logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - jak poprawnie odświeżać dane między plikami w sieci firmowej?

wiciu_lodz 09 Kwi 2011 13:55 3091 5
REKLAMA
  • #1 9378826
    wiciu_lodz
    Poziom 10  
    Witam,

na wstępie dodam, że ta funkcja działa bardzo dobrze w Open Office. w Excelu nie potrafię tego dobrze skonfigurować.

Pliki znajdują się w naszej sieci w firmie i są do ogólnego dostępu dla każdego kto powinien korzystać z ich zasobów.

W Open Office mam kilka plików które biorą głowne dane z jednego pliku (taka główna baza), w każdym z tych pobocznych plików wpisywane sa komentarze które łatwo poprzez wstawione łącze (wstaw dane zewnętrzne) pobieram do głównego pliku - każdy z tych plików ma zdefiniowaną nazwą kolumną.

W Excelu natomiast coś takiego mi nie wychodzi. Zefiniowałem tabelę nazwą i poprzez to wstawia mi się ta tabelka do nowego pliku i do tego momentu jest wszystko ok. Problem występuje gdy uzupełniam dane w głównym lub pobocznym pliku i chcę odświeżyć łącze, nie aktualizuje mi danych.

Prosiłbym o jakąś wskazówkę, gdyż w F8 w Excelu mi tu nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #2 9378882
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 224
    Możliwe, że problem będzie leżał w tym, że jak długo plik źródłowy jest otwarty przez innego Excela, tak długo nie będzie możliwe pobranie z niego danych. I nie wiem, czy przypadkiem aktualizacja danych nie przebiega wyłącznie podczas otwierania pliku... Jak wyglądają odwołania u Ciebie?
    A zastanawiałeś się nad zastosowaniem ODBC lub innego bazodanowego systemu udostępniania danych?
  • REKLAMA
  • #3 9384079
    wiciu_lodz
    Poziom 10  
    Witam,

dokładnie problem polega na tym, że jak inna osoba ma otwarty plik nie można z niego pobrać dane dodam, że w OO każdy może w dowolnej chwili pobierać dane aktualizując łącze.

Podobnie do OO próbowałem zdefiniować dzielone dane poprzez zdefiniowanie tabeli, a następnie w każdym pliku wstawiałem połączenie do tej tabeli (zakładka dane, połączenia, połączenia lub istniejące połączenia, wyszukaj więcej, lokalizuję ścieżkę dostępu, wybieram nazwany zakres tabeli i jak jest ktoś w pliku to mnie prosi o dodatkowe ustawienia w tym o podanie użytkownika i hasła dostępu do sieci, oczywiście i te dane wpisywałem tak jak na co dzień loguję się do sieci ale bez rezultatu. Myślę, że musi tutaj być możliwe to ustawienie aby mógł mimo wszystko pobierać dane tak jak w OO. W końcu to Microsoft a nie OO. W przeciwnym razie MS Office 2010 jest totalną porażką tej firmy.

Niestety jestem po mechaniku i nie działałem w bazach danych i nie zastanawiałem się nad zastosowaniem bazy danych. Im dalej jednak chcę rozwiązać ten problem tym bardziej się do tego przekonuję, tylko na tą chwilę nie mam pojęcia jak sie za to zabrać. W razie czego załączam dwa pliki które sam stworzyłem, może ktoś da mi jakąś wskazówkę.
    Załączniki:
    • ZAM_2011.zip (598.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 9384364
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Zdejmij punkty za załączniki to się zobaczy ;)
    Jakiego Offica używasz??
    Jeżeli 2007 to ustawiłeś opcje zabezpieczeń na "mniej restrykcyjne"? Od tej wersji zabezpieczenia są trochę na wyrost, przez co np. nie pobiera domyślnie danych z sieci lokalnej.
    Jeżeli nie, to przycisk Office -> opcje programu Excel -> Centrum zaufania -> Ustawienia centrum zaufania, w "zaufanych lokalizacjach" zaznacz "Zezwalaj na zaufane lokalizacje w mojej sieci" , a w "zawartości zewnętrznej" włącz obydwa niezalecane ustawienia.
  • REKLAMA
  • #5 9384767
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 224
    Zasadniczo Office ma specjalne narzędzie do wspólnej pracy nad plikiem i może tak się da... Ale nie korzystałem nigdy. Nazywa się chyba jakoś coś od Share...
  • #6 10634151
    wiciu_lodz
    Poziom 10  
    Zamówiłem baze danych i jest ok.
REKLAMA