logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar CZP 346 - jak założyć termostat jedno kapilarowy

artiaspl 20 Mar 2011 10:59 7586 14
REKLAMA
  • #1 9298977
    artiaspl
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,

Przeczytałem co nie co na forum i dowiedziałem się, że w moim modelu CZP 346 jak termostat padnie (dwu kapilarowy) to trzeba założyć jedno kapilarowy. Czy ktoś może wytłumaczyć mi łopatologicznie jak to zrobić :-) Głównie chodzi mi o to gdzie ma być poprowadzony ten jeden kapilar ?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9299047
    toudikat
    Poziom 19  
    Ocena: 168
    Jak zdemontujesz dwu kapilarowy to przed montażem nowego z jedną kapilarą sam się domyślisz.
    Jest tylko jedna możliwość.
  • #3 9299083
    artiaspl
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc:D
    Właśnie dlatego piszę to pytanie, żeby nie popełnić jakiejś gafy. Domyślić to zawsze się mogę. Tylko czy moje domysły będą poprawne:|
  • REKLAMA
  • #4 9301737
    artiaspl
    Poziom 10  
    Właśnie coś chyba przekombinowałem. Wymieniłem termostat na pojedynczy i odnoszę wrażenie że lodówka cały czas chodzi i nie wyłącza się. Tylna ściana cała pokryła się lodem. Co mogłem zrobić nie tak ?:cry:
    Proszę o pomoc i konkretne podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #5 9302258
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1481
    Pytania następujące: jaki typ termostatu zastosowałeś , czy prawidłowo go podłączyłeś elektrycznie , gdzie poprowadziłeś końcówkę rurki kapilarnej czujki termostatu i po czwarte dlaczego zrezygnowałeś ze starego termostatu, popsuł się mechanicznie czy też nie rozłączał sprężarki? Może lodówka po prostu nie domraża ?
  • REKLAMA
  • #7 9304628
    artiaspl
    Poziom 10  
    machefi napisał:
    Pytania następujące: jaki typ termostatu zastosowałeś , czy prawidłowo go podłączyłeś elektrycznie , gdzie poprowadziłeś końcówkę rurki kapilarnej czujki termostatu i po czwarte dlaczego zrezygnowałeś ze starego termostatu, popsuł się mechanicznie czy też nie rozłączał sprężarki? Może lodówka po prostu nie domraża ?

Pewnie źle zrobiłem wszystko więc podłącze kilka fotek może będzie łatwiej. A stary termostat nie załączał dopiero, jak stuknąłem w niego to załączał.
    Polar CZP 346 - jak założyć termostat jedno kapilarowy Polar CZP 346 - jak założyć termostat jedno kapilarowy Polar CZP 346 - jak założyć termostat jedno kapilarowy
  • #8 9304714
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3383
    Zamień miejscami czarny z czerwonym. Kapilara ma wejść do końca.
  • #9 9304786
    artiaspl
    Poziom 10  
    Zamieniłem miejscami kabelki jak kazałeś. Niestety teraz w ogóle się nie załącza, chyba że trzeba poczekać.

No właśnie poczekałem i chyba hula wszystko jak należy poczekam i zobaczę co dalej:D W każdym razie dzięki za błyskawiczną pomoc.
  • Pomocny post
    #10 9304801
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3383
    artiaspl napisał:
    Niestety teraz w ogóle się nie załącza, chyba że trzeba poczekać.

Jeżeli jest bardzo zmrożona, to trzeba dłuuugo poczekać aż się włączy - kapilara musi uzyskać temp. +3,5°C.
  • #11 9304866
    artiaspl
    Poziom 10  
    Rozumiem, będę cierpliwie czekać. Bardzo Ci dziękuję nares za pomoc.
  • #12 9313400
    artiaspl
    Poziom 10  
    Kurcze włączyło się i to na dobre, teraz wyłącza się tylko jak pokrętło przestawię na 0. Ścianka chłodziarki jak była zmarznięta tak jest zamarznięta i lodówka nie wyłącza się. Może powinienem ją rozmrozić? Może źle włożyłem kapilara, ale według mnie doszedł do końca.
  • #13 9317313
    artiaspl
    Poziom 10  
    HELP ! Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ? Co może być powodem, że lodówka nie chce się wyłączyć. Może lepiej założyć jednak termostat z 2 kapilarami. Panowie Bardzo proszę o pomoc.
  • Pomocny post
    #14 9319036
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1481
    Jeśli mam jakiekolwiek wątpliwości co do wyłączania się i prawidłowości połączeń termostatu wyjmuję czujkę kapilarną termostatu z pochewki w lodówce i traktuję końcówkę tej czujki sprayem-czynnikiem schładzającym pryskane powierzchnie do -65°C (oczywiście na działającej lodówce) . Spraye takie są dostępne w handlu , najczęściej w sklepach z częściami RTV. Jeśli w trakcie tego zabiegu termostat pyknie ale lodówka dalej działa to termostat jest źle podłączony , jeśli nie pyknie w ogóle to jest uszkodzony , jeśli pyknie i rozłączy sprężarkę to może czujka termostatu nie dochodzi do końca w pochewce lodówki lub płyta nie domraża(ubytek freonu).
  • #15 9323853
    artiaspl
    Poziom 10  
    Machefi dziękuję. Miałeś rację. Wczoraj na spokojnie wszystko rozłożyłem na części i okazało się że kapilara coś nie łączyła w tej gumowej rurce. Już wszystko hula jak należy ufff. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące wymiany termostatu w lodówce modelu Polar CZP 346, gdzie z dwu kapilarowego termostatu należy przejść na jedno kapilarowy. W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące prawidłowego podłączenia nowego termostatu, umiejscowienia kapilary oraz problemów z działaniem lodówki po wymianie. Użytkownik zgłaszał, że lodówka nie wyłącza się, a tylna ściana pokrywa się lodem. Ostatecznie, po sprawdzeniu połączeń i umiejscowienia kapilary, problem został rozwiązany. Wskazówki obejmowały również użycie sprayu chłodzącego do testowania działania termostatu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA