logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić QBasic na Windows XP do sterowania diodami LED przez LPT?

awess 02 Lis 2004 17:08 1244 5
REKLAMA
  • #1 955647
    awess
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    mam prace domowa, musze wysterowac przez lpt 8 diod LED, prosciutki programik w qbasic i w szkole bylo wszystko ok, ale w szkole sa jakies zabytki a nie komputery, przyszedlem do domu i sie okazalo ze w xp(bo taki posiadam) nie ma dos-u a jak nie ma dosu nie wiem jak odpalic qbasic, jest jakis ratunek??
  • REKLAMA
  • #2 955677
    faber
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    awess napisał:
    mam prace domowa, musze wysterowac przez lpt 8 diod LED, prosciutki programik w qbasic i w szkole bylo wszystko ok, ale w szkole sa jakies zabytki a nie komputery, przyszedlem do domu i się okazalo ze w xp(bo taki posiadam) nie ma dos-u a jak nie ma dosu nie wiem jak odpalic qbasic, jest jakis ratunek??

qbasic jest plikiem wykonywalnym (exe). Wystarczy, że na nim klikniesz.

PS w XP go nie ma, musisz go skopiować
    http://webpages.csus.edu/~sac19488/qbsc.exe
  • REKLAMA
  • #3 955688
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Dyskietka stratowa pod WIN98 i już
  • REKLAMA
  • #4 955717
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Sam Qbasic może pracować napewno pod win`98 pod XP też powinien ruszyć ale czy to zadziala? To był raczej program dosowy. Możesz też spróbować skompilować program napisany w qbasicu i wtedy na pewno się uruchomi. Twój program stanie się samodzielnym uruchamialnym plikiem. Mam kompilator, mogę zamieścić ale sam nie umiem go obsługiwać - niestety.
    PS. W dosie można też wpisać konendę np w pliku autoexec.bat: "qbasic/run nazwa_programu" i będzie sie sam uruchamiał.
  • REKLAMA
  • #5 955732
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    przychylałbym się do propozycji kolegi cymbi
    ponieważ nawet jak odpalisz qbasica to xp może nie zezwolić Ci na bezpośrednie sterowanie potrami LPT bez ich odblokowania
  • #6 965296
    Chemik666
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja pracuje cały czas na tym Qbasic w winXP i chodzi bez problemów, łącznie ze sterowaniem przez LPT :)
REKLAMA