logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

internet blueconnect modem huawei 160g w systemie Vista

gregg__zgl 04 Kwi 2011 13:48 3365 7
REKLAMA
  • #1 9358842
    gregg__zgl
    Poziom 10  
    Witam ...

przez kilka tygodni cieszyłem sie szybkościa blueconnecta, az tu nagle zonk.
    Niespodziewanie modem przestał pobierac dane ... tylko wysyła. Podczas łaczenia modem Huawei 160g uwierzytelnia sie w sieci HSDPA, zasieg waha sie miedzy 4 ..a 5 kresek, ale nie mozna otworzyc zadnej strony

jedynym rozwiazaniem jest zmiana ustawien, i wymuszenie pracy w sieci EDGE

tu niestety prędkości są takie jak postep gospodarczy w naszym kraju

oczywiscie nie przekroczyłem limitu GB, zgłaszałem problem do ery, grzebałem w odswieżeniu systemu Vista, odinstalowywałem i ponownie instalowałem oprogramowanie modemu, pobierałem program.exe ze strony ery dla mojego typu modemu ...itd

na pracowników boa(_at_)era.pl nie ma co liczyc, bo oni są teraz skupieni na pobieraniu opłat aoboamentowych za umowe na 8Gb, natomiast z predkoscia transferu w sieci EDGE ..która smiga na poziomie 13 ..24 kbit/sek moge po miesiacu uzytkowania max 100 Mbit zuzyc :)

Era radzi mi zmienić Viste na bardziej stabilniejszą 7, lub zrobić formata C.
    Jedno i drugie rozwiazanie obnaża ich poziom wiedzy, szczególnie ta pierwsza rada.

czy ktoś z Was forumowiczów spotkał sie z podobnym przypadkiem?

porty usb działają, wtykam modem, loguję sie, modem uwierzytelnia sie w sieci .. zasieg jest bardzo dobry ..wysyła pingi ..ale nie pobiera. Co go moze boleć????

nie zmieniałem programu antywirusowego, ten sam od roku Kaspersky, nie instalowałem w ostanim czasie zadnych programów, nie experymentowałem z kompem

Aktualizacje Visty robię na bieżąco, automatycznie

byłem z modemem w salonie ery, sprawdzali ... działa .łaczy sie w HSDPA wysyła, pobiera

bardzo dziekuje za ewentualną pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9358874
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Może zmiana firmware pomoże , nie traci się gwarancji po uaktualnieniu
    http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.php?action=showfile&fileid=134
    lub zastosuj program Top_NetInfo
    http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=17993
    jeszcze samym systemowym narzędziem ustaw połączenie Dial Up
    http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078
    Jeszcze sprawdzić lub wyłączyć zaporę systemową.
  • REKLAMA
  • #3 9358889
    gregg__zgl
    Poziom 10  
    bardzo dziekuję.

Walcze z tym swoim problemem od 6 dni, liczyłem głównie na pomoc z ludzi zbiura obsługi ...telefony, maile ... ale zal mi ich, i wstyd za ich niewiedzę

juz biorę sie za studiowanie Twoich wskazówek. Jeszcze raz dziekuje.
  • #4 9358900
    witoj
    Poziom 30  
    Firmware to nie oprogramowanie modemu, to jest sterownik modemu.
    Popatrz na wideo opis z tej strony on wizualnie to objaśnia.

Jeszcze jedno sprawdź działanie w innej lokalizacji czy taki sam problem występuje
    lub na innym komputerze.
  • #5 9358962
    gregg__zgl
    Poziom 10  
    sterownik ...uhm ..uhm ... myslałem ze jakoby alternatywne oprogramowanie

jezdziłem autem po miescie z laptopem, i to samo. Mieszkam i pracuje w delegacji, nie bardzo mam znajomych tu gdzie przebywam. Byłem z modemem w era, bo ktos mi podpowiedział, ze byc moze antena w modemie sie spaliła (?????), ale tam działało ... włąsnie w HSDPA/UMTS

tylko oni tam maja XP

ja mam Vistę, nie mam o niej dobrego zdania, ale nie polecę do sklepu i nie kupię równie lipnej 7.ki

teraz pobieram firmware ... ładny pliczek 7 Mb.
    W sieci EDGE osiągam 24kb/sek .. w porywach 160 ... no nieźle zasuwa :)

wczesniej przez pare tygodni miałem predkosci 2890 kbit/sek ..az sie dziwiłem, ze technika poszła do przodu. Kiedys miałem za czasów szkolnych neostrade 512 ..i to było najszybsze łacze w bloku ..jeszcze dzieliłem je z kumplami przez router :)

zastosuję sie do Twoich porad, zobaczymy

Dodano po 11 [minuty]:

sprawdż działanie w innej lokalizacji .... nie wiem czy dobrze to zrozumiałem ... chodziło ...o .... he he.. bo jesli nie lokalizacje w miescie, to troche głupowaty jest mój wpis powyzej
  • REKLAMA
  • #6 9359013
    witoj
    Poziom 30  
    Jeszcze ja zrobiłbym Przywracanie Systemu o ile masz taki punkt sprzed tych 6 dni,ale ostrożnie z tym możesz stracić programy i prace które służbowo robiłeś.
    ew.kopię zrób na inny nośnik
    Zapora systemowa jest wyłączona?
  • REKLAMA
  • #7 9359051
    gregg__zgl
    Poziom 10  
    Robiłem cos takiego jak odswieżanie plików systemowych Visty. Mam laptopa kupionego kiedys w uk, troche mnie to boli, ze musze sie niektórych rzeczy domyslać...jak przychodzi pogrzebac w duszy i ustawieniach systemowych

Zapora Windowsa jest wyłaczona , ale za to w Kaspersky jest właczona ..zawsze tak było. Spróbuje co sie stanie gdy odłaczę.

dopiero pobrał mi sie ten plik :/

zachodzę w głowę, jak go zainstalować ????? na uruchomionym modemie?
    Pewnie tak.
  • #8 9378356
    gregg__zgl
    Poziom 10  
    .. aj aj .. narobiło sie, zadna z trzech opcji nie zadziałała, przy czym instalacja Firmware nie powiodła sie, a próbowałem na wiele sposobów. Wyrzuca w połowie instaolwania komentarz, ze Error code 3, i ponizej, ze "other program is using the data card"

Te wszystkie próby manipulowania skonczyły sie tym, ze w ogole juz internet przestał działac. Jakos po paru dniach naprawiłem, i jestem w tym samym punkcie co na poczatku ..czyli działa w EDGE , a za nic nie chce w HSDPA mimo ze ma zasieg 5 kresek

chyba kupie dysk zewnetrzny, zgram dane i zrobie laptopowi formata

nawet odinstalowałem Kaspersky, ale to tez nic nie dało

albo mam wirusa, albo pokiełbasisiły sie sterowniki, albo gdzies tkwi bład

..Vista dziaą stabilnie, szybko sie uruchamia, procesor i pamiec nie sa obciqazone ... CPU max 12 % pamiec 45%

szkoda mi robic format C, ale jeszcze bardziej szkoda płacic abonament za net dla Era, a nie miec go, albo inaczej .. płacic słono za limit 8Gb, a móc wykorzystac max 100Mb .. bo net działa z predkoscia 15kbit/sek :/ (a wczesniej smigał 2900kb/sek)

pozdrawiam, nie odpisywałem, bo dopiero wczoraj w nocy cos mi sie udało naprawic, poszukam dalej na forach, i zamawiam na allegro dysk zewnetrzny do przekopiowania plików

Dodano po 2 [minuty]:

..aha .. próbowałem tez w innej lokalizacji ... i tez nic

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modemem Huawei 160G, który przestał pobierać dane, a jedynie wysyła. Modem łączy się z siecią HSDPA, ale mimo dobrego sygnału (4-5 kresek) nie można otworzyć stron internetowych. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym zmiany ustawień, reinstalacji oprogramowania oraz kontaktu z obsługą klienta, jednak bezskutecznie. Wskazówki od innych użytkowników obejmowały aktualizację firmware, sprawdzenie działania w innej lokalizacji oraz wyłączenie zapory systemowej. Użytkownik rozważa również przywrócenie systemu Windows Vista do wcześniejszego stanu, ale obawia się utraty danych. Problemy z instalacją firmware prowadzą do dalszych komplikacji, a użytkownik rozważa formatowanie laptopa jako ostateczne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA