logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykreślić krzywą dyspersji dla widma helu z danych eksperymentalnych?

mArrAtoN 02 Lis 2004 21:37 15185 8
REKLAMA
  • #1 956427
    mArrAtoN
    Poziom 11  
    Witam
    Mam pierwsza laborke i juz na starcie troche niezrozumialych rzeczy. Mam takie polecenie w cwiczeniu:
    Na podstawie danych z tabeli wykreślić zależność wartości tablicowych długości fali λ widma helu od wartości ustalonych w eksperymencie S . Jest to tzw. krzywa dyspersji.

Jak to sie robi, o co chodzi ? W zalaczniku tabela.

Dodam ze cala laborka polega na wyznaczaniu stalej Rydberga i Plancka z widma liniowego wodoru.

Z gory dziekuje i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • tabela.doc (34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 956460
    514242
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    A nie masz jakiejś instrukcji do tych laborek??
  • REKLAMA
  • #3 956482
    mArrAtoN
    Poziom 11  
    To jest wlasnie fragment z instrukcji, jedno z polecen. Nic wiecej nie podali jak to zrobic. W zalaczniku pelna instrukcja laborki.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • LF-E_CW31.pdf (177.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 956489
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    R. Reshnick, Haliday - Fizyka Tom II
    H. Szydłowski Pracownie fizyczna
    Jay Orear - Fizyka Tom II
    Jaworski Dietlaf, Kurs Fizyki Tom III

Ale której stałej Rydberga bo sa dwie.

pare wzorków:
    $$\nu=cR(n^-2-m^-2)$$
    częstość = predkość światła x stala RYdberga (poziom n i poziom m).

Wydaje mi się ze musisz zestawić długości fali rzeczywistej i odjąć od średniej.

Stalą Rydberga określisz jako
    $$R(el)=\frac{m(el)e^4}{8\varepsilon*h^3c(1+\frac{m(el)}{m(2p+2m))}}$$

W sumie cieszyłbym się jakbym miał tak dorbze opracowaną instrukcje do ćwiczenia - u nas zawsze się z powodu wieloznacznosci trafiają katastrofy.

Musisz teraz zrobic wykres zmiany n(wspolczynnik załamania) w funkcji czestości kołowej = 2*pi*częstotliwość światła . Powinna wyjsć takie pol paraboli nad n=1 na osi X

n=1+(2*pi *k0 *N * e^2)/(m*(w0^2 - w^2)) (i to da nam krzywą dyspersji)

Jeśli bardzo chcesz coś moge Ci zeskanować. Ale to bedzie technicznie cieżkie do wykonania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 956542
    mArrAtoN
    Poziom 11  
    Tremolo napisał:
    Ale której stałej Rydberga bo sa dwie.

Stala Rydberga dla atomu wodoru.

Tremolo napisał:

pare wzorków:
    $$\nu=cR(n^-2-m^-2)$$
    częstość = predkość światła x stala RYdberga (poziom n i poziom m).

Zgadza sie, o te wzory chodzi.

Tremolo napisał:

Wydaje mi się ze musisz zestawić długości fali rzeczywistej i odjąć od średniej.

Hmm.

Tremolo napisał:
    R. Reshnick, Haliday - Fizyka Tom II
    H. Szydłowski Pracownie fizyczna
    Jay Orear - Fizyka Tom II
    Jaworski Dietlaf, Kurs Fizyki Tom III

Dziekuje za literature, na pewno skorzystam nastepnym razem, lecz obecny problem jest delikatnie mowiac pilny.

Sadze ze przegladajac zalacznik z dokladnym opisem lepiej zrozumiesz o co mi chodzi ;)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 956597
    mArrAtoN
    Poziom 11  
    Tremolo napisał:
    Jeśli bardzo chcesz coś moge Ci zeskanować. Ale to bedzie technicznie cieżkie do wykonania.

Mozna sprobowac. Wiec jezeli bylbys tak dobry i zeskanowal to bylbym wdzieczny.

Pozdrawiam
  • #7 956621
    Tremolo
    Poziom 43  
    coś tam jest bardzo skompresowane ale odczytalne
    Załączniki:
    • Jak wykreślić krzywą dyspersji dla widma helu z danych eksperymentalnych? dyspersji.jpg (72.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 956688
    mArrAtoN
    Poziom 11  
    Tremolo napisał:

Musisz teraz zrobic wykres zmiany n(wspolczynnik załamania) w funkcji czestości kołowej = 2*pi*częstotliwość światła . Powinna wyjsć takie pol paraboli nad n=1 na osi X

n=1+(2*pi *k0 *N * e^2)/(m*(w0^2 - w^2)) (i to da nam krzywą dyspersji)

Dobra, wiem jak to wszystko powinno wygladac, lecz mam jeszcze maly problem z prawidlowym odczytaniem tego wzoru. Moglbys jakos dokladniej go wyjasnic ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 956772
    Tremolo
    Poziom 43  
    k0 - wektor falowy
    N - ilość elektronów w jednostce objętości
    e - ladunek elementarny
    m - masa elektronu
    w - częstość kołowa (omega) światła padającego w = 2*pi f - f częstotliwość jw

w0 - czestość naturalnego promieniowania elektronu
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu wykreślenia krzywej dyspersji dla widma helu na podstawie danych eksperymentalnych, gdzie zadaniem jest przedstawienie zależności długości fali λ od wartości ustalonych w eksperymencie S. Krzywa dyspersji opisuje zmianę współczynnika załamania n w funkcji częstości kołowej światła ω = 2πf. Wskazano, że do wyznaczenia krzywej należy wykorzystać wzór: n = 1 + (2π k₀ N e²) / (m (ω₀² - ω²)), gdzie k₀ to wektor falowy, N to liczba elektronów na jednostkę objętości, e ładunek elementarny, m masa elektronu, ω częstość kołowa światła padającego, a ω₀ częstość naturalnego promieniowania elektronu. Dyskusja zawierała również odniesienia do literatury fizycznej (m.in. R. Reshnick, Haliday, H. Szydłowski, Jay Orear, Jaworski Dietlaf) oraz wyjaśnienia dotyczące stałej Rydberga dla atomu wodoru, która jest celem eksperymentu. Autor prosił o pomoc w interpretacji wzoru i wskazówki dotyczące wykonania wykresu, a uczestnicy dyskusji podkreślali konieczność dokładnego odczytania parametrów i zrozumienia zależności fizycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA