logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Animacja niczym w Matriksie przy uruchamianiu komputera

Looney1 20 Mar 2011 13:22 1260 7
REKLAMA
  • #1 9299641
    Looney1
    Poziom 10  
    Zaraz idę naprawiać komputer, lecz z samego opisu objawów nie do końca wiem czego mogę się spodziewać. Komputer - nie jest to regułą, ale często - przy uruchamianiu nie wydaje standardowego jednego "piknięcia", tylko "trzy" a cyfry i litery widoczne na ekranie zaczynają przy uruchomieniu pionowo opadać niczym w filmie Matrix.

Dla mnie takie objawy to oznaka wirusa, ale znajomy grafik twierdzi, że jest to raczej wina karty graficznej. Jak sądzicie, w czym tkwi problem i jak można coś takiego naprawić?

Ps. Bardzo proszę też o pomoc z moim routerem.
  • REKLAMA
  • #2 9299672
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html - tu odczytasz co ci chce BIOS zakomunikowac.
    Efekt Matrixa wystepuje od razu po wlaczeniu komputera czy przy ladowaniu systemu?
    Podaj konfiguracje sprzetowa (nie zapomnij o zasilaczu) i dopisz, czy twoja karta jest prawidlowo zasilana (czy wszstkie przeznaczone do tego gniazda maja wpiete zasilanie).
  • REKLAMA
  • #3 9299711
    Looney1
    Poziom 10  
    Jak wspomniałem - ja tego komputera jeszcze nie widziałem, bo to nie jest mój komputer, natomiast z tego co się dowiedziałem, to jest jedno długie piknięcie i trzy krótkie, co oznaczałoby "błąd pamięci karty graficznej lub jej brak". Efekt "Matrixa" występuje od raz po włączeniu komputera.

Konfiguracja jest właśnie sprawdzana, natomiast z tego co wiem komputer działał dobrze ze trzy ostatnie lata, więc nie jest to zdaje się żadne niedopatrzenie serwisu.
  • Pomocny post
    #4 9299726
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Wlasnie podwojnie potwierdziles blad karty graficznej, ktory moze byc spowodowany np.:
    -uszkodzeniem grafiki
    -uszkodzeniem gniazda na plycie glownej
    -niewlasciwym zasilaniem
    -slabej jakosci zasilaczem
  • #5 9299734
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Najprawdopodobniej uszkodzona karta graficzna . Może wyślij tam kogoś z większym doświadczeniem .
  • REKLAMA
  • #6 9299743
    Looney1
    Poziom 10  
    Dowiedziałem się nieco o karcie graficznej - Gigabate GeForce 7300GT 256 MB

Czy jeśli działała poprawnie przez te 3 lata to naprawdę problem może leżeć w zasilaniu?

A jeśli nie, to prawdopodobnie konieczne będzie kupienie nowej karty?
  • REKLAMA
  • #7 9299808
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3538
    Na 99% padła karta graficzna.
    Te Gigabyte są pasywnie chłodzone i lubią padać.
  • #8 9300218
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Looney1 napisał:
    Czy jeśli działała poprawnie przez te 3 lata to naprawdę problem może leżeć w zasilaniu?
    Może .
    Looney1 napisał:
    A jeśli nie, to prawdopodobnie konieczne będzie kupienie nowej karty?

Jeśli płyta główna nie posiada zintegrowanej karty graficznej to tak .
    Jeśli posiada kartę zintegrowaną , to taka karta może być za słaba do gier .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który przy uruchamianiu nie wydaje standardowego dźwięku, a na ekranie pojawia się efekt przypominający "Matrix". Objawy obejmują jedno długie i trzy krótkie piknięcia, co sugeruje błąd związany z pamięcią karty graficznej. Użytkownicy wskazują na możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie karty graficznej, gniazda na płycie głównej, niewłaściwe zasilanie lub słabej jakości zasilacz. Wspomniano, że karta graficzna to Gigabyte GeForce 7300GT 256 MB, która mogła ulec uszkodzeniu po trzech latach użytkowania. Użytkownik zastanawia się nad koniecznością zakupu nowej karty graficznej, jeśli problem nie leży w zasilaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA