logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Marantz 2230 - jak naprawić niedziałający lewy kanał w amplitunerze?

Wenez 19 Mar 2011 13:57 2587 5
REKLAMA
  • #1 9295455
    Wenez
    Poziom 11  
    Witam, mam problem z amplitunerem Marantz 2230, mam w tym ampku 4 wyjścia Main i 4 Remote (prawy i lewy w obydwu) no i jest taka dolegliwość że lewy kanał nie działa ani w Main ani w Remote, wzmacniacz mam podpięty do komputera przez AUX, na radiu FM również ten lewy nie działa, jak pogłosze do końca na AUX to delikatnie słychać muzykę, ale jak przełącze na FM również słychać muzyke z AUX... z FM nic..., gdy wcisne Mono działają obydwa ale ciszej, więc podłączyłem jeden głośnik pod prawy Main i drugi głośnik pod prawy Remote... więc mam mono? Jak naprawić ten lewy kanał? zaglądałem do środka wszystko wydaje się ok.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9380627
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    Sprawdź kolego sprzęt pod kątem zimnych lutów, przyjrzyj się selektorowi wejść. Mówisz, że w trybie mono kanały działają, szukałbym problemu w doprowadzeniu sygnału do końcówki mocy. Patrząc po modelu jest to jakiś klasyk prawda? Zdejmij pokrywę i przyjrzyj się jak i gdzie doprowadzany jest sygnał, możesz próbować doprowadzić go bezposrednio na koncowke mocy
  • REKLAMA
  • #3 9381569
    makro
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam kolege czy potrzebny moze schemat .Patrzylem dzis i radze sprawdzic przelaczniki .
  • REKLAMA
  • #4 9401663
    ziom501
    Poziom 10  
    Moze stare przelaczniki i cos nie laczy. Sprawdz potencjometr moze sie wytarl.
    Zobacz czy koncowka mocy nie jest uszkodzona, podlacz bezposrednio do sygnalu audio.
  • REKLAMA
  • #5 9401769
    djivo
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Jakie napięcia na rezystorach emiter-owych w uszkodzonym kanale ?
    Zmierz i podaj .
    Lub jakie napięcie na wyjściu ?
    Przed przekaźnikiem o ile takowy istnieje?
    Bo nie wiem co to za konstrukcja .
    Lecz przyglądałem przeglądałem tylko zdjęcia wnętrza nie zauważyłem przekaźnika .
  • #6 9425807
    Wenez
    Poziom 11  
    Dobra już jest lala, okazało się że śrubki w przednich nogach były zmieniane i były za długie i robiły zwarcie;]
REKLAMA