logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 - stuki przy skręcaniu, co może być przyczyną?

siedlik88 08 Kwi 2011 12:06 4265 8
REKLAMA
  • #1 9374669
    siedlik88
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Taka sprawa. Słyszę stuki przy gwałtownym poruszaniu kierownicy lewo-prawo. Podczas normalnej jazdy nic nie słychać, myślałem, że to może końcówki drążków lecz wymiana nic nie dała, drążki na czuja wydają się ok.Co zaobserwowałem że przy podniesionym lewym kołem (bez koła) - słychać stuki, zaś prawa strona bez koła - bez oporu nic nie słychać, kiedy założę koło już słychać. Zapodajcie jakieś sugestie, bo już nie wiem co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 9374990
    qwertyuiop1000
    Poziom 24  
    Ocena: 198
    D wymiany drązki kierownicze :idea::idea::cry:
  • REKLAMA
  • #3 9375247
    siedlik88
    Poziom 10  
    hmm no być może ale jak trzymam ręka za drążek i ruszam kierownicą to nie czuje żeby miał luz, chyba, że tego nie da się tak czuć w dłoni?
  • REKLAMA
  • #5 9376013
    siedlik88
    Poziom 10  
    może ale jakby to była maglownica to by waliło obojętnie czy mam jedno koło zdjęte i podniesione czy drugie,nie ma żadnego wycieku a w tym wypadku bez koła prawego na podnośniku nie stuka z obciążeniem już tak
  • REKLAMA
  • #6 9376029
    qwertyuiop1000
    Poziom 24  
    Jezeli ci stuka gdy jest obciążone autem ,to może to być łożysko teleskopa :idea::idea:
  • #7 9376062
    siedlik88
    Poziom 10  
    nie,łożysko raczej wykluczam, może to jednak drążek..
  • #8 9376728
    qwertyuiop1000
    Poziom 24  
    Lepiej jechać na stacje diagnostyczną ,na czepaku znajdzie się szybko i bezboleśnie :idea::idea::D
  • #9 9376804
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2496
    siedlik88 napisał:
    nie,łożysko raczej wykluczam, może to jednak drążek..

Skoro jednak wiesz lepiej, to nie pytaj lecz rób sam, ponadto:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany 3.1.13. (10.9) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odgłosami stukania w układzie kierowniczym Passata B5 podczas gwałtownego poruszania kierownicą. Po wymianie końcówek drążków problem nie ustąpił, a stuki słychać tylko przy podniesionym lewym kole. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być luzy w drążkach kierowniczych lub stukanie maglownicy. Inna sugestia dotyczy łożyska teleskopa, jednak użytkownik wyklucza tę możliwość. Rekomendowane jest udanie się na stację diagnostyczną w celu szybkiej identyfikacji problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA