Zmobilizowalem sie i wreszcie to skladam ,mam dosc tych zworek:)
Mam takie pytania:
1.Czy to prawda jak wyzej ktos pisal ze na AMD nie chodzi , bo zamierzam sobie w najblizszym czasie kupic XP1700
2.Ile kosztuja podstawki zif32 bo ja widzialem po 80 zl w sklepie!
3.Jak podstawke zif 32 kupic bo sa takie ktore obsluguja tylko szerokie obudowy80zl i drozsze takie ktore przyjma rowniez uklady w waskich obudowach
4.Gdzie we Wroclawiu dostac rezystory w malych obudowach,ja szukalem w Robotroniku i Semiconductors pare mieli ale nie wszystkie.
5.Czy robi sde2506 bo w spisie nie widze
6.Czy wogole jest po co kupowac zifa 32 , czy wogole przez niego sa programowane jakies waskie uklady,bo jesli nie to by wystarcyla zwykla podstawka?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Co pytania dalej aktualne.
Wczoraj skonczylem zworki ,Uff!! i udalo mi sie zaprogramowac ,chyba 93c46 ale np. Pica16f84a niee moglem ,tak samo z 24c16.
Jakie sa etapy sprawdzenia tego ustrojstwa.Jak sprawdzic ze przetwornica
dziala ok ?Czy wystarczy samo sprawdzenie stanow logicznych zadwanych w zakladce Test/HW czy sa jeszcze jakies wazne punkty?
Pytan C.D. ,na zdjeciu zaznaczylem miejsca co do ktorych mam watpliwosci.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
1.Te zworki ktore sa zaznaczone nie byly namalowane na soldermasce.Ja tam dalem zworki?niewiem czy dobrze?
2.Pod zaznaczonym ukladem namalowane miejsca na 2x1n4148 i 2k2.Otworow jest tylko na jedna diode i jeden opor.Wiec druga diode dalem od spodu od 26nogi zifa do 12 cd4015.Tak jak na schemacie,tylko ze oni cos tam pisza ze "add part for erase w27cxx" to co mam to rozumiec ze tylko na czas kasowania tych ukladow czy na stale?Bo przez te elementy mam na 26pinie zifa w stanie wysokim 3.9V ,kiedy na pozostalych jest 5.4-5.6V
3.Na jedynce zifa mam 13.9V ,czyli co przetwornica ok?
Wczoraj bez tych dodatkowych zworek ktore dzisiaj dodalem, jakos odczytywal 93c46.Dzis kupa nie robi nic, stany logiczne na zifie zmieniaja sie ok, zgodnie z zaznaczeniem lub nie "ptaszkiem" ,a nie moge odczytac 27c256,ms6264 , innych nie mam do testow.Pica nie robi 24c16 tez , totalna klapa ,wersja softu0.97g .Moze ta plytka ma jakis feler,kupywalem na gieldzie we wrocku po 10 czy 8 zeta.Kabel zwykly przedluzacz meski zenski w programatorze
gniazdo meskie.Uklady GD74hct367,cd4015bcn,74hc04n,hcf4014be
Ktos cos wie?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
wczoraj znalazlem jeden blad na plytce cd4015 nie mial masy,ale dalej kupa?
scalone z 4 postów
Załączniki:
-
300.jpg
(180.22 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.