logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fax Panasonic UF-E1 - co oznacza błąd 310 i jak go naprawić?

tomek2010 05 Lis 2005 18:21 1673 2
REKLAMA
  • #1 1958036
    tomek2010
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam!

Pomimo że posiadam instrukcje serwisową do tego modelu to nie mam pojęcia co oznacza błąd 310. Bardzo niejasno jest tam to opisane
    Wg. instrukcji obsługi błędy od 300 do 316 to "uszkodzenie silnika drukarki". Objawy są takie: klient w większości wysyła dokumenty i są dla niego istotne potwierdzenia i tak po pierwszym wysłaniu drukuje się potwierdzenie, tak samo po drugim a po trzecim cisza. Zapala się wskaźnik MEMORY i po jakimś czasie ALARM i na wyświetlaczu błąd drukarki 310. Dodam że zdarza się że takie cyrki dzieją się po czwartej transmisji. Pomaga wyłączenie i włączenie zasilania wtedy zaległe potwierdzenie jest drukowane. Nie mam doświadczenia z tym modelem Panasonica i wogóle na Elektrodzie jest mało postów o tym modelu. Wiem że to nieudany model ale musze coś z nim zrobić. Pytanie do kolegów - może ktoś miał z tym do czynienia i wie gdzie szukać przyczyny i na co zwrócić uwagę ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1963968
    Artonn
    Poziom 12  
    Z tym modelam to można dostać zawału :D powiem tak, raz w miesiącu porządna konserwacja faxu, jak narazie u mnie pomaga.
  • #3 1988738
    tomek2010
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam!
    Artonn pewnie masz racje gdyż miałem kiedyś na warsztacie UF 332 i pojawiał się podobny komunikat (dokładnie nie pamiętam cyfry) ale też chodziło o silnik karetki. Wtedy wyciściłem pasek enkodera i sam czujnik i zero efektu. Wózek jeździł luźno a i tak działy się cuda. W akcie desperacji zacząłem analizować schematy i wyczyściłem czujnik w stacji serwisowej. Niby bez sensu ale pomogło, robiłem to z 9 miechów temu i jeszcze klient nie dzwonił a wiem że intensywnie eksplatuje ten fax i już by robił awanture jakby było coś nie tak. Dziwne te atramnetowe Panasoniki, zajmuje się na codzień termotransferowymi i laserowymi i jest mniej zachodu ;)

Pozdrawiam Tomek
REKLAMA