logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 - Indeks wydajności nie kończy testu po zmianie karty graficznej

adam998 22 Mar 2011 18:37 8847 10
REKLAMA
  • #1 9309301
    adam998
    Poziom 25  
    Ocena: 187
    Witam
    Po np zmianie sprzętu w komputerze trzeba na nowo odświeżyć indeks wydajności systemu. Niestety już od dłuższego czasu system nie może dokończyć tego testu. Ostatnio padła mi karta graficzna i dzisiaj zakupiłem nową gdy chciałem przeprowadzić test wyskoczył taki sam komunikat jak poprzednio
    Windows 7 - Indeks wydajności nie kończy testu po zmianie karty graficznej
    Kiedyś myślałem że to wina karty graficznej ale teraz i na innej karcie to samo wyskakuje. Może ktoś ma na to lekarstwo?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9309340
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Jaką miałeś poprzednią kartę a jaką teraz ? Sterowniki do karty zainstalowane prawidłowo ? W sumie ten indeks to tyle ważny co zeszłoroczny śnieg.
  • REKLAMA
  • #3 9309414
    adam998
    Poziom 25  
    tronic1 napisał:
    Jaką miałeś poprzednią kartę a jaką teraz ? Sterowniki do karty zainstalowane prawidłowo ? W sumie ten indeks to tyle ważny co zeszłoroczny śnieg.

Tak wiem że ten indeks to taki bajer ale trochę to męczy człowieka jak coś nie funkcjonuje jak powinno :D Komputer to już stary sprzęt :-) wcześniej miałem Radeona 9600Pro a teraz GeForce 6200. Sterowniki do karty zainstalowały się automatycznie czyli Windows sam wyszukał i zainstalował sterowniki. Odinstalowałem oprogramowanie od ATI Catalyst i usunąłem ręcznie wszystko co było od ATI na dysku C: może gdzieś jeszcze trzeba usunąć ? nie wiem
  • #5 9309930
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Ściągnij ze strony nVidii paczkę sterowników do tej karty i zainstaluj... to co system wykrył to ok, ale nowsze by się przydały...
  • REKLAMA
  • #6 9309974
    adam998
    Poziom 25  
    krzychupar napisał:
    Otwórz wiersz polecenia jako administrator i wpisz komendę winsat formal -v lub w/g tego Link.

Więc tak
    po wpisaniu winsat - v w wierszu poleceń przez jakiś czas coś się testowało....po zakończeniu uruchomiłem komputer ponownie ale niestety testu nie dało nie przeprowadzić.

Drugi sposób:
    Method 1: Using the Group Policy Editor
    •Click Start, type GPEDIT.MSC and press ENTER. This opens the Group Policy Editor.
    •Navigate to the following branch:

Computer Configuration | Administrative Templates | System | Performance Control Panel
    •Double-click Turn off access to the performance center core section
    •Set it to Not configured

If it's already set to Not Configured, set it to Enabled and click Apply. Then revert back the setting to Not Configured. This resets the registry based policy if set already.
    •Repeat the steps in this branch as well:

User Configuration | Administrative Templates | System | Performance Control Panel
    •Exit the Group Policy Editor.

Note: Group Policy Editor is not available in certain versions of Windows Vista. If your version of Windows Vista does not have the Group Policy Editor, follow the registry editing method instead, which is listed below.

Po przeprowadzeniu tych wskazówek w miejscu gdzie przeprowadza się odświeżanie indeksu systemu windows wszystko znikło....został tylko przycisk którym się odświeża, test się robił ale efekt ten sam.

trzeci sposób:

To automate the following steps, download perfcpl_enable.reg file attached at the end of this article. Download the REG file and save to Desktop. Right-click on the file and choose Merge.
    •Click Start, type regedit.exe and press ENTER
    •Navigate to the following location:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft \ Windows \ Control Panel \ Performance Control Panel
    •In the right-pane, delete the value named PerfcplEnabled (if found).
    •Repeat the same in the following key:

HKEY_CURRENT_USER \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft \ Windows \ Control Panel \ Performance Control Panel
    •Exit Registry Editor.

Note: If one of the above locations does not exist, skip to the next step

niestety nie mam w rejestrze według tej ścieżki dostępu takiego klucza Performance Control Panel. Przeszukałem rejestr przez dostępną tam wyszukiwarkę wpisując Performance Control Panel, wyszukiwarka znalazł ten klucz ale w całkiem innej ścieżce ale i tak nie można było usunąć tego klucza.

:cry:

Dodano po 44 [minuty]:

Kristoff10 napisał:
    Ściągnij ze strony nVidii paczkę sterowników do tej karty i zainstaluj... to co system wykrył to ok, ale nowsze by się przydały...

Sterowniki najnowsze zainstalowałem i nic teraz wgrałem sterowniki z orginalnej płyty która była z kartą i też nie pomaga....może to wina sterowników directx niby mam najnowszą bibliotekę ale sam już nie wiem
  • REKLAMA
  • #7 9317859
    adam998
    Poziom 25  
    Może jednak ktoś spróbuje to ugryść....
  • #8 9317898
    tronic1
    Spec od komputerów
    Masz zainstalowane jakieś kodeki ? potrafią namieszać. W menadżerze urządzeń nie masz znaków zapytania ?
  • #9 9317913
    adam998
    Poziom 25  
    tronic1 napisał:
    Masz zainstalowane jakieś kodeki ? potrafią namieszać. W menadżerze urządzeń nie masz znaków zapytania ?

Mam kodeki win7codecs w menadżerze urządzeń wszystko jest ok nie ma znaków zapytania....
  • Pomocny post
    #10 9317933
    tronic1
    Spec od komputerów
    Odinstaluj kodeki i wtedy sprawdź indeks. Najlepiej do odinstalowania użyj Revo Uninstaller, wtedy usuniesz też wpisy w rejestrze. Po sprawdzeniu indeksu, jeżeli kodeki były przyczyną możesz oczywiście kodeki zainstalować powtórnie.
  • #11 9318160
    adam998
    Poziom 25  
    tronic1 napisał:
    Odinstaluj kodeki i wtedy sprawdź indeks. Najlepiej do odinstalowania użyj Revo Uninstaller, wtedy usuniesz też wpisy w rejestrze. Po sprawdzeniu indeksu, jeżeli kodeki były przyczyną możesz oczywiście kodeki zainstalować powtórnie.

jesteś WIELKI.... zainstalowałem ten program, program rewelacja odinstalowałem kodeki miałem jeszcze zainstalowane kodeki K-Lite ale to nie pomogło....więc odinstalowałem różne śmieci że tak powiem czyli między innymi sterowniki od telefonu samsung było tego trochę i chyba właśnie to był problem.....test został dokończony wszystko gra.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z indeksem wydajności systemu Windows 7, który nie kończy testu po wymianie karty graficznej. Po zainstalowaniu nowej karty GeForce 6200, test nadal się nie uruchamia. Użytkownik odinstalował sterowniki ATI Catalyst oraz inne oprogramowanie, ale problem nie ustąpił. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie sterowników, użycie polecenia "winsat formal -v" w wierszu poleceń oraz odinstalowanie kodeków, które mogą powodować konflikty. Po odinstalowaniu kodeków i niepotrzebnych programów, test wydajności został pomyślnie zakończony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA