logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Festo FPC 103AF, 101 EA, BUS-3-B – co potrzebuję do nauki programowania PLC?

Bioticer 09 Kwi 2011 00:06 1419 3
  • #1 9377561
    Bioticer
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie mam pytanie dotyczące sterowników:
    Festo FPC 103AF TN 151501; 2x FPC 101 EA TN 14581; FPC-101 BUS-3-B TN 151438

interesuje się programowaniem Ster.PLC ale nie pracuje w tym, chciał bym się więcej dowiedzieć o PLC i mimo zabaw w symulatorach to to nie to samo.
    Moje pytanie brzmi : Co jeszcze do nich potrzebuje? wyczytałem na tym forum co do oprogramowania (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic585673.html ale jak jest z dostępnością kabla? I czy w ogóle jest to dobry sterownik do nauki/prób?:D

Aukcja która mnie interesuje : Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #2 9377689
    Mupet1
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podobny sterownik może pomoże ;)
  • #3 9377793
    EMEA Gateway
    Poziom 12  
    Jeżeli interesujesz się sterownikami PLC i chcesz w pełni symulować działanie programu, to ściągnij narzędzieAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i pracuj bez ograniczeń hardware'owych. Pierwsze kroki zrobisz z przykładami ze stronyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 9381602
    Bioticer
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dziękuje bardzo, od podpowiedzi są cenne i pomocne, ale chodzi mi o coś innego:D

nauke -czysta podstawę już mam nabyta w szkole ale chciał bym popróbować proste układy i sprawdzić jak to wygląda w praktyce.

symulatory są fajne ale nie do końca to widzę,w szkole mamy sterowniki i diody w wyjściach a naszym zadaniem jest kontrolowanie diody odpowiednio do lekcji i to jest fajne bo po diodzie możemy stwierdzić co i jak.Symulator natomiast daje mi tylko komunikat "program działa" albo coś takiego.
    program kontrolujący prędkość silnika-chopper jest fajny jak mamy silniczek i widzimy to a komunikat "program działa" nie bardzo mi się podoba:)

sciagam jeszcze ten symulator z 1 odpowiedzi zobaczymy co i jak.
REKLAMA