logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel antenowy - jak sprawdzić którędy jest poprowadzony?

_knox_ 05 Kwi 2011 10:55 7747 3
REKLAMA
  • #1 9362397
    _knox_
    Poziom 2  
    Witam, mam problem w mieszkaniu z kablem antenowym, proszę o pomoc w diagnozie, opiszę dokładnie sytuację:

Mam do mieszkania doprowadzony kabel antenowy z klatki schodowej, na klatce mogą mnie podłączyć do kablówki, tu jest ok.
    Problem jest taki, że kabel ten jest gdzieś u mnie w mieszkaniu przedłużony (z korytarza wchodzi gruby - a u mnie ze ściany-podłogi cienki) - z tego co mówił mi monter od kablówki to połączenie prawdopodobnie nie jest zbyt profesjonalne, bo przy próbie podłączenia internetu, modem się nie połączył.

Rozwiązaniem jest znalezienie tego kabla przed tym łączeniem, podejrzewam że jest to gdzieś na środku między kuchnią a salonem, gdzie kiedyś była ściana.

zapodam rysunek poglądowy:
    Kabel antenowy - jak sprawdzić którędy jest poprowadzony?

to co na rys jest na siwo, to panele, na biało jest terakota, średnio uśmiecha mi się skuwać płytki i w wylewce szukać kabla, czy znacie jakiś sposób, żeby wykryć którędy w podłodze poprowadzony jest ten kabel? (w miarę domowymi sposobami :) )
    idealnie byłoby znaleźć go tam przy ścianie między kuchnią a przedpokojem... i tam ew skuć 1-2 płytki i go wypuścić na lewą scianę w salonie..

pozdr
  • REKLAMA
  • #2 9364769
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 372
    Pomijając profesjonalne układy do poszukiwania przewodu można zrobić tak:
    Odpiąć oba końce poszukiwanego przewodu
    Przez transformator bezpieczeństwa, bezpiecznik 15mA i rezystor np. 1Mohm podłączyć do przewodu (z zachowaniem szczególnej ostrożności) tzw. "fazę" 240V
    Za pomocą czujnika typu "Fazer 777" lub podobnego prześledzić przebieg przewodu.
  • REKLAMA
  • #3 9365313
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Ponawiam swoją odpowiedź, która została skasowana przez moderatora.
    O ile moja odpowiedź o próbie poszukania pomocy u osób z odpowiednim sprzętem nie wnosi nic do wątku (pomijam moją szczerą chęć pomocy, nie można wykluczyć, że mieszkamy w bliskim regionie - dlatego zadałem pytanie skąd jest zainteresowany) o tyle odpowiedź z propozycją zamontowania routera za około 90zł może być dużo tańszym rozwiązaniem, aniżeli próba zlokalizowania i naprawy uszkodzonego łączenia przewodu. W 8 letniej praktyce z internetem w TV kablowej, takie przypadki zdarzały się dość często. Rozkuwanie płytek, bruzdy w ścianie, gipsowanie, malowanie - te koszty w niektórych sytuacjach mogą być bardzo wysokie, pomijam poświęcony czas.

Niech wypowie się sam zainteresowany.
  • #4 9366603
    _knox_
    Poziom 2  
    Dzięki za odp,
    dodam jeszcze że znalezienie tego kabla to najprawdopodobniej jedyne możliwe rozwiązanie w mojej sytuacji.
    - kabli w korytarzu nie mogą mi poprowadzić, bo administracja się nie zgodzi :(
    - modem od kablówki można by zamontować na klatce, i kablem sieciowym puścić internet do gniazdka w 2 pokoju (ale z kablówki nie zostawią mi modemu na klatce gdzie każdy może otowrzyć skrzynkę :( )

więc podsumowując: pozostaje mi spróbować opcję z fazerem - i tak zrobię w wolnej chwili
    dzięki i pozdrawiam :)
REKLAMA