logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę używać innego szamponu w myjce Karcher K4.650 Jubilee?

leszczu19901 31 Mar 2011 16:38 36312 9
REKLAMA
  • #1 9345106
    leszczu19901
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam
    Kupiłem niedawno sobie myjkę ciśnieniowa firmy Karcher model K4.650 Jubilee.
    Miałem już przyjemność jej użyć, ale nie jestem jak na razie z jej zadowolony.
    Mam do was jedno ważne pytanie:
    1. Ta myjka posiada miejsce na szampon no i dostałem taki szampon od razu w zestawie z myjka, ale się zużył przy jednym myciu samochodu, nawet przy ustawienie na min. podawaniu tego szamponu. No i teraz według instrukcji pisze, że jak zastosuje inny szampon niż ten który oni polecają to mogę zniszczyć maszynę i stracę gwarancję. czy to prawda, że nie mogę użyć innego szamponu ??
  • REKLAMA
  • #2 9345597
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Do myjek ciśnieniowych stosuje się jako "szampon" płyny niepieniące się. Po użyciu zwykłego - pieniącego się płynu można uszkodzić myjkę.
  • REKLAMA
  • #3 9345724
    leszczu19901
    Poziom 12  
    Wiec jak płyn polecasz ??
  • REKLAMA
  • #4 9345955
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Trudno jest polecać jakikolwiek płyn do myjek nie narażając się na zarzut kryptoreklamy. Problem leży również w tym co się myje.
    Wpisz w wyszukiwarce karcher+płyn i sam zobacz ile jest rodzajów w zależności od zastosowania.
  • #5 9345978
    leszczu19901
    Poziom 12  
    Myć to będę samochód. xD:)
    Więc można lać nie koniecznie oryginalny płyn karchera ??

Dodano po 8 [minuty]:

Wpisałem i nic na ten temat nie było:/
  • REKLAMA
  • #6 9356789
    arther18
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Niestety trzeba używać płynów dedykowanych do myjek ciśnieniowych. Myślę, że z tym uszkodzeniem myjki to drobna przesada, jednak na pewno nic nie wyjdzie z mycia zwykłymi szamponami (oprócz piany oczywiście).

Koszt płynu do myjek - ok 70pln/5l koncentratu.

A co do zużycia to również zauważyłem, że idzie go bardzo dużo w każdym myciu więc zmieniłem trochę taktykę i nanoszę płyn ręcznym atomizerem a później spłukuję. Należy pamiętać jednak, że płyn do myjek pozostawiony na dłużej może uszkodzić powłokę lakierniczą i uwidocznią się "plamy" - nauczyłem się tego na własnym przykładzie ;(
  • #7 9357816
    PCcepuk
    Poziom 19  
    Ocena: 117
    generalnie mycie za pomoca "przystawek" do myjki cisnieniowej dobre jest tak do 3-5 razy, potem i tak trzeba samochodzik umyc recznie gabka...
    niestety po kilu myciach bezdotykowych zostaje "mgiełka" brudu i bez gabeczki ani rusz....
  • #8 9379956
    leszczu19901
    Poziom 12  
    Więc tak panowie załóżmy, że kupuje takie coś Link i według opisu tej aukcji mogę to zastosować do tego pojemnika od dozownika chemii karchera. Tylko przed wlaniem do tego pojemnika muszę rozcieńczyć tą piane 1:50. Zgadza się ?? Panowie pomóżcie dla amatora, bo dopiero zaczynam się w to bawić.
  • #9 9402231
    Starkes
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    1) ja akurat nie mam karchera, w mojej myjce dozownik płynu jest na lancy - więc myjki żaden płyn na pewno nie zniszczy.
    2) myjesz autko tak jak w instrukcji myjni bezdotykowych ;-)
    z pamięci lecę:
    wodą z grubego brudu myjesz i całe auto "namoczysz"
    pianę "aktywną" nakładasz,
    płuczesz i ewentualnie powtarzasz.
    Ja zamiast powtórki przelecę gąbką z szamponem woskującym i jest git.
  • #10 10736566
    misiaczekm
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    pianę aktywną nakłada się na suchy samochod, inaczej piana spłynie po wodzie. Zaczyna się od dołu i kieruje ku górze. Zmywamy (myjemy - wtedy jest tak na prawde mycie, więc nie opuszczamy nawt kawałeczka) wodą pod ciśnieniem od góry do doły.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy może używać innego szamponu w myjce ciśnieniowej Karcher K4.650 Jubilee, ponieważ oryginalny szampon szybko się skończył. Odpowiedzi wskazują, że do myjek ciśnieniowych należy stosować płyny niepieniące się, aby uniknąć uszkodzenia urządzenia. Użytkownicy sugerują, że chociaż użycie innego płynu może niekoniecznie zniszczyć myjkę, to jednak może prowadzić do problemów, takich jak nadmierne pienienie. Wskazano również, że płyny dedykowane do myjek ciśnieniowych są dostępne w różnych rodzajach, w zależności od zastosowania. Użytkownicy dzielą się również doświadczeniami związanymi z myciem samochodów oraz technikami aplikacji płynów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA