Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Volvo FH12 '05 460HP klimatyzacja nie działa

08 Kwi 2011 11:41 8410 11
  • Poziom 19  
    Witam.
    Zimą klimatyzacja działała non stop. Na rurce ssącej gromadziło się ok 0,5 cm lodu. Wczoraj sprawdziłem, czy jest czynnik chłodniczy, no i jest. Presostat podmieniony i dalej to samo. Na króciaka sprzęgło zaciąga. Błędów brak.
    Może jakiś schemacik?
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 12  
    Witam
    Często zdarzają się usterki sterownika(panel regulacji).
    Nie rzadko instalacja pomiędzy kabiną a ramą.
    W "12-ce" instalacja biegnie tak:
    Wtyczka BSA(przy sterowniku) pin 12 przewód koloru zielonego do złącza MA(pod atrapą po stronie kierowcy) pin 1, a z MA do EA(okrągłe złącz na silniku) pin 3 ten sam kolor , dalej już prosto do sprzęgła.
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 2  
    Witam. Dorzuccie coś jeszcze do tego tematu. Mam podobny problem jak Artur. Po włączeniu klimy nie załącza sprzęgło pompy chociaż na przewodzie jest napięcie. Jak biorę prąd prosto z aku i daję pod pompe to działa. Gdzie problem?
  • Poziom 12  
    Witam
    Piszesz że na przewodzie jest napięcie , a w którym miejscu instalacji(na którym złączu) sprawdzasz. Jeśli na okrągłej złączce przy sprężarce i do sprawdzenia używasz multimetru, to sprawdź za pomocą zwykłej probówki z żarówką, gdy lampka się nie zapali, świadczyć to będzie o dużych oporach w instalacji. Sprawdzaj po kolei począwszy od sterownika a będziesz wiedział gdzie leży problem. Podejrzewam, że będziesz naprawiał instalację pomiędzy kabiną a ramą.
  • Poziom 2  
    Dzięki za odzew. Zgadza się, sprawdzałem przy pomocy miernika, właśnie na tym okrągłym złączu przy pompie, gdzie wskazywał normalne napięcie przy włączonej klimie i jego brak przy wyłączonej. Kolej na test z żarówką, chociaż nie bardzo rozumiem jaka to różnica?
  • Poziom 39  
    Zarowka stawia "opor" :)
  • Poziom 12  
    Podstawy Elektrotechniki się kłaniają:
    Tworzy się dzielnik napięcia złożony z żarówki oraz przewodu, który w normalnych warunkach miałby opór dążący do zera, ale ponieważ uległ korozji może mieć nawet kilka Kohm.
    Inaczej; opór uszkodzonego przewodu ogranicza prąd płynący przez żarówkę/cewkę sprzęgła i w efekcie żarówka nie zaświeci a sprzęgło sprężarki nie zadziała.
  • Poziom 2  
    Zgadza się, nie dobrze u mnie z elektrotechniką, chociaż miałem to w szkole, ale ciężko przyswajałem. Fakt teraz zaczyna bardziej świtać... Wracając, jutro biorę się za prowizoryczne testy. Po tych informacjach nie powinno być ciężko, do tego klima ze dwa razy mi ruszyła, jak rozłączałem i złączałem te okrągłą końcówkę przy pompie. Ruszałem też pinami pod maską tak na chybił trafił, ale bez skutku. Dziękuję za szybką lekcję podstaw elektrotech.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Jeszcze jedno pytanko, czy do testów wystarczy włączony zapłon, czy silnik musi pracować, żeby elektromagnes zadziałał na sprzęgiełko w pompie
  • Poziom 12  
    Moim zdaniem motor powinien pracować. bo po co włączać i nagrzewać cewkę sprzęgła które i tak się nie kręci.
  • Poziom 19  
    Odświeżam. Po wymianie osuszacza, i napełnieniu R134A. sprężarka zaciągnięta jest caly czas podczas pracy silnika. nie reaguje na temperaturę zadaną tzn. nie rozłącza sprzęgiełko po ok 10 min zamarza parownik = brak nawiewu. Słyszałem o sterownikach że to częsta usterka, moglibyście pomóc?
  • Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Wczoraj miałem identyczny przypadek i walczę nadal.
    Panel ze sterownikiem sprawdzony na drugim aucie pracuje prawidłowo, panel nowy założony nie ma reakcji, czujnik temperatury kabiny nowy (stary pokazuje podobne wartości),
    temperatura zewnętrzna prawidłowa ale odczyt (uwzględnianie do regulacji) tej temperatury jest dopiero powyżej 25 km/h. Podejrzewam coś z MID144. o wynikach poinformuję.
  • Poziom 14  
    w obudowie wentylatora masz czujnik 2 pinowy ok 5 cm dlugi czarny plastik najczesciej to bledne wskazania tego czujnika powoduja zamarzanie skraplacza zanim wymienisz czujnik upewnij sie za z kablami wszysko ok czujnik podpiety jest do kontrolera wentylatora tzw JEZA ( aluminiowy ksztalt podkowy z "kolcami " ktory reguluje rowniez predkosc wentylatora zeby to wszystko sprawdzic musisz rozebrac panele deski po stronie pasazera i wyjac wentylator rozpiac obudowe wentylatora

    pozdrowienia
    ARTUR_STANCZUK napisał:
    Odświeżam. Po wymianie osuszacza, i napełnieniu R134A. sprężarka zaciągnięta jest caly czas podczas pracy silnika. nie reaguje na temperaturę zadaną tzn. nie rozłącza sprzęgiełko po ok 10 min zamarza parownik = brak nawiewu. Słyszałem o sterownikach że to częsta usterka, moglibyście pomóc?