logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 B4 2.0 '93 - Strzelanie i szarpanie na gazie oraz benzynie, co sprawdzić?

maciek112 02 Lis 2004 22:58 20690 17
REKLAMA
  • #1 956697
    maciek112
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.. wlasnie dzis stzrelanie to osiagnelo apogeum - pekla plastikowa obudowa filtra powietrza. Potrzebuje poocy gdyz mechanicy u ktorych bylem nie znaja tego przyczyny. Auto sprowadzone z niemiec rocznik 93 Audi B4 80 , 2.0. Ojczulek ze znajomym pojechali. W niemczech nie bylo zadnych objawow ze zos nie tak. Po wjechaniu do POlski auto na trasie zaczelo szarpac .. spadly obroty .. nagle zgaslo ale z biegu odpalilo. Potem znowu ustaly te objawy. Zostala zalozona instalacja gazowa. I problem byl tu i tu. Na gazie zaczelo czasami strzelac .. i potem gaslo w drodze. Czasami na stojac na swiatlach nagle zaczynaly wskakac obroty .. ruszalem strzelalo. Na paliwie jak przelaczylem to "rzucalo autem" .. a potem nagle ruszal jak nigdy nic. Podlaczylem auto do komputera - stwierdzono ze to mzoe byc "czujnik kąta zaplonu". Prosze o pomoc moze spotkalsicie sie juz z takim przypadkiem. Jesli to komputer (ktorego nie moge dostac bo w 93 zazceto tez juz produkowac kompy z obsluga poduszek i klimy) to podaje numer tego kompa - mzoe ktos go ma na zbyciu - Siemens 5WP4 118 039906022. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 956755
    czarunio
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Raczej wygląda mi to na wypalony zawór lub gniazdo zaworowe.Jesli jest nieszczelny to paliwo zapala się w kolektorze ssącym i jest objaw strzelania.Ps sprawdz jeszcze luzy zaworowe.Może któraś szklanka umarła :idea:
  • REKLAMA
  • #3 957129
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    GŁÓWNYM I PODSTAWOWYM problemem strzelających instalacji LPG są uszkodzone lub stare PRZEWODY WYSOKIEGO NAPIĘCIA!

Co prawda to nie jedyny problem, ale z mojego doświadczenia 90% przypadków strzelania...

Możesz też mieć za bardzo odkręcone pokrętło tzw. wolnych obrotów na reduktorze, który wydaje za dużo gazu, a ten z kolei cofa się do rury plastikowej gdzie następuje z łatwością wybuch, ale to żadka usterka.

Jeśli przewody I ŚWIECE są dobre to musisz sprawdzać ustawienie mieszanki, bo widać nie ustawia się dobrze co sprzyja wybuchom.

Ponieważ jednak dziś piszesz o apogeum częstości wystrzałów to pierwsze wywal PRZEWODY! (dziś dzień bardziej mroźny i wilgotny, uszkodzenia przewodów wyłażą)
  • #4 957157
    maciek112
    Poziom 11  
    Przewody i świece były wymieniane. Przeciez problem nie dotyczy tylko gazu, co prawda na gazie "szarpie" i strzela ale tez na benzynie tez czasem "szarpie". Powtarzam auto potrafi 2 tygodnie jezdzic bez "strzalu" a potem wariuje i no i wlasnie wczoraj rozwalilo pokrywe filtru powietrza - posklejalem ja tasma ale dzis do pracy jade autobusem. Musze zaczac wycieczki bo mechanikach, ale boje sie ze oni wymienia mi pelno czesci strace kase i nic nie pomoze - powtarzam przewody,swiece,kopulka,silnik krokowy juz wymienili ;(
  • REKLAMA
  • #5 958903
    maciek112
    Poziom 11  
    Jesli ktos mial podobny przypadek - prosze o kontakt
    Pozdrawiam
  • #6 958963
    kajetanCES
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    maciek112 napisał:
    Przewody i świece były wymieniane. Przeciez problem nie dotyczy tylko gazu, co prawda na gazie "szarpie" i strzela ale tez na benzynie tez czasem "szarpie". ;(

I właśnie dlatego tak Ci odpisano.

Posłuchaj co Ci radzi kk.2000 bo radzi dobrze.To że wymienione nie znaczy że dobre. Ja kiedyś kupiłem komplet świec NGK z czego 2 na "dzień dobry" były do śmieci. Rzadko się zdaża aby ludzie kupowali markowe przewody. Zwykle kupuje się najtańsze więc trzeba się czasem liczyć z konsekwencjami. Niech Ci ktoś ze znajomych mechaników mający do tego stosowny sprzęt te przewody sprawdzi bo to podstawa.
  • #7 959617
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    MAĆKU! jeśli nie przewody (ale to sprawdź najpierw, a najlepiej wymień na 36kV) to możesz mieć TYLKO problem ze złym ustawianiem konta wyprzedzenia zapłonu. Ale to dotyczy nielicznych przypadków i wtedy da się wyczuć regułę strzelania, np podczas puszczania gazu, albo naciskania gazu, albo przy pewnych obrotach itd...
  • REKLAMA
  • #8 959640
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1531
    Sprawdz układ wn. to on najprawdopodobniej powoduje zakłócenia , ewentualnie serwo które może dostarczać fałszywe powietrze przez uszkodzoną membrane jest to usterka dosyć ciężka do wykrycia, w wypadku układu wn. badanie oscyloskopowe powinno wystarczyć. Powodzenia.
  • #9 960869
    picu
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    sprawdź sobie rozrząd może ci przeskoczył o ząb jak go ciągłeś,ale najpierw zobaćz zapłon
  • #10 962266
    cris6
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    i pamiętaj do b4 tylko orginalne przewody z ASO inne to lipa
    AUDI B4 2.6 V6 AVANT LPG
  • #11 963368
    andi21
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    sprawdz czujnik halla w aparacie zaplonowym
  • #12 963785
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 801
    Takie numery robić może zawieszający się zawór ssący.Może kiedyś
    zerwał się pasek rozrządu?Trzeba sprawdzić szczelność cylindrów.
  • #13 1960652
    Turek78
    Poziom 2  
    Takie efekty może powodować pęknięta rura łącząca przepływomierz z kolektorem ssącym, nieszczelność powoduje zassanie "obcego" powietrza, a wtedy komputer szaleje. Radze sprawdzić szczelność układu.
  • #14 2899133
    sybo2
    Poziom 2  
    Audi 80 B4 2,0
    Mam taki sam problem (nie po raz pierwszy) W tamtym roku zaczą mi strzelać i gasnąć wymieniłem przepływomierz i wszystko wruciło do normy. niedawno podczas wymiany zderzaka mechanicy- ?? (che.che...) wyjmowali filter powietrza i po ponownym założeniu nie uszczelnili aluminiowego kołnierza między przepływomierzem a gumową rurą no i chyba znowu mam problem . byłem dziś u dobrego mechanika - przepływomierz do wymiany .przy uruchomionym silniku pociągną za linkę gazu gubowa rura ( ta za przepływomierzem) aż się skleiła - przepływomierz nie puszcza powietrza - nawet przy otwartej pokrywie filtra powietrza . I znów ze 4 stówki w błoto przez niedopatrzenie psełdo mechanika który nie uszczelnił kołnierza , aja za póżno się obciełem i uszczelniłem silikonem ale to była musztarda po obiedzie. Z tego co słyszałem to najczęstrza usterka przy instalacji gazowej.
  • #15 4415425
    maciek112
    Poziom 11  
    kk.2000 napisał:
    MAĆKU! jeśli nie przewody (ale to sprawdź najpierw, a najlepiej wymień na 36kV) to możesz mieć TYLKO problem ze złym ustawianiem konta wyprzedzenia zapłonu. Ale to dotyczy nielicznych przypadków i wtedy da się wyczuć regułę strzelania, np podczas puszczania gazu, albo naciskania gazu, albo przy pewnych obrotach itd...

I to bylo to - po wyregulowaniu, jak reka odjal :)
  • #16 4477222
    i-punkt
    Poziom 25  
    Ocena: 9
    witam, dzis mialem podobny przypadek, w tamtym tygodniu zalozono mi instalacje lpg i dzis jadac z pracy buuum i rozerwalo pokrywe filtru powietrza. instalacja nowa na gwarancji, nie zrobilem jeszcze 300 km, czy moge zarzadac wymiany tej pokrywy na gwarancji ??
  • #17 5732061
    GIZMOK
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    a Kolego jaki masz silnik ia jaką instalacje bo jezeli silnik abk czyli pełny wtrysk i instalacje 2 generacji to dość częsty objaw i wystrzały wystepuja gazownicy montuja takie proste zabezpieczenia z przesłoną gumową do tego silnika to najlepsza jest sekwencja czyli 4 generacja .ja mam silnik abt czyli monowtrysk instalacje 2 generacji i zero wystrzałów bo 2 generacja jest najlepsze ale do monowtrysków
  • #18 6690632
    kamila84
    Poziom 2  
    witam,
    tez mi strzelało przy jezdzie na gazie okazało sie zelambda jest do wymiany, (ok 300zł) teraz wszystko jest ok,
    a co do skaczacych obrotów to proponuje przeczyscic silniczek krokowy mozna zrobic to samemu, mechanik bierze za to ok 20zł czasem trzeba to powtorzyc bo za pierwszym razem niepomaga a nowy kosztuje ok 500-600 (krokowce tak szybko sie nie psuja proponuje wyczyscic w wd40)

Dodano po 12 [minuty]:

acha tez mam peknieta pokrywe filtru powietrza, ten sam przypadek, no ale Macku jak wszystko masz ok z autem to ciesze sie bardzo, w moim przypadku była to lambda

Podsumowanie tematu

✨ Audi 80 B4 z 1993 roku, silnik 2.0, doświadcza problemów ze strzelaniem i szarpaniem zarówno na gazie LPG, jak i na benzynie. Objawy obejmują spadki obrotów, gaśnięcie silnika, nagłe skoki obrotów oraz uszkodzenie plastikowej obudowy filtra powietrza. Diagnostyka wskazuje na możliwe przyczyny takie jak uszkodzone lub nieszczelne przewody wysokiego napięcia, niewłaściwe ustawienie kąta wyprzedzenia zapłonu, nieszczelności w układzie dolotowym (np. pęknięta rura łącząca przepływomierz z kolektorem ssącym), problemy z czujnikiem kąta zapłonu lub czujnikiem Halla w aparacie zapłonowym, a także ewentualne uszkodzenia zaworów lub gniazd zaworowych. Wymieniane były świece, przewody, kopułka i silnik krokowy, jednak problem nadal występuje. Zalecane jest sprawdzenie szczelności układu dolotowego, kontrola rozrządu, a także dokładna diagnostyka układu zapłonowego z użyciem oscyloskopu. W przypadku instalacji LPG często spotykanym problemem są uszkodzone przewody wysokiego napięcia oraz niewłaściwe ustawienie reduktora i mieszanki gazowej. Wskazano również na konieczność stosowania oryginalnych przewodów zapłonowych z ASO. W jednym z przypadków wymiana przepływomierza rozwiązała problem strzelania i gaśnięcia. Czyszczenie silniczka krokowego oraz wymiana sondy lambda również mogą pomóc w ustabilizowaniu pracy silnika. Problemy z instalacją gazową mogą powodować cofanie się gazu i wybuchy w układzie dolotowym, co prowadzi do uszkodzeń obudowy filtra powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA