logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPC, WiFi, TP-Link WR740N - brak połączenia z serwerem na Windows 2000

nltog 17 Mar 2011 18:09 3818 2
REKLAMA
  • #1 9288118
    nltog
    Poziom 2  
    Witam i proszę o pomoc.
    Od miesiąca z kawałkiem mam internet z UPC. Korzystam z WiFi (router to TP-Link WR740N), a ponieważ komp stary i nie miał tego czegoś (karty?) do odbioru sygnału przez WiFi - zainstalowałam i to ustrojstwo. Sygnał jest bardzo dobry lub super dobry. Tak przynajmniej pokazuje ikonka WiFi na kompie. I chyba to prawda, bo połączenie jest. Korzystam z WiFi, bo oprócz komputera używam też komórki do łączenia z netem (nie w tym samym czasie, choć zdarza się, ale to chyba nie ma wpływu na mój problem). Połączenie jest, internet w komórce odbiera.
    Niestety od czasu do czasu na FF pokazuje się komunikat "nie można odnaleźć serwera" lub wcześniej na IE "brak połaczenie z siecią". Zamieniłam IE na FF po komunikatach, że mam starą przeglądarkę i mogę mieć problemy. Mam jeszcze Windows 2000 i narazie brak możliwości wgrania innego oprogramowania. Mimo zmiany problem pozostał. Nie wiem czy system ma tutaj cos do rzeczy?
    Dodatkowo wczoraj znalazłam, że mam w ustawieniach sieciowych dwa połączenia lokalne. Jedno przez kabel a drugie bezprzewodowe (czyli to pewnie przez WiFi). W tym drugim mialam włączone wyszukiwanie serwera proxy na automat, a właśnie wczoraj odkryłam, że to po kablu miało wpisane ręcznie ustawienia. przestawiłam je też na automat i sytuacja zmieniła się o tyle, że komunikat o braku połaczenie z serwerem pokazuje się nieco rzadziej (nie co drugą otwieraną stronę, czy zaraz po uruchomieniu internetu, tylko pozwala przejrzeć kilka różnych stron i dopiero wtedy wyrzuca.
    Co mogę jeszcze sprawdzić? W ustawieniach routera mignęła mi opcja "wyłącz Lan jeśli korzystasz z LAN. Nie pamietam jednak czy jest ona zaznaczona (pisze z innego komputera w innym miejscu). Czy korzystając z WiFi powinnam ją odłaczyć (zaznaczyć), czy nie ma to znaczenia.
    Teraz druga sprawa, ale powiązana. próbowałam podłaczyć internet kablem i tu wcale nie miałam dostępu. Znany komunikat pojawił się zaraz przy próbie wejścia do netu. kabel podłaczyłam bezpośrednio do modemu z pominięciem routera, wcześniej rzecz jasna odłaczyłam router od modemu. Nie wiem czy nie popełniłam błędu i nie powinnam była podłaczyć kabla do komputera przez router, a ten do modemu (robiłam tak jak konfigurowałam router).
    Co robić?
    Przesyłanie danych np. 605 a odebrano 102 czyli co? gubię?
    Na koniec dodam, że wcześniej łaczyłam się z internetem przez iplusa i korzystalam z telefonu jako modemu i nie było problemu z odnajdywaniem serwera. A telefony przynajmniej trzy przetestowałam, po usb i po bluetoothie. Bez problemów tylko, że wolno i troszkę zachodu przy łaczeniu, bo telefon musiał być pod ręką.
    Dziękuję z góry za ewentualne porady.
  • REKLAMA
  • #2 9289640
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    1. Problemem może być Twój stary komputer. Skoro ma już tyle lat, tylko Ty wiesz co tam miałaś/masz zainstalowane.
    2. Kablem sieciowym podłączasz komputer do routera. Jeżeli połączenie jest, karta i połączenie WiFi nie ma racji bytu. Co więcej, na pewno połączenie WiFi będzie działało wolniej od kablowego. Tak więc podłącz komputer do routera kablem a połączenie WiFi wyłącz.
    3. "wyłącz Lan jeśli korzystasz z LAN" - chyba się gdzieś przejęzyczyłaś.
  • #3 9290186
    nltog
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. no cóż komp stary, ale ja nie mam w tej chwili możliwości kupna nowszego. Czy czyszczenie może pomóc? Mam zainstalowane jakieś programy czyszczące (odkurzacz , ccleaner czy easycleaner). Robię też często defragmentację. Starość starością, ale jak wspomniałam na necie z komórki nie miałam takich informacji, że brak połączenia z siecią, a w każdym razie baardzo baaardzo rzadko. Przy UPC kilka kilkanaście razy na sesję. Sprawdzałam też prędkość i bez zmiany miejsca położenia komputera i WiFi prędkość jest wybitnie niestabilna, to raz, a dwa to tylko raz osiągnęłam 2 mB/s a mam mieć 10. Nie jestem pewna czy na WiFi można aż tak dużo stracić.
    Z tym wyłącz LAN jeśli korzystasz z... miało z WLAN, przepraszam.
    Spróbuję jednak podłączyć kabel do routera i sprawdzę jak to jest na kablu.
    Mam jeszcze jedno pytanie pomocnicze: na kompie mam dwa dyski twarde, na pierwszym, który był od początku mam partycję. Wygląda to tak: dysk C FAT32 D: NTFS i na C zainstalowany system. Tak było od początku i ja w tym palców nie maczałam :). Myślę, że ktoś kto dał takie rozwiązanie miał na myśli C na system, a D z partycji na resztę. Ostatnio jednak dołożyłam kolejny dysk i teraz mam tak C fat32 D NTFS i F fat32. Moje pytanie brzmi czy np, programy antywirusowe albo np, taką przeglądarkę FF mogę zainstalować na dysku D, bo na C mam bardzo mało miejsca, a może nawet na tym F? tam nieco więcej miejsca, a z C znieść partycję i wgrać XP np. ? Pomoże to coś na ten internet?
REKLAMA