Proponowane rozwiązania obejmują: utworzenie mostka sieciowego na komputerze z dwoma kartami, użycie kreatora sieci domowej wraz z dyskietką do konfiguracji drugiego komputera, ręczne ustawienie adresów IP i maski podsieci (np. 192.168.0.1 dla karty LAN i 192.168.0.2 dla drugiego komputera), włączenie udostępniania internetu w ustawieniach karty sieciowej z internetem oraz sprawdzenie konfiguracji DNS i bramy. Dyskusja wskazuje, że czasem konieczne jest ręczne dostosowanie ustawień, a automatyczne metody mogą nie wystarczyć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA