logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd 316 w Panasonic Panafax UF-315 po wymianie tuszu - co zrobić?

OstryRo 02 Lis 2004 18:17 2400 13
REKLAMA
  • #1 955808
    OstryRo
    Poziom 11  
    Witam wszystkich, wyczytałem na forum chyba z marca o tym błędzie w Panafax UF-305, w moim Panafax UF-315 niestety nic nie pomogło (wymieniona tasiemka do głowicy, pasek karetki,następna kaseta atramentu, wyczyszczony - wydmuchany), a błąd jak był tak jest. Podobno to specyficzny błąd w tych modelach. Pokazał się przy wymianie tuszu. Może któryś z kolegów spotkał się z takim obiawem i ma jakąś recepte. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 956310
    Pawelcio
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    bo to jest specyficzny bląd w panafaxach z mechanizmem HP ( uf-305,315,321,w 332,333 to błąd 016) i oznacza problem z przesuwem karetki ale najczęściej uszkodzona jest tasiemka (czujnik ruchu jest z tylu karetki -transoptor szczelinowy, w szczelinie ktorego jest ten pasek z "kreseczkami" to wszystko zasilane jest z tasiemki i tamtędy też wraca sygnał ) oczywiście czasami (raz na sto) jest to coś innego , tasiemkę rozumiem wymieniłeś na nową.... miałem taki przypadek że problem był spowodowany strzępem kartki pozostałym po nieumiejętnym wyrywaniu zaciętej kartki... sprawdź jak chodzi karetka, wyczyść wałek po którym sie przemieszcza , możesz go posmarować jakąś wazelinką pozdrawiam Paweł
  • #3 957179
    OstryRo
    Poziom 11  
    Witam.
    Jak pisałem wczeœniej wymieniłem bebechy drukarki w faksie, tasiemka położenia, taœma z czyjnikiem położenia karetki, zerowałem RAM, czyœciłem, dmuchałem i nic dalej co 2 raz code=316. Może silnik lub płyta. Jak postał przez noc wyłšczony też odpalił dobże?.
    Pozdrawiam.

PS. Jak wyłšczę ink test, jest poprawnie ale nie zakażdym razem.
  • #4 962245
    cici
    Poziom 17  
    Ocena: 73
    wyłącz czujnik atramentu
  • REKLAMA
  • #5 963175
    Bogdan99
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Cześć!
    Często mam tem problem, ale jak do tej pory niezawodnie pomaga wymycie szyny prowadzącej wózek spirytusem i przesmarowanie jej ciekłym silikonem. Pozdroweinia
  • #6 965759
    OstryRo
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim, już wcześniej wszystko umyłem wyczyściłem, pomogło wyłączenie czujnika, narazie działa. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 2827732
    tytanik1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    WITAM MAM PROBLEM W FAX PANASONIC UF 305. POKAZUJE MI BŁAD UF-014 (CZYLI BŁAD ODNOSNIE CADRIGE ) ale tusz jest ,a bład wystepuje ,przez co nie dziala drukowanie .I ma pytanie czy to ten sam problem który jest umieszcony tutaj na forum .a jesi tak to co mam zrobic żeby się go pozbyć
  • REKLAMA
  • #9 2828568
    Bogdan99
    Poziom 15  
    To co opisane powyżej powinno pomóc+ programowe wyłączenie czujnika atramentu
    Function 7 monitor,monitor,monitor,monitor /lub tel/dial/ * 1 91 /1 off
    2 on/
    Pozdrowienia
  • #10 2828679
    tytanik1
    Poziom 14  
    Roumie ze te programowe za pamoca funkcji w menu tylko nie bardzo rozumie jak bo wchodze do FUNCTION i nie ma tam żadnego monitora takiej funkcji a chyba że to jakoś źle mysle .Robie to pierwszy raz może dlatego nie rozumie prosił bym o jakies wytłumaczenie krokowe z góry bardzo dziekujei pozdrawiam
  • #11 2828907
    Bogdan99
    Poziom 15  
    Cześć!
    To nie funkcje tylko sekwencja klawiszy!
    ponaciskaj tak jak napisane i to dosyć szybko.

Pozdrowienia
  • #12 2828984
    tytanik1
    Poziom 14  
    ok czyli zrobiłem tak
    załczyłem fax czekam az przejdzie test potem pokazuja sie błedy
    wciskam klawisz funcion potem kawissz 7 i 4 razy monitor ale on jest chyba przez jdnoszcesne nacisniecie dwóch klawiszy(set i clear) jesli sie nie myle
    prosiłbym o potwierdzenie czy dobrze robie
  • #13 2829741
    Bogdan99
    Poziom 15  
    Cześć
    Monitor lub tel/dial jest na prawo od wspomnianych przez ciebie set i clear.
    pozdrowienia
  • #14 2830046
    tytanik1
    Poziom 14  
    jest tele dial to wiem
    czyli mam zrobic ta opcja dla tele diala tak
    czyli naciska tele dial a nastepnie *191
    bo juz sie całkowicie pogubiłem
    i czy to kiedy sie wyłacznik tuszy yłacza czy to jest jakos sygnalizowane?

I mam jeszce jedno pytanie czymoze ktoś wie jak zwiekszyc ostrośc wyswietlacza bo bardzo słabo na nim widać mimo że szybka przeczyszcona być mze się to da jakoś zrobić także programowo alo normalnie w ustawinieach

Podsumowanie tematu

✨ Błąd 316 w faksie Panasonic Panafax UF-315 pojawia się najczęściej po wymianie tuszu i jest związany z problemem przesuwu karetki. Przyczyną usterki jest zwykle uszkodzona lub niewłaściwie działająca tasiemka sygnału położenia karetki, która współpracuje z transoptorem szczelinowym. Zalecane jest sprawdzenie i wyczyszczenie wałka prowadzącego karetki oraz jego smarowanie wazeliną lub ciekłym silikonem. W niektórych przypadkach problem może powodować zacięta kartka papieru lub uszkodzenie silnika bądź płyty głównej. Dodatkowo skutecznym rozwiązaniem jest programowe wyłączenie czujnika atramentu za pomocą sekwencji klawiszy w menu funkcji urządzenia (np. funkcja 7, monitor, monitor, monitor, monitor lub tel/dial *191/1 off). Wyłączenie czujnika atramentu pozwala na tymczasowe obejście błędu i poprawne działanie faksu. Dyskusja dotyczy także podobnych problemów w modelu UF-305 oraz błędu UF-014 związanego z kasetą atramentu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA