Posiadam zestaw głośników Logitech Z4. Głośniki działały długo bez żadnych niespodzianek i przy tym były dość intensywnie ekspleatowane przy miksowaniu muzyki. Wszystko było ok, aż do dzisiaj kiedy subwoofer zaczął strasznie "trzeszczeć". Po krótkich oględzinach stwierdziłem pęknięcie membrany głośnika niskotonowego. Na głośnikach i budowie kolumn znam się dość słabo, bo do tej pory nigdy nie musiałem samodzielnie w żadną taką konstrukcję ingerować, ale chyba właśnie przyszła na to pora. Nie mam zbyt dużo funduszy na kupno nowego zestawu, o monitorach nie wspominając tak więc wpadł mi do głowy pomysł, aby zbudować nowy sobwoofer do starych głośników. Po małym przestudiowaniu budowy uszkodzonego subwoofera zauważyłem, że jest tam płytka z wtyczką od zasilania oraz złączami od lewego, prawego głośnika i pilota zdalnego sterowania. Wydaje mi się że na podstawie tej płytki mógłbym zbudować nowy subwoofer tzn. zbudować nową obudowe, wsadzić do niej nowy głośnik niskotonowy i podłączyć go do płytki ze starego uszkodzonego subwoofera, a do niej tak jak zawsze resztę zestawu. Myślę, że powinno to grać, jednak potrzebuję pomocy. Jak już pisałem nie znam się na głośnikach, tak więc prosiłbym o radę jaki głośnik niskotonowy powinienem kupić jako zamiennik starego. Na jakie parametry muszę zwrócić uwagę i czym powinienem się kierować? I jakiej marki wybrać głośnik, tak aby wszystko grało w miare jak przedtem?
Edit//
Głośnik w uszkodzonym subwooferze ma moc 24w, czy jeśli kupię mocniejszy przetwornik np. 40w to czy sobwoofer zbudowany z jego użyciem (oraz wzmacniacza i reszty elektroniki ze starego sobwoofera logitech Z4) będzie grał ciszej, a może nie zrobi to żadnej różnicy? Wydaje mi się, że to drugie, a moc ta jest podana jako maksymalna, a nie jakby "wymagana" ale ja się nie znam.
Edit//
Głośnik w uszkodzonym subwooferze ma moc 24w, czy jeśli kupię mocniejszy przetwornik np. 40w to czy sobwoofer zbudowany z jego użyciem (oraz wzmacniacza i reszty elektroniki ze starego sobwoofera logitech Z4) będzie grał ciszej, a może nie zrobi to żadnej różnicy? Wydaje mi się, że to drugie, a moc ta jest podana jako maksymalna, a nie jakby "wymagana" ale ja się nie znam.