logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać ogranicznik prądowy do zasilacza z regulowanym napięciem?

leop 03 Cze 2008 17:22 9464 14
REKLAMA
  • #1 5209921
    leop
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Czy jest możliwość do gotowego zasilacza, o regulowanym napięciu dodać jeszcze ogranicznik prądowy (może być na oddzielnej płytce)? Jeżeli tak to prosiłbym jakieś propozycje.
  • REKLAMA
  • #2 5209945
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Tak możesz dodatkowo dołożyć ogranicznik prądu.
  • #3 5210155
    leop
    Poziom 13  
    A jakieś konkretne rozwiązania? Pytam może gdzieś, ktoś sie spotkał, po prostu z takim schematem.
  • REKLAMA
  • #5 5210619
    leop
    Poziom 13  
    Jednak to, nie jest całkiem tym czego ja szukam. I-wszy z nich jest na rezystorze (stała wartość ograniczenia prądowego), II-gi z nich jest też nastawiony na konkretną wartość prądu, i zostaje III-ci który też nie jest doskonały. Ja mam układ dający napięcie 1,2-30V o wydajności prądowej 3A, i chciałbym aby ten ogranicznik miał zmienną wartość ograniczenia prądowego (poprzez potencjometr), jedynie jeden sygnalizujący LED przeciążenie, i aby był w pełni automatyczny, a z tego co dobrze wyczytałem to ten z trzeciego linku należy resetować.
  • REKLAMA
  • #7 5211228
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Pokaż ten swój zasilacz i zaraz będzie jaśniej. Wtedy coś konkretnego można zaproponować. Czy to liniowy czy impulsowy?
  • #8 5214205
    leop
    Poziom 13  
    Otóż jest to warsztatowy zasilacz impulsowy o regulowanym napięciu wyjściowym w zakresie 1,2-20V/3A. A po za tym to podziękuje PainKiller_2007 za miłą lekturę. Czytałem ją i chyba się nie zdecyduje na ten ogranicznik, bo jeżeli powstała jakaś dyskusja to ten projekt jest nie pewny i każdy jakąś swoją racje ma. A oto schemat mojego zasilacza:
    Załączniki:
    • Jak dodać ogranicznik prądowy do zasilacza z regulowanym napięciem? Zdjęcie-0088.jpg (64.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 5217563
    waligor
    Poziom 11  
    Osobiście się na tym nie znam, ale ja chciałem zadać pytanie z innej beczki. Czy ten oto zasilacz mógłby konkurować z popularnym zasilaczem 0-30V/0-3A z electronic-labs?
  • #10 5218286
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    waligor, masz na myśli ten powyżej?
    I tak i nie, jeżeli chodzi o sprawność, to ten powyżej bije tamten z electronic-labs na głowę, natomiast jego wadą jest, że nie ma regulowanego ogranicznika prądowego (najwyżej jakieś zabezpieczenie wbudowane w kostkę), a tamten z electronic-labs ma pełne.
    Pzdr.
  • #11 5220765
    leop
    Poziom 13  
    No właśnie pytam się teraz o ten ogranicznik, aby mógł konkurować z tym z electronic-labs. Ale jak na razie widzę zainteresowanie minęło, a chciałbym go jednak ukończyć wraz z ogranicznikiem prądu.
  • REKLAMA
  • #12 5221068
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Bardzo prosty ogranicznik prądu znajdziesz w danych katalogowych układu LM317 co można zastosować i do LM350.Dokładasz ten układ do twojego zasilacza i masz regulację prądu.
  • #13 5221101
    leop
    Poziom 13  
    Tylko mi się zdaje że ten LM317 to regulator napięcia:
    "This monolithic integrated circuit is an adjustable 3-terminal
    positive voltage regulator designed to supply more than
    1.5A of load current with an output voltage adjustable over
    a 1.2 to 37V."
  • #14 5221959
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Witam
    Niewykluczone, że w przypadku tego LM2576-ADJ dałoby się zastosować ogranicznik podobny do tych podanych w notach LM317/350 (wzmacniacz operacyjny mierzący napięcie na rezystorze i odpowiednio obniżający napięcie wyjściowe stabilizatora).
    Pzdr.
  • #15 5226131
    leop
    Poziom 13  
    No dobra, ale ja jestem w tym całkiem zielony, bo gdybym miał jakiekolwiek pojęcie jak zaprojektować taki układ to bym nikogo nie prosił o pomoc. To jest chyba logiczne. Więc jednak może ktoś przedstawi taki układ??

PS. Czy zamiast kondensatorów impulsowych można stosować zwykłe kondensatory elektrolityczne? Jaka jest pomiędzy nimi różnica?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości dodania regulowanego ogranicznika prądowego do gotowego zasilacza impulsowego o regulowanym napięciu wyjściowym 1,2-20V/3A. Poszukiwane jest rozwiązanie umożliwiające płynną regulację prądu ograniczenia za pomocą potencjometru oraz sygnalizację przeciążenia LED, działające automatycznie bez konieczności resetowania. Wskazano na proste ograniczniki oparte na rezystorach, jednak mają one stałą wartość prądu. Zaproponowano również wykorzystanie układów LM317 lub LM350, które mogą pełnić funkcję regulowanego ogranicznika prądowego, choć LM317 jest przede wszystkim regulatorem napięcia. Wspomniano o możliwości zastosowania wzmacniacza operacyjnego do pomiaru napięcia na rezystorze pomiarowym i sterowania napięciem wyjściowym stabilizatora, co może być rozwiązaniem dla układów takich jak LM2576-ADJ. Poruszono także kwestie różnic między kondensatorami impulsowymi a elektrolitycznymi. Dyskusja zawierała porównanie z popularnym zasilaczem 0-30V/0-3A z electronic-labs, który posiada regulowany ogranicznik prądowy, co jest celem do osiągnięcia w omawianym projekcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA