Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Waga radwag WPT 15 C3 komunikat LH na wyswietlaczu

wampir191 07 Apr 2011 07:33 22676 5
    wampir191
    Level 2  
    WITAM!
    Mam problem z waga RADWAG WPT 15 C3 z 2006r po wlaczeniu pokazuje sie na wyswietlaczu kominukat LH i nie mozna wykanac kalibracji masy startowej według procedury opisanej w instrukcji obslugi wogole nic nie da sie wcisnac. Czy jest sposob na zresetowanie tej wagi i ponowne jej ustawienie ?
    mawi2
    Level 26  
    Witam, w instrukcji obsługi czy w instrukcji serwisowej? Komunikat LH oznacza przeciążenie układu pomiarowego. Sprawdzić czy przetwornik nie został nieodwracalnie uszkodzony, sprawdzić oscyloskopem przebiegi napięć zasilających tensometr.Sprawdzić zachowanie się sygnału wejściowego na przetworniku A/D - oscyloskopem podczas obciążania pomostu. Przeprowadzić kalibrację serwisową. Proszę o więcej danych.
    wampir191
    Level 2  
    Instrukcji serwisowej nie posiadam w instrukcji obslugi jest napisane ze LH to blad masy startowej wiec probowalem rowniez wedlug instrukcji go skalibrowac ale to na nic bo klawiatura jest zablokowana , ale jak poruszalem rama to na chwile waga zadzialala ale po wylaczeniu i wlaczeniu przestala dzialac . Jak poloze na niej jakis przedmiot to pokazuje przez chwile komunikat " on Sea" a pozniej "null" badz "null-1"
    mawi2
    Level 26  
    Witam ,czyli tylko serwis. Jeśli masz trochę wiadomości o elektronice to możemy próbować ratować, ale wagi Radwag są specyficzne i trzeba o nich trochę wiedzieć. Musisz posiadać przynajmniej miernik uniwersalny żeby coś zdiagnozować. Jeśli nie znasz się na elektronice to polecam serwis. Pozdrawiam.
    wampir191
    Level 2  
    Podstawy elektroniki znam bo jestem informatykiem co prawda nigdy nie pracowalem w serwisie i z oscyloskopem mialem doczynienia tylko na pracowni w technikum ale miernik uniwersalny posiadam i potrafie sie nim poslugiwac.Bede wdzieczny za podpowiedzi od czego zaczac sprawdzac ewentualnie schemat . Dziekuje za zainteresowanie
    mawi2
    Level 26  
    Witam. Jeśli możesz wrzuć fotkę elektroniki, będzie mi łatwiej rozmawiać, a może wieczorem na SKYPIE tak ok 20.00.Może z kamerką - łatwiej o analizę. Puść mi namiar na Priva to zadzwonię i coś wymyślimy.

Po pierwsze: sprawdź napięcia zasilające płytkę elektroniki i przetwornik. Prawdopodobnie zasilanie przetwornika to prostokąt 5V. Sprawdzenie: na złączu przetwornika skrajne piny względem masy.
    Jeśli jest to:
    Wejście przetwornika AD (scalak 7030 prawdopodobnie) noga 10 względem masy przy naciskaniu szalki napięcie powinno się zmieniać.
    Jeśli to działa - to spróbujemy kalibracji.

Pozdrawiam.