logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Vaio VPCY21S1E - brak obrazu po upadku, uszkodzona matryca?

bania_mb 26 Mar 2011 23:38 1857 6
REKLAMA
  • #1 9327079
    bania_mb
    Poziom 11  
    Witam,

znajomemu upadł sony vaio model VPCY21S1E. Po upadku na matrycy wyświetlają się jedynie krzaki jak na zdjęciach.
    Sony Vaio VPCY21S1E - brak obrazu po upadku, uszkodzona matryca? Sony Vaio VPCY21S1E - brak obrazu po upadku, uszkodzona matryca?
    Ponieważ upadł tak nieszczęśliwie, że odbiornik myszy bezprzewodowej, który był wpięty do USB, wbił się do portu, pierwsza moja myśl była taka, że gniazdo uszkodziło złącze lub przewód sygnałowy(a ponieważ gwarancja Sony jest kiepska, pomysł z oddaniem laptopa do naprawy gwarancyjnej odpadł). Jednak po rozkręceniu laptopa okazało się, że przewód sygnałowy jest umieszczony z drugiej strony komputera. Po podłączeniu zewnętrznego monitora obraz jest prawidłowy. Podejrzewam, że padła matryca, prosiłbym jednak o utwierdzenie mnie w mojej teorii. Poruszając przewodami sygnałowymi pojawiają się jedynie lekkie szumy na wyświetlaczu. Niestety nie mam laptopa, do którego mógłbym podłączyć ten wyświetlacz. Jeśli to będzie pomocne, zastosowana matryca to CLAA133WA01A. Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 9327241
    michał3411_2007
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Tak jednoznacznie nie da się odpowiedzieć widząc te zdjęcia , ale raczej dla mnie grafika .
  • REKLAMA
  • #3 9327596
    bania_mb
    Poziom 11  
    No tak, ale po podłączeniu czy przez HDMI czy VGA obraz jest w porządku. Nie wiem, czy to pomoże, ale na pierwszym zdjęciu w miejscu gdzie znajdują się te białe krzaczki, na zwykłym monitorze jest komunikat "No operating system found" (wykręcony dysk twardy)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9327780
    michał3411_2007
    Poziom 29  
    Ok. to jest dobra odpowiedź i to trzeba było napisać od razu
    " ale na pierwszym zdjęciu w miejscu gdzie znajdują się te białe krzaczki, na zwykłym monitorze jest komunikat "No operating system found""
    matryca dostała " pasków " do wymiany .

Natomiast jeszcze jedna rzecz , to że przez HDMI czy VGA obraz jest normalny to wcale nic nie znaczy , pierwsza rzecz to wymiana matrycy i powinno być wszystko ok. .
  • REKLAMA
  • #5 9330874
    bania_mb
    Poziom 11  
    W takim razie będę zamawiał matrycę i zobaczymy co z tego wyjdzie
  • #6 9331252
    michał3411_2007
    Poziom 29  
    " a ponieważ gwarancja Sony jest kiepska, pomysł z oddaniem laptopa do naprawy gwarancyjnej odpadł "
    Chyba nie twierdzisz że uznali by ci to na gwarancję .
  • #7 9331684
    bania_mb
    Poziom 11  
    michał3411_2007 napisał:
    " a ponieważ gwarancja Sony jest kiepska, pomysł z oddaniem laptopa do naprawy gwarancyjnej odpadł "
    Chyba nie twierdzisz że uznali by ci to na gwarancję .

No właśnie sęk w tym, że pewnie nie, a jak na infolinii Sony powiedziano, że jeśli gwarancja nie zostanie uznana, to za sam transport zostanie policzone 350 zł (sprzęt jedzie zagranicę), to stwierdziłem że trzeba samemu się z tym zmierzyć, bo za te pieniądze można nową matrycę kupić. Chociaż gdybym wiedział, że złącze matrycy jest po drugiej stronie niż to nieszczęsne USB (które, po wyjęciu z niego szczątków odbiornika wygląda jakby nic się z nim nie stało), to przy dobrym opisie pewnie by przeszło. Ale niestety do tego modelu nie ma manuala serwisowego, więc wyszło jak wyszło.

Edit: matryca wymieniona i wszystko śmiga, na szczęście. Dziękuję za wsparcie

Podsumowanie tematu

✨ Po upadku laptopa Sony Vaio VPCY21S1E, użytkownik zauważył problemy z wyświetlaniem obrazu na matrycy, która pokazywała jedynie zakłócenia. Po podłączeniu zewnętrznego monitora obraz był prawidłowy, co sugerowało uszkodzenie matrycy. Użytkownik rozważał możliwość uszkodzenia złącza lub przewodu sygnałowego, jednak po rozkręceniu laptopa stwierdził, że przewód sygnałowy znajduje się po drugiej stronie. Ostatecznie, po wymianie matrycy, laptop działał poprawnie. Użytkownik podkreślił, że ze względu na wysokie koszty transportu do serwisu, zdecydował się na samodzielną naprawę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA