logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Willem PCB3 3B: błędy w opisie tranzystorów i problemy z przetwornicą

AdamS01 12 Lut 2003 10:43 3444 4
REKLAMA
  • #1 99361
    AdamS01
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Kilka wskazówek dla uruchamiających programator Willem.
    Płytki pochodzą od różnych producentów i mogą zawierać błędy. Trzeba o tym pamiętać przy montażu i na bierząco kontrolować poprawność montażu zgodnie ze schematem. Ja zamówiłem płytkę PCB3 w wersji 3B (jednostronna) ze strony http://www.willem.prv.pl/. Błąd na soldermasce w opisie tranzystorów - dwa z nich opisane jako BC557 a powinny być BC547. Nóżka 8 układu CD4015 - brak połączenia z masą. Czasami problem sprawia uruchomienie przetwornicy. Przyczyną jest dławik. Powinien być o dużej dobroci. Błędem jest stosowanie malutkich dławików o dużej rezystancji. Efektem tego jest grzanie się dławika i układu scalonego. Dławik powinien mieć rezystancję bliską zera. Wtedy przetwornica pracuje bez problemów. Najlepsze są dławiki stosowane do filtracji napięć zasilających w odbiornikach telewizyjnych, są nawijane odpowiednio grubym drutem. Przed zamontowaniem scalaków należy bezwzględnie sprawdzić czy wszystkie wyprowadzenia masy i zasilania tych scalaków są połączone do masy i zasilania programatora. Często przy montażu zdaża się ominięcie ktorejś zworki, należy upewnić się, że wszystkie są na swoim miejscu i nie ma żadnych przypadkowych zwarć i przerw powstających przy montażu. Poprawnie złożony programator ze wszystkimi scalakami (bez układów pamięci) nie podłączony do komputera, zasilany napięciem 9-12V pobiera około 15mA prądu.
    Programator powinien działać na każdym systemie operacyjnym bez względu na używany mikroprocesor. Sam używam go na Duronie 750MHz z Windowsem 98SE i na Athlonie 1GHz z Windowsem XP. Reszta to konfiguracja komputera. Należy wyłączyć wszystkie rezydentnie działające programy nie tylko antywirusowe. Równiwrz firewalle, Gadu-gadu, ICQ i inne. Na pasku zadań obok zegara nie powinno być żadnych ikon podczas pracy programatora. Dobrze jest równierz odłączyć go od internetu jeśli ktoś korzysta z sieci.
    Myślę że tych kilka wskazówek ułatwi wielu użytkownikom montaż tego bardzo dobrego i uniwersalnego programatora.
    Pozdrawiam
    Adams
  • REKLAMA
  • #2 99379
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Aby uniknąć przykrych niespodzianek polecam płytki dwustronne z metalizacją otworów. 15 czy 20zł to niewielka różnica, a lepszy laminat to większe możliwości proga. Jak się zasila proga +12v stabilizowanym, można odpuścić sobie przetwornicę i podać tam 12v, w praktyce bardzo żadko potrzebne jest inne napięcie, niektóre wersje tak mają.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 599239
    Redok
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    no dobra ale na schemacie...sa te 2 tranzystory BC557....
  • #5 599434
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    tak, już kiedyś o tym pisałem - na pcb są błędy i trzeba umieć je wypałać. Ba, nawet w wersji z EP są błędy (chłopaki stracili w tym momencie moje zaufanie). Z komputerem nie miałem osobiście problemów - testowałem na różnych kompach (od 200 MHz do 2.4 MHz), systemach operacyjnych (98, XP) i trybach portu LPT (std, ecp, epp) i zawsze było ok.
REKLAMA