Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Logitech Z4, padł subwoofer, budowa nowego

Charlie_six 09 Apr 2011 00:34 4498 5
    Charlie_six
    Level 9  
    Posiadam zestaw głośników Logitech Z4. Głośniki działały długo bez żadnych niespodzianek i przy tym były dość intensywnie ekspleatowane przy miksowaniu muzyki. Wszystko było ok, aż do dzisiaj kiedy subwoofer zaczął strasznie "trzeszczeć". Po krótkich oględzinach stwierdziłem pęknięcie membrany głośnika niskotonowego. Na głośnikach i budowie kolumn znam się dość słabo, bo do tej pory nigdy nie musiałem samodzielnie w żadną taką konstrukcję ingerować, ale chyba właśnie przyszła na to pora. Nie mam zbyt dużo funduszy na kupno nowego zestawu, o monitorach nie wspominając tak więc wpadł mi do głowy pomysł, aby zbudować nowy sobwoofer do starych głośników. Po małym przestudiowaniu budowy uszkodzonego subwoofera zauważyłem, że jest tam płytka z wtyczką od zasilania oraz złączami od lewego, prawego głośnika i pilota zdalnego sterowania. Wydaje mi się że na podstawie tej płytki mógłbym zbudować nowy subwoofer tzn. zbudować nową obudowe, wsadzić do niej nowy głośnik niskotonowy i podłączyć go do płytki ze starego uszkodzonego subwoofera, a do niej tak jak zawsze resztę zestawu. Myślę, że powinno to grać, jednak potrzebuję pomocy. Jak już pisałem nie znam się na głośnikach, tak więc prosiłbym o radę jaki głośnik niskotonowy powinienem kupić jako zamiennik starego. Na jakie parametry muszę zwrócić uwagę i czym powinienem się kierować? I jakiej marki wybrać głośnik, tak aby wszystko grało w miare jak przedtem?

Edit//
    Głośnik w uszkodzonym subwooferze ma moc 24w, czy jeśli kupię mocniejszy przetwornik np. 40w to czy sobwoofer zbudowany z jego użyciem (oraz wzmacniacza i reszty elektroniki ze starego sobwoofera logitech Z4) będzie grał ciszej, a może nie zrobi to żadnej różnicy? Wydaje mi się, że to drugie, a moc ta jest podana jako maksymalna, a nie jakby "wymagana" ale ja się nie znam.:D
  • Helpful post
    flubber.trip
    Level 27  
    Podaj wymiary obudowy (średnica montażowa głośnika, jej pojemność oraz wymiary, długość i średnicę otworu bas refleks) może uda się dobrać jakiś przetwornik. Co do budowy nowego subwoofer'a to na elektrodzie jest mnóstwo gotowych projektów, wystarczy poszukać.
    Co do pytania o moc głośnika, to oczywiście możesz dać mocniejszy i nic się nie stanie. Ważne jest aby nie miał mniejszej impedancji (np 4 om zamiast 8 om) bo przeciążysz wzmacniacz.
    Charlie_six
    Level 9  
    Siema, no i odrazu dzięki za zainteresowanie. Już podaje Ci dane o które pytałeś. No więc tak. Może najpierw podam Ci stronę, którą znalazłem na temat mojego zestawu Logitech Z4 - trzymaj link.
    Kontynuując, pytałeś o średnicę głośnika i wymiary obudowy w której się znajduje.
    Sporzędziłem taki oto rysunek, który obrazuje te wymiary:
    Logitech Z4, padł subwoofer, budowa nowego
    Gwoli ścisłości wymiary mają się tak:

Średnica głośnika: 19.8 cm
    Długość obudowy: 22.3cm
    Szerokość obudowy: 22.8cm
    Wysokość obudowy: 22.7 cm
    Pojemność obudowy: 11 litrów

Mierzyłem wszystko metrówką i sprawdzałem trzy razy, więc wyniki nie powinny być przekłamane. Pytałeś też o pojemność obudowy, nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że powinno się to liczyć za pomocą wzoru na objętość. Z wymiarów które sprawdziłem wychodzi na to, że bok obudowy subwoofera nie jest kwadratem ponieważ niema wszystkich boków równych, a więc jest prostokątem. Więc użyłem wzoru na objętość prostopadłościanu czyli V=Ph=a·b·h. Wyszło mi 11541,588 cm sześciennych czyli w przybliżeniu 11litrów. Ale tak jak wspominałem, nie jestem zbyt dobry z matmy, a w dodatku to mój pierwszy kontakt z budową subwoofera.:P Co do Bass reflexu to... po prostu w tym subwooferze go niema, głośnik siedzi w obudowie zamkniętej. Nowy subwoofer chyba też powinienem zbudować na podstawie takiej obudowy (zamkniętej), aby otrzymać stosunkowo podobne brzmienie. Tak mi się wydaje, ale mogę się mylić. Może lepiej zastosować Bass reflex?

//Edit:
    Hmm... poczytałem stronę do której podałem Ci link i może słabo znam angielski, ale z tego co wyczytałem wynika, że w tym subwooferze, są dwie komory i dwa głośniki: jeden większy (ten który wychodzi na zewnątrz) i jeden mniejszy (wewnątrz obudowy subwoofera), a obie komory łączy jakaś tuba pokazana na zdjęciach. Ogólnie... ciekawa sprawa:P W takim wypadku jaką konstrukcje polecasz aby zastąpić ten subwoofer? Otwartą z Bass refleksem, czy może zamkniętą? Od razu uprzedzam, że na stworzenie takich cudów jakie zrobił Logitech, nie mam ani funduszy, a umiejętności może i bym nabył, ale to nie wchodzi w rachube z powodu pierwszego powodu.:P

//Edit2:
    Co sądzisz o tym głośniku - link do allegro? Ma taką samą średnice (8") oraz taką samą impedancje 8 Ohm. Nadaje się? Czy może polecasz coś innego?
    flubber.trip
    Level 27  
    Z tego co widzę jest to obudowa bandpass z membraną bierną. Ten "głośnik" co widać na zewnątrz to właśnie ta membrana, a konkretnie kawałek tektury na zawieszeniu. Na początek polecam otworzyć subwoofer i zobaczyć czy sam głośnik jest ok (ten mniejszy wewnątrz). Jeżeli jest ok i gra czysto przy otwartej obudowie, to po prostu sklej membranę bierną i powinno być ok. Co do zastosowania innego głośnika do tej obudowy, to raczej nic nie dobierzemy, ewentualnie budowa nowego suba.

EDIT:
    Ten głośnik co podałeś to chińska pierdziawka bez bliżej określonych parametrów. Nie nada się do niczego ;]
    Charlie_six
    Level 9  
    Ten głośnik wewnątrz jest pęknięty. Oderwał się od niego jakiś 1.5 centymetrowy kawałek membrany. Natomiast ta membrana bierna ma po prostu parę przerw na swojej powierzchni, jakby rozdarć. Wydaje mi się, że jedynym wyjściem jest budowa nowego suba. No właśnie poczytałem trochę o tych głośnikach Alphard i zobaczyłem, że maja co najmniej średnią opinie.:P Podobno niezłe są Tonsile. Co zatem polecasz do nowego suba? No i w otwartej czy zamkniętej obudowie? Chodzi mi o uzyskanie w miare podobnego brzmienia. Miksuje kawałki rapowe, chciałbym żeby bass był dość szybki, selektywny, żeby się tak nie "rozjeżdżał" jak przy niektórych konstrukcjach. Myślę, że stary sub był dość niezły i spełniał to zadanie póki nie zaczął szwankować. Najpierw trochę trzeszczał, powinienem odrazu się tym zainteresować, pewnie wtedy wystarczyło tylko połatać membrane, ale w końcu kiedy wieczorem artyści sobie poszli to stało się już to co się stało i raczej niema od tego odwrotu jak sam napisałeś.:P
    flubber.trip
    Level 27  
    Myślę że wystarczył by ci sub na Tonsil GDN 13/40/10, na pewno zagra lepiej od Alpharda, a cena podobna.
    Wstępnie wyliczyłem obudowę i wychodzi mi 11L, strojenie 50Hz, czyli otwór bassrefleks o średnicy 4,7cm i długości 14cm