logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić ograniczenie prądowe 100mA-3A w zasilaczu symetrycznym 200W?

morda85 02 Lis 2004 14:47 1789 9
REKLAMA
  • #1 955362
    morda85
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    muszę w tym zasilaczu zrobić ograniczenie prądowe 100mA; 0,5A; 1A; 3A jeśli ktoś wie jak to zrobić bardzo proszę o pomoc. jeszcze pytanie czy z tego zasilacza da się wyciągnąć 3A??
    Załączniki:
    • Jak zrobić ograniczenie prądowe 100mA-3A w zasilaczu symetrycznym 200W? najlepsze.jpg (75.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 956324
    >>Długi
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Czy ktos narzucil ci taki uklad ? Bo jest on delikatnie mowiac bardzo oryginalny....
    W szczególności chodzi mi o stopień wyjściowy nie objęty pętlą sprzężenia zwrotnego. Czy ten zasilacz ma jakies szczegolne zastosowanie ?
  • REKLAMA
  • #3 957909
    morda85
    Poziom 14  
    no nikt mi go nie narzucił. szukam zasilacza symetrycznego minimum po zasileniu sym 50V 6A i z ograniczeniem prądowym jak wyżej. pomocy...
  • REKLAMA
  • #4 957932
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Jak chcesz taki sprawdzony układ, to ściąg to z Meluzyny, ona ma taki stabilizowany zasilacz, na kolektorze jest 68V, zrobisz dwa takie same i puścisz to w szereg i masz symetryczny.
    Pozdrawiam
  • #5 958139
    morda85
    Poziom 14  
    zkąd mam to ściągnąć??
  • #6 958375
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Pewno na elektrodzie jest, tylko trzeba poszukać, jak nie znajdziesz, to Ci go ze skanuję, ale nie prędzej jak na pojutrze. Pochwal się, do czego to chcesz wykorzystać, z praktyki wiem, że tak duże zasilanie bardzo rzadko jest potrzebne.
    Pozdrawiam
    Ale mam też jeszcze lepszy, z płynną regulacją napięcia i płynną regulacją prądu, wystarczy, że potencjometr wyskalujesz np., co 500mA i masz po kłopocie, i ten prąd jest stabilny, w razie przeciążenia, więcej nie puści i sygnalizuje świeceniem diody, że jest przeciążenie, układ jest sprawdzony i do niego mam nawet narysowane płytki, takie coś mogę w każdej chwili podrzucić.
  • REKLAMA
  • #7 960497
    morda85
    Poziom 14  
    ten układzik jest częścią pracy dyplomowej ale chętnie obejżę wspomniany przez Ciebie zasilacz
  • #9 960681
    morda85
    Poziom 14  
    jesteś niezastąpiony. niewiem tylko jakim programikiem otworzyć plik .Sch
  • #10 961599
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Mój jest rysowany w Autokadzie, a ten drugi, to nie wiem, klikam i się otwiera.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykonania ograniczenia prądowego w zasilaczu symetrycznym o mocy około 200W, z zakresami prądu 100mA, 0,5A, 1A oraz 3A. Autor poszukuje rozwiązania umożliwiającego stabilizację prądu w podanym zakresie oraz pyta o możliwość uzyskania prądu 3A z takiego zasilacza. W odpowiedziach sugerowano wykorzystanie sprawdzonych układów stabilizowanych zasilaczy, m.in. z projektu Meluzyna, który umożliwia zbudowanie symetrycznego zasilacza poprzez połączenie dwóch identycznych jednostek. Proponowano również układy z płynną regulacją napięcia i prądu, z zabezpieczeniem przeciążeniowym sygnalizowanym diodą LED. Udostępniono linki do schematów i projektów na forum elektroda.pl, a także informacje o programach do otwierania plików schematów (.Sch), takich jak AutoCAD. Podkreślono, że tak duże zasilanie (50V, 6A) jest rzadko potrzebne, a stopień wyjściowy zasilacza powinien być objęty pętlą sprzężenia zwrotnego dla stabilności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA