logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Władimirec T-25A wskaźnik paliwa i temp. - udało się komuś?

stopi 16 Mar 2011 15:17 15889 4
REKLAMA
  • #1 9283607
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Powiedzcie mi, czy jest szansa, żeby te wskaźniki w ciągniku Władimirec T-25A prawidłowo działały?
    Ten wskaźnik ostatni na prawo, gdzie jest napis "masło" po rosyjsku to wskaźnik temperatury oleju czyli ogólnie silnika?
    Władimirec T-25A wskaźnik paliwa i temp. - udało się komuś?
    Wskaźnik paliwa podłączyłem. Oba wskaźniki (czyli masło i poziom paliwa) dostają na jeden zacisk 12V z instalacji, a drugie styki są doprowadzone odpowiednio do czujnika w silniku i do miernika wewnątrz baku (znajduje się na górze baku). Pokazuje mi , że jest połowa baku, gdy włączę instalację, a tam jest może z 1/7 :)
    Robiłem całą instalację w tym ciągniku. Nie jest to konieczne do działania ciągnika, ale lubię robić rzeczy do końca.

Jeszcze jedno pytanie - jak rozebrać dmuchawę nawiewu kabiny?
    Jest tam na dachu jakieś ustrojstwo.
    W podsufitce jest wylot z kratką. Jak dostać się do tego silnika i sprawdzić tę dmuchawę?
    Widzę, że są śrubki w podsufitce jakieś, ale nie zanosi się, żeby mi ona wyszła.
  • REKLAMA
  • #2 9283728
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4613
    Witam.
    Cytat:
    wskaźnik temperatury oleju czyli ogólnie silnika...?
    Na jedno wychodzi ,w końcu olej smaruje ale i chłodzi silnik(odbiera ciepło od silnika).
    Czujniki poziomu paliwa (choćby w fiatach: 126p,w125 p)mają pływaki --nie widziałem w T -25 A ,ale myślę , że też >>> może trzeba ustawić ( wyregulować)
    aby wskazywał prawidłowo.:D
  • REKLAMA
  • #3 9284416
    stopi
    Poziom 28  
    Wskaźnik sam w sobie nie ma regulacji :) Da się zauważyć, że Rosjanie wszystko upraszczali.
    Może jest jakaś regulacja właśnie w tym tajemniczym czymś, co tkwi w baku. Podejrzewam, że tam się zepsuło. Pewnie jest tak jak piszesz - jakiś pływak, na zasadzie zmiany rezystancji w zależności od jego położenia, czy coś w tym stylu. Jutro to pewnie wyjmę to i oblukam. Dziś naprawiłem oświetlonko kabiny i wycieraczkę przednią :)

Nie działa jeszcze ten nawiew kabiny, ale ewidentnie coś w nim pobiera prąd, bo kontrolki minimalnie przygasają po jego włączeniu.

P.S. Jeszcze jedno pytanko: po prawej stronie koło prawej szyby bocznej - tam gdzie można oprzeć jakby prawy łokieć - w blacie bocznej "tapicercki" (jeśli to tapicerką w ogóle można nazwać) tkwi pionowo jakiś przełącznik (jednoobwodowy włącz/wyłącz).
    Czy on nie był czasem od ogrzewania szyby przedniej? Ogrzewania nie mam, ale wiem, że występowały w tych ciągnikach grzałki montowane przed kierownicą i skierowane na szybę.
  • REKLAMA
  • #4 9285385
    carot
    Poziom 26  
    Ocena: 643
    Jeżeli dalej nie dojdziesz co do czego, to mam książkę do Władka i mogę zeskanować. :)
  • #5 9516405
    stopi
    Poziom 28  
    Odpuściłem sobie. Pływak jest bardzo niedokładny. Nic pilnego, w związku z tym temat zamykam.
REKLAMA