logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

unitra fonica pw-9010 jeden kanał charczy i cicho gra

koniucobain 07 Kwi 2011 23:45 4339 18
  • #1 9373754
    koniucobain
    Poziom 10  
    Witam,

dostałem od znajomego wzmacniacz, po sprawdzeniu okazało się że jeden kanał gra bardzo cicho (lewy) a drugi głośno (prawy).
    Wzmacniacz jest po naprawie: wymieniono większość kondensatorów w przedwzmacniaczu oraz w końcówce mocy. Wymieniono także tranzystory w przedwzmacniaczu oraz końcówce.

Sprawdziłem napięcia w punktach z serwisówki:

na D10 i C131 mam +14,1V
    na tranzystorach końcowych (BD911 i 912) napięcia porównywalne ze schematem
    zasilanie przedwzmacniacza 14,1V

napięcie na D10 i C131 po odpięciu R136 i R236 wynosi 14,6V

Co może być przyczyną cichego grania lewego kanału?

Dodam jeszcze że wszystkie tranzystory zarówno w przedwzmacniaczu i końcówce mocy są wlutowane tak jak powinny być. Napięcia na sterujących i parze różnicowej są takie same w obu kanałach.
    Wykluczyłem końcówkę mocy jako winowajcę tej sytuacji gdyż początkowo oba kanały grały bardzo cicho a po pomiarach znalazłem wadliwy kondensator w przedwzmacniaczu i po jego wymianie prawy kanał zagrał głośniej. - Co do tego wniosku proszę o wypowiedz doświadczonych znawców tematu wzmacniaczy bo ja dopiero zaczynam z tym tematem.

Proszę o pomoc forumowiczów co znają sie na tym sprzęcie. Pozdrawiam.
  • #2 9373788
    Dj Joker
    Poziom 26  
    Ocena: 254
    Warto było by przełączyć końcówki mocy, tą lewą włączyć zamiast prawego, i sprawdzić czy bedzie jakaś poprawa.
  • #3 9373804
    koniucobain
    Poziom 10  
    Witam,

już wiem że to przedwzmacniacz po zamienieniu kanałów sytuacja jest odwrotna prawy charczy i cicho gra a lewy gra normalnie głośno. Co mogę dalej sprawdzić w przedwzmacniaczu.

pozdrawiam.
  • #4 9373808
    Dj Joker
    Poziom 26  
    Zatem niech kolega szuka przyczyny w przedwzmacniaczu, jestem skory do pomocy. Z autopsji wiem, że te wzmacniacze nie są przyjemne w naprawianiu ;)
  • #5 9373840
    koniucobain
    Poziom 10  
    W przedwzmacniaczu posprawdzałem napięcia na tranzystorach są bardzo podobne dla obu kanałów :
    T203
    E 7,9
    B 8,2
    C 13,1

T103
    E 7,6
    B 8,0
    C 13,0

T204
    E 5,9
    B 6,5
    C 13,1

T104
    E 5,7
    B 6,4
    C 13,0

T205
    E 0,1
    B 0,8
    C 3,6

T105
    E 0,1
    B 0,8
    C 3,4
  • #6 9373855
    Dj Joker
    Poziom 26  
    Raczej szukałbym usterki w wyschniętych kondensatorach, albo po prostu uszkodzonych...

Te różnice nie są jakieś kolosalne, by tak wpływały na dźwięk.
  • #7 9373871
    koniucobain
    Poziom 10  
    Kondensatory posprawdzam już jutro i dam znać co wyszło z pomiarów. Pewno i tak będzie trzeba większość z nich wymienić.

Dziękuję za pomoc odezwę się jutro co wyszło z pomiarów. Pozdrawiam.
  • #8 9373920
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9375527
    koniucobain
    Poziom 10  
    Piotrek_09 napisał:
    Podejrzewam tak samo przedwzmacniacz z tym że polecałbym wzmacniacz podsłuchowy najlepiej z głośników komputerowych i prześledziłbym drogę gdzie ginie sygnał i jest zniekształcony i tam bym szukał usterki.

Nigdy tak nie robiłem możesz mi wytłumaczyć jak się podpiąć do układu.

P.S. Kondensatory posprawdzane to nie ich wina stare są dobre ale dla pewności wymieniłem na inne i nadal efekt taki sam.
  • #10 9375795
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    koniucobain napisał:
    Nigdy tak nie robiłem możesz mi wytłumaczyć jak się podpiąć do układu.
    To szukaj na forum. Było!
  • #11 9376415
    Dj Joker
    Poziom 26  
    Równie dobrze...może użyć słuchawki, z kondensatorem około 400nF. I prześledzić całą drogę sygnału.
  • #12 9377631
    koniucobain
    Poziom 10  
    Dziękuje za porady już uzupełniłem wiedzę o wzmacniaczu podsłuchowym jak posprawdzam wszystko podzielę się wnioskami co do usterki. Pozdrawiam.
  • #13 9381390
    koniucobain
    Poziom 10  
    Witam,

temat prawie rozwiązany. Dzięki wzmacniaczowi podsłuchowemu :) znalazłem upaloną ścieżkę której wcześniej nie zauważyłem - tu sygnał jednego kanału zanikał. Naprawiłem ścieżkę i teraz oba kanały grają prawie równo - prawie ponieważ prawy jest jeszcze odrobinkę ciszej. Podłącze końcowe tranzystory i wyreguluję prąd spoczynkowy powinno to rozwiązać cały problem.

Dla tych którzy pewnie tak samo jak ja zaczynają przygodę ze wzmacniaczami podam link do schematu sondy akustycznej:

http://felektr.katalogi.pl/Harman_Kardon_PM_6...lewy_kana%C5%82_gra_mniej_basowo_-t14620.html

Mój wzmacniacz podsłuchowy złożyłem z głośników komputerowych, kondensatora 1µF ceramicznego, 2 przewodów z krokodylkami i jednej sondy ze starego miernika. Podłącza się ja przewodem do masy a sondą do badanego elementu, kondensator separuje składową stałą i w głośnikach słychać dźwięk.

Pozdrawiam dam znać jak po regulacji prądu spoczynkowego gra. Dzięki wszystkim jeszcze raz za pomoc.
  • Pomocny post
    #14 9381408
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 9381412
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Od kiedy to prąd spoczynkowy ma wpływ na głośność?
  • Pomocny post
    #16 9381426
    Dj Joker
    Poziom 26  
    Można było by podać sygnał prosto na końcówki mocy, wtedy się nam to wyjaśni...czy to przedwzmacniacz czy końcówka mocy.

Prąd spoczynkowy według mnie odpada...Ma wpływ praktycznie tylko na zniekształcenia przy niskim wysterowaniu, jeśli na pełnym wysterowaniu, słyszalna jest różnica, to wątpię by prąd spoczynkowy miał coś do gadania...
  • #17 9381581
    koniucobain
    Poziom 10  
    Z całym szacunkiem ale czy ja napisałem że prąd spoczynkowy ma wpływ na głośność. Prześledziłem cały tor sygnału w przedwzmacniaczu dla obu kanałów. Poza tą jedną usterką nie było nic niepokojącego. Prawy kanał jest nieznacznie cichszy w nim niektóre kondensatory są stare nie zmieniane na nowe po sprawdzeniu miernikiem mają niższe pojemności ale nie mam żadnych na wymianę więc puki co nic nie będę ze wzmacniaczem robił poza podpięciem końcowych tranzystorów i regulacją prądu spoczynkowego oraz skręceniem obudowy.

Pozdrawiam.
  • #18 9382199
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    koniucobain napisał:
    Z całym szacunkiem ale czy ja napisałem że prąd spoczynkowy ma wpływ na głośność.
    Napisałeś dokładnie tak:
    Cytat:
    prawie ponieważ prawy jest jeszcze odrobinkę ciszej. Podłącze końcowe tranzystory i wyreguluję prąd spoczynkowy powinno to rozwiązać cały problem
    Co właśnie o tym świadczy.
  • #19 9382816
    koniucobain
    Poziom 10  
    Proszę o zamknięcie tematu zanim wywiąże się bezsensowna przepychanka.
    Wiem co piszę.
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wzmacniaczem Unitra Fonica PW-9010, gdzie lewy kanał gra cicho, a prawy głośno. Po wymianie kondensatorów i tranzystorów w przedwzmacniaczu oraz końcówce mocy, użytkownik sprawdził napięcia, które były zgodne z serwisówką. Po zamianie kanałów, problem przeniósł się na prawy kanał, co wskazuje na usterkę w przedwzmacniaczu. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie kondensatorów oraz użycie wzmacniacza podsłuchowego do lokalizacji problemu. Ostatecznie, użytkownik zidentyfikował uszkodzoną ścieżkę, co poprawiło działanie obu kanałów, chociaż prawy kanał pozostał nieco cichszy. Użytkownik planuje dalsze regulacje prądu spoczynkowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA