logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć miejsce na dysku C bez utraty danych?

Pietera 01 Kwi 2011 23:14 3227 7
REKLAMA
  • #1 9350402
    Pietera
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam. Jak w temacie. Na dysku C jest 9GB całkowitej pamięci , a aktualnie jest dosyć mało , zawsze gdy system był przeinstalowany, pamięć wzrastała do 1gb (pamięci wolnej) a teraz jest coraz mniej , i nie wiem co mam zrobić ...tzn, nie wiem dla czego gdy coś ściągam i miejsce ściągania to jest partycja F: różne, to podczas ściągania czegoś z internetu maleje miejsce na C:system ..... nie wiem dla czego tak się dzieje... I tu moje pytane, czy mogę zrobić jeszcze raz partycję dysków?[color=red]? tzn. np Z dysku E:filmy zabrać te kilka GB i dodać DO C:windows? , jeśli tak , to jak i tu najważniejsza kwestia ,czy podczas robiewnia tejże operacji , całe dane pójdą się je...... , czy utracę dane z tych ,,dysków,, na których będzie przeprowadzona zmiana?

Jeśli napisałem w złym dziale , to proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9350433
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2650
    Napisz jaki duży masz dysk, jaki system zainstalowany.
    Wiem, że jest jakiś bezpłatny program, który działa pod Linux'em i można robić operacje na dysku (np. zwiększanie pojemności partycji kosztem innej) bez utraty danych.

Można wyłączyć hibernację (jak nie korzystasz z tego), pliki wirtualnej pamięci przenieść na inną partycję, opróżnić i przenieść lokalizację folderów TMP oraz TEMP.
  • REKLAMA
  • #4 9350501
    Pietera
    Poziom 12  
    Windows 7 a do czyszczenia mam program one click cleaner , to jeśli bym chciał robić tę defragmentację jeszcze raz to jak by było z danymi???

Można wyłączyć hibernację (jak nie korzystasz z tego), pliki wirtualnej pamięci przenieść na inną partycję, opróżnić i przenieść lokalizację folderów TMP oraz TEMP.

Przepraszam , ale co ma do tego hibernacja??? bo nie rozumiem?? (jestem zbyt zielony w tych sprawach , także proszę o wyrozumiałość) a jeśli przeniosę pliki wirtualnej pamięci , opróżnię i przeniosą lokalizację folderów tpm i temp , to dużo miejsca na C się zwolni???
  • REKLAMA
  • #5 9350509
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2650
    Pietera napisał:
    Windows 7

Na ten system to musisz przynajmniej 35-40GB przeznaczyć. Mniejsza partycja nie może być, bo szybko braknie miejsca. Chociaż nie chce mi się wierzyć, że na 9GB zainstalował się, skoro sama poprawka SP1 wymaga przynajmniej 8GB.

Hibernacja to uśpienie systemu. W Win7 plik hiber.sys ma taki sam rozmiar jak zainstalowana pamięć RAM (jak masz 2GB, tyle też zajmuje ten plik).

W Google więcej możesz doczytać.
  • #6 9350748
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Pietera napisał:

Przepraszam , ale co ma do tego hibernacja??? bo nie rozumiem?? (jestem zbyt zielony w tych sprawach , także proszę o wyrozumiałość) a jeśli przeniosę pliki wirtualnej pamięci , opróżnię i przeniosą lokalizację folderów tpm i temp , to dużo miejsca na C się zwolni???

Usuń s postów te nadmiarowe znaki zapytania, bo źle skończysz.
    Do tego co MARCIN.SLASK napisał wypada dodać, iż istnieje możliwość ograniczenie wielkości pliku hibernacji do 1/2 w stosunku do zainstalowanej pamięci.
    Przeniesienie swapa na inną partycję uwolni miejsce.
    Na resztę pytań sam sobie odpowiedz, bo to Ty znasz zajętość tych folderów.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #7 9350802
    Pietera
    Poziom 12  
    No ok, ale nie uzyskalem odpowiedzi na pytanie, jesli bym chcial robic znow partycje dyskow, to utracilbym wszystkie dane, czy tylko z tych partycji, na ktorych wykonywalbym te czynnosc?
  • #8 9350849
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Jeżeli działanie będzie polegało tylko na zmianie rozmiaru, to w ogóle danych nie stracisz (pomijam czynnik w postaci praw Murphy'ego). Tyle tylko, że - by operacja była prosta, partycje muszą być jednego rodzaju i sąsiadować ze sobą. Po literach przez Ciebie podanych sądząc przynajmniej jeden z tych warunków może nie być spełniony, a to powoduje konieczność działania na raty - w sposób bardziej rozbudowany. - Bez zrzutu z zarządzania dyskami nie da się powiedzieć jakie konkretnie kroki byś musiał wykonać.
    W wyszukiwarce forum wpisz Easeus - to darmowy program umożliwiający "mieszanie" z partycjami (a przy okazji dowiesz się - choćby pośrednio - co Cię czeka).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak zwiększyć miejsce na dysku C bez utraty danych, mając jedynie 9GB dostępnej pamięci. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, takie jak użycie programu CCleaner do usunięcia punktów przywracania, wyłączenie hibernacji, przeniesienie plików wirtualnej pamięci oraz lokalizacji folderów TMP i TEMP. Wskazano również na możliwość zmiany rozmiaru partycji za pomocą darmowego programu Easeus, co nie powinno prowadzić do utraty danych, o ile operacja jest przeprowadzana prawidłowo. Użytkownik powinien jednak upewnić się, że partycje są sąsiadujące i tego samego typu, aby uniknąć komplikacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA