logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N73 ME - jak naprawić błąd po wgraniu złego softu przez Phoenix?

Czajoms 22 Mar 2011 09:09 2639 10
REKLAMA
  • #1 9307402
    Czajoms
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam! Chciałem sflashować N73 mojej dziewczyny. Jednak nie wiedziałem, ze to jest ME (ona się na tym nie zna). Wgrałem więc soft od zwykłej N73 przez phoenix 2010 (funkcja refurbish). Soft się wgrał, jednak doszło do napisu, ze będzie testować urządzenie... program czekał na uruchomienie komórki, jednak nic się nie wydarzyło (nie byłem pewny czy sam mam ją uruchomić). Jednak flashowanie przerwało się. Teraz windows widzi telefon jako nieznane urządzenie. I to jest tak, że podłączy je na ułamek sekundy dosłownie i od razu rozłącza... Telefon się włącza, jak trzymam włącznik to staje na napisie NOKIA (jak puszczę to jeszcze ok. 2 sekund tak jest i się wyłącza). Na ładowarce podobnie, tylko, że nie ma podświetlenia i napis NOKIA nie znika. Da radę to jakoś naprawić? I jeszcze takie pytanie: czy nie rozwaliłem w ten sposób certyfikatów?
  • REKLAMA
  • #2 9307416
    kubutek27
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Musisz mu jeszcze raz zrobić flasha.
  • REKLAMA
  • #3 9307440
    Czajoms
    Poziom 10  
    ale jak mam zrobić flasha skoro komputer go nie wykrywa? tak jak napisałem wykrywa go i od razu rozłącza...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9307458
    kubutek27
    Poziom 14  
    Trzeba go sflashować w trybie "dead" czyli jako martwy telefon.

Flashowanie martwej Nokii:

Tym sposobem flashujemy telefon gdy nie będzie chciał się uruchomić, czyli będzie się resetował, wyłączał oraz jeszcze w innych przypadkach.

1. Uruchom program Phoenix.
    2. Wybierz menu File, a następnie kliknij na Manage Connections.
    3. Przesuń NO CONNECTION na górę listy (przyciskami z boku ramki) oraz wybierz Apply, a później Close.
    4. Wybierz File, kliknij na Open Product, a następnie wpisz kod twojego telefonu, lub go wyszukaj (mój jest RM-78), zaznacz wyszukany model i zatwierdź - OK.
    5. Z menu Flashing wybierz Firmware Update.
    6. Kliknij na ... z prawej strony pola Product Code, z listy wybierz żądany Product Code i zatwierdź przyciskiem OK, jeżeli go nie ma, wpisz wybrany.
    7. W oknie Firmware Update zaznacz "ptaszka" Dead phone USB flashing.
    8. Podłącz telefon do komputera i kliknij Refubrish (przy Restore User Product będzie wyskakiwał błąd).
    9. Kiedy pojawi się komunikat: Waiting for USB device. Press phone's power button (if you start from dead terminal), wciśnij włącznik telefonu, aż zaczyta i poczekaj na zakończenie flashowania.

Jeżeli będzie wyrzucać jakiekolwiek błędy, powtarzaj od punktu 8 albo kliknij na OK po wyskoczeniu błędu, i zaczynaj od 9.
    Nie zawsze komputer zacznie flashować telefon od razu, u mnie najgorszy przypadek to 68 raz ~~.
  • #5 9307772
    Czajoms
    Poziom 10  
    no właśnie tak to robiłem... bo o death phone to ja wiem... problem pojawia się, wtedy, kiedy telefon jest podpięty do kabla i wcisne power... wtedy system pokazuje chmurkę "nie rozpoznano urządzenia usb" i od razu go rozłącza

edit. dzieje sie tak na 2 różnych komputerach i różnych systemach... postawiłęm nawet czystego xpeka i nie ruszył tego...
  • #6 9307915
    kubutek27
    Poziom 14  
    Jeśli phoeniksem nie idzie to może Jafem. Jafa nie znam bo sam osobiście wszystko stawiam Phoeniksem. Są posty na tym forum gdzie piszą że Jaf sobie poradził, a jeśli to nie pomoże to zostaje postawić telefon Boxem w serwisie.
  • REKLAMA
  • #7 9307924
    Czajoms
    Poziom 10  
    no właśnie jafem też próbowałem i też na różnych systemach... problem w tym, ze jest to samo... nieznane urządzenie i rozłącza... ponawiam pytanie, czy nie rozwaliłem certyfikatów? bo jeśli nie to fbusem ładnie powinien ruszyć
  • #8 9308019
    kubutek27
    Poziom 14  
    Trudno powiedzieć czy certy są nienaruszone,ponieważ wgrywałeś inny soft.
    Okaże się na Boxie.
  • #9 9308081
    Czajoms
    Poziom 10  
    ale wydaje mi się, ze skoro się uruchamia i staje na napisie NOKIA to nie są uszkodzone
  • #11 9309028
    Czajoms
    Poziom 10  
    ja go już ruszać nie będe, czekam tylko na kase i niosę go do serwisu heh i dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z telefonem Nokia N73 ME po wgraniu niewłaściwego oprogramowania przez program Phoenix. Po próbie flashowania telefon nie uruchamia się poprawnie, a system Windows rozpoznaje go jako nieznane urządzenie. Użytkownik otrzymał porady dotyczące flashowania w trybie "dead" oraz użycia programów JAF i FBUS, jednak napotkał trudności z wykryciem urządzenia na różnych komputerach. Istnieje obawa, że mogło dojść do uszkodzenia certyfikatów, ale niektórzy użytkownicy sugerują, że telefon może być naprawiony bez ich uszkodzenia. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na oddanie telefonu do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA