logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Trilux TAP2101 – czarny pionowy pas po wymianie T801, R805, TR801 i IC101-TDA8362

DiZMar 29 Paź 2004 10:19 2383 5
REKLAMA
  • #1 945800
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6695
    TV Trilux TAP2101 po wymianie układu sterowania linii czyli T801, R805 i TR801 (sterujące) oraz IC101-TDA8362 z 3Y na 5. Obraz przesunięty w poziomie czyli czarny pionowy pas w pobliżu środka ekranu. (Brak porównania fazy kiedyś w czarnobiałych). Stoi w miarę stabilnie, czasami zmieni połozenie o kilka cm. Gdzie go dotknąć?
  • REKLAMA
  • #2 945889
    plenin
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Może to Ci pomoże!

Popularne procesory wizyjne TDA8361/62 występują w odbiornikach telewizyjnych w wersji 3Y i 5Y. Obydwie wersje są w zasadzie kompatybilne, jednak po wlutowaniu układu TDA8361-5Y w miejsce TDA8361-3Y mogą wystąpić następujące objawy:
    · zbyt mała amplituda obrazu w pionie,
    · niestabilna synchronizacja pozioma.
    W takim przypadku należy wartości elementów C1 i R2 dołączonych do nóżek 33 i 34, pokazanych na rysunku 1 wymienić na wartości podane w tabeli 1.

Uwaga: Układy TDA 8361/62-x nie są kompatybilne z układami TDA8361A/62A-x. Wersja układów z literą A zawiera dodatkowy blok pozwalający na automatyczną regulację poziomu czerni kineskopu. Układy z literą A są między sobą zamienne.

Najczęściej spotykane uszkodzenia związane z układami TDA8361/62

Objaw: Brak koloru lub niepewny „zaskok” koloru.
    Przyczyna: Uszkodzenie kondensatora C2 (rys.1 - 100nF, wersja SMD) w układzie filtru dołączonego do n.33.

Objaw: Brak koloru, obraz przesunięty w poziomie.
    Przyczyna: Zwarcie impulsu SSC (np. przez układ TDA4661/65) wychodzącego z n.38.

Objaw: Brak odchylania pionowego (brak impulsów na wyjściu 43).
    Przyczyna: Jedną z przyczyn tej usterki jest brak napięcia na n.42 zasilającego generator odchylania pionowego. Nóżka ta zasilana jest najczęściej poprzez rezystor 3.3M z napięcia +33V, ale spotyka się również rozwiązania gdzie n.42 zasilana jest z napięcia +12V przez rezystor 1M. Brak tego napięcia lub przerwa wysokoomowego rezystora powoduje, że generator nie pracuje. Pracę samego generatora odchylania pionowego łatwo sprawdzić dołączając sondę oscyloskopu do n.42, gdzie powinien być widoczny przebieg piłokształtny o amplitudzie około 1.5VSS.
    W przypadku uszkodzenia stopnia końcowego wzmacniacza odchylania pionowego (np. TDA3653, TDA3654) również brak jest impulsów sterujących na wyjściu 43 układu TDA8361/62, gdyż obwód objęty jest pętlą sprzężenia zwrotnego doprowadzonego do n.41. W trudnych przypadkach można wymusić powstanie impulsów sterujących stopniem końcowym odchylania pionowego (n.43) poprzez spolaryzowanie n.41 „obcym” napięciem „udającym” sprzężenie zwrotne. W tym celu do n.43 należy podłączyć oscyloskop i powoli zwiększać napięcie doprowadzone do n.41 zaczynając od około 1V do momentu pojawienia się przebiegu na wyjściu 43.

Objaw: Obraz zwężony w poziomie, brak synchronizacji poziomej.
    Przyczyny: Układ scalony zasilany jest napięciem +8V doprowadzanym do n.10 i 36. Spotyka się dwa rozwiązania zasilania układu:
    · napięcia do n.10 i n.36 są doprowadzone z układu stabilizatora 8V poprzez niskoomowe rezystory lub dławiki.
    · napięcie do n.36 pobierane jest ze stabilizatora 8V, a do n.10 doprowadzone jest napięcie uzyskiwane z uzwojenia transformatora linii.
    Obniżenie napięcia poniżej 7.6V na n.36 powoduje, że układ przestaje prawidłowo pracować, natomiast brak napięcia na n.10 powoduje wzrost częstotliwości linii i zwężenie obrazu w poziomie. Jest to przypadek szczególnie niebezpieczny gdyż w niektórych sytuacjach przy prawidłowym napięciu na n.36 i braku napięcia na n.10 układ odchylania poziomego zaczyna pracować z charakterystycznym piskiem, co w konsekwencji prowadzi do uszkodzenia tranzystora linii.
    W przypadku kłopotów z układem odchylania poziomego pomocne jest podanie „obcego” napięcia +8V na n.10 i 36 oraz zmierzenie (np. przy pomocy oscyloskopu) częstotliwości na wyjściu sterującym H (n.37).
    Załączniki:
    • tda8361.pdf (24.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 945913
    DiZMar
    Poziom 43  
    plenin napisał:
    ...
    pokazanych na rysunku 1 wymienić na wartości podane w tabeli 1.
    ...

Dzięki za obszerny opis tych problemów ale nie widzę wspomnianych ani rys.1 ani tabeli 1.
  • REKLAMA
  • #4 946830
    dbak
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Przy zmianie procesora TDA8362 z wersji 3 na 5 należy wykonać zmiany w otoczeniu kości przy TDA 8362 3Y n-33 C-4.7n n-34 R-47k
    przy TDA8362 5Y n-33 C-3,3n n-34 R-8,2k. Proszę sprawdzić poprawność impulsu H branego z ( chyba 8 nogi trafa poprzez rezystor 33k i dzielnik na diodach 1N4143 ) uszkodzenie jednej z diod powoduje właśnie taki objaw.
    Te przypuszczenia odnośnie drogi impulsu H wynikają z tego , że piszę to z głowy.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 947969
    DiZMar
    Poziom 43  
    Na innym forum bronco napisał:
    Jeżeli wymieniałeś trafko sterujące to spróbuj zamienić końcówki sterujące BU.
    I to było to
    Proste pomysły są najtrudniejsze. Fakt, ze trafko to było TS12 (od cz.b. Cygnusów, Neptunów)i kiedyś już wstawiałem i mi poszło ale zapomniałem o zmianie kierunku uzwojenia wtórnego. Dla informacji podaję, że TS12 należy pierwotne zostawić tak jak jest (to te z 3pinami karkasu). Wtórne zamienić to podłączenie to jedno co jest na drugą stronę a ze środka na zwolniony pin po drugiej stronie.
    Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.
    Temat zamykam.
  • #6 948031
    GKVIDEO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 34
    Witam przyglądając się wszystkim postom z tego tematu miałem taki przypadek jak kolega "DiZMar"napisał na samym końcu tyle że w OTVC ROYAL też po wymianie transformatorka sterującego linii był efekt już wcześniej opisywany , grzanie się tranzystora w linii i też zastosowałem inny transformatorek mój był z któregoś elemisa dlatego nawet nie zapytalem bo Pisałeś że go wymieniłeś , myślałem że na nowy taki sam i w tym wypadku usterka była trochę dziwna ? , szczególnie że przez kilka lat posiadałem serwis TRILUX-a i tych sprzęcików trochę przerzuciłem , ale wszyscy uczymy się na swoich błędach a szczególnie kiedy usterkę zrobimy sobie sami i to najdłużej pamiętamy ,pozdrawiam G&KVIDEO
REKLAMA