logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć przekrój rury przyłączeniowej do sieci wodociągowej?

bulastyx 09 Kwi 2011 10:52 9765 4
  • #1 9378223
    bulastyx
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Szanowni forumowicze.

Chcę się podłączyć do sieci wodociągowej, aby doprowadzić wodę do mojego urządzenia o parametrach:
    - zapotrzebowanie wody 1,8 m3/h,
    - wymagane ciśnienie robocze to 3 bary (nie przekraczające 6 bar).
    - długość rurociągu (minimalnie rura PE 40x3,7) 70m.

Potrzebuję obliczyć przekrój rury, którą będę się przyłączał, aby uzyskać wspomniane parametry.

Z jakiego wzoru należy skorzystać?

Rozumiem, że potrzebne są parametry sieci wodociągowej w miejscu przyłączenia (przekrój rurociągu, ciśnienie, natężenie przepływu)?

Pozdrawiam serdecznie.
  • #2 9378423
    sawcio
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Z moich wyliczeń (opierałem się na nomogramie dla PE-Xu i PE ale z innymi grubościami ścianek, twój wymiar znajduje się pośrodku jednego i drugiego) na rurze z PE o średnicy 40x3,7 mm, spadek ciśnienia będzie wynosił 10,3-24,5 kPa, co daje od 1-2,5 m słupa wody.
    Czyli ta średnica jest wystarczająca. Oczywiście można zastosować większy przekrój ale wydaj mi się, że będą wtedy juz za małe prędkości przepływu w rurze.
  • #3 9378552
    bulastyx
    Poziom 2  
    Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.

Czy mogę prosić o jakiś przykład obliczeniowy?
    Chciałbym sobie posprawdzać jak będą się zmieniały przekroje w zależności od długości rurociągów i zmian natężenia przepływu.

Czy ten nomogram uwzględnia zmiany wysokości?

Czy zmniejszenie prędkości może jakoś niekorzystnie wpłynąć na funkcjonowanie podłączonych urządzeń, czy po prostu jest to wymóg sanitarny?

Muszę się nauczyć jak korzystać z tego nomogramu :).

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • #4 9378819
    sawcio
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Z nomogramu odczytujemy jednostkowe straty ciśnień (dla jednego metra przewodu) oraz prędkości na podstawie wielkości przepływu i średnicy przewodu. Wyliczone straty ciśnienia są to tylko straty liniowe do których pasowałoby doliczyć ewentualny przyrost wysokości oraz straty miejscowe takie (zawory, kolanka, wodomierze).
    Jeśli chodzi o prędkości to przy małych wielkościach istnieje ryzyko osiadania i gromadzenia zanieczyszczeń co prowadzi do konieczności okresowych "płukań" (należy chwilo zwiększyć przepływ). Oczywiście im większe prędkości tym większe opory i straty ciśnień.
    Z moich wyliczeń wychodziło około 0,5m/s dla twojego przewodu (powinno się dążyć do 1 m/s).
    Jeśli chciałbyś sam policzyć straty ciśnień wystarczy, że znajdziesz odpowiedni nomogram dla twojego przewodu. Chyba najłatwiej jak poszukasz na stronie producenta.
  • #5 9379508
    bulastyx
    Poziom 2  
    Bardzo serdecznie dziękuję za szybką i klarowną odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie.

Temat można uznać za zamknięty :).
REKLAMA