logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SIMENS NIXDORF MCM-1503 ZA WYSOKIE NAPIECIE TRANZYSTORA LINI

ADI666 12 Lut 2003 20:35 2598 14
REKLAMA
  • #1 99660
    ADI666
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    mam monitor siemens nixdorf mcm-1503 zasilanie lini wynosi 146volt to moim zdaniem znzcznie zaduzo objawia sie to tym ze leci w mig tranzystor lini? moze ktos by mial udostepnic schemacik ewentulalnie jakas podpowiedz POZDRAWJAM
  • REKLAMA
  • #2 99789
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Schemaciku nie mam ale bede szukal.
    Co do napiecia to sprawdz czy wszystkie napiecia z zasilacza nie sa za duze. Sprwadz tez jak jest rozwiazana stabilizacja napiecia zasilania WN, czy tam cos nie padlo.
  • #3 100567
    stan
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    Jeśli dobrze pamiętam do zasilania WN (ale nie odchylania ) jest tam zastosowana dodatkowa przetwornica która z 50v z zasilacza robi wyższe napięcie . Jest na układzie tl494 (popularny) który napięcie stabilizuje na podstawie porównania z impulsem powrotu z FBT. Przy padniętym FBT napięcie zasilania może podnieść się do 220v.
  • #4 100582
    ADI666
    Poziom 11  
    cala reszta napiec jest ok. to napiecie 146vol to moze zly trop dodaje ze jest to napiecie ze sztucznym obciazeniem 60w.Niemam porownania-zakladajac ze to napiatko jest okej to wtedy tylko trafopowielacz condek 6.2n w kolektorze ok.?????
  • REKLAMA
  • #5 101250
    stan
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    Trafopowielacze czesto padają w tym modelu
  • #6 105758
    ADI666
    Poziom 11  
    w stabilizacji WN wszystko sprawdzilem ale to napiecie 146volt przy obciazeniu 60w jest za wysokie,moze ktorys z kolegow ma podobny lub taki sam monitor i mogl by mi podpowiedziec cos odnosnie tego napiecia POZDRAWJAM
  • REKLAMA
  • #7 120936
    GENE
    Poziom 13  
    Witam

Chętnie dołączę się do postu gdyż mam też mały problem z takim samym monitorem.
    Wszystko niby chodzi ale przy zmianie rozdzielczości np. z 640X480 na 800X600 i odwrotnie nie chce się załączyć . I gdzie szukać awarii.

pozdrawiam

gene
  • #8 120943
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    Mam takiego w kolejce, jak bedę z nim walczył to coś podrzucę...
    A może ktoś ma do niego bina ?
  • #9 121573
    StynkS
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Nie znam tego modelu ale jeśli odłączyłeś trafo i wstawiłeś żarówkę to jest szansa że sprzężenie pokazuje za mało i regulator idzie na max.
    Jeśli przed regulatorem jest ok.50V które jest podbijane to:
    - wstaw mocno watowy rezystor w kolektorze tranzystora linii to wydłuży czas pomiarów,
    - możesz odpiąć regulator (wywal tranzystor) to pozwoli na sprawdzenie trafa.
    powodzenia
  • #10 122217
    ADI666
    Poziom 11  
    sztuczne obciążenie podłączyłęm w E i C wyjętego tranzystora linii który uszkadza się w momecie startu
  • REKLAMA
  • #11 122357
    pmarektvp
    Poziom 12  
    Podsyłam Ci sch.podobnego-odchylanie H i stopień końcowy nie wiele się różni ( w Siemensach)
    Załączniki:
    • SIEMENS MCM1702_SAMPO KDM1788BE.pdf (812.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 122426
    StynkS
    Poziom 21  
    Jak napisałem wyżej regulator może chodzić na maxa również w takim przypadku.
  • #13 122455
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 122485
    StynkS
    Poziom 21  
    Właśnie :!: :!: :!: kiedyś miałem taki przypadek w 17" Simku wymieniłem wtedy garść elek.
    A objawy: pierwsze martwica, potem uszkadzanie tranzystora po włączeniu, dalej po 3-4 godzinach i dopiero po wymiane chyba połowy elektrolitów zadziałał prawidłowo.
  • #15 580282
    ramz3s
    Poziom 1  
    A ja sie podepne pod temat, moze nie do konca o to mi chodzi ale... o ten model monitora. Pewnego razu gdy wychodzilem wylaczylem monitor jak wrocilem i chcialem go wlaczyc to ju nie zaskoczyl. Wie ktos moze co sie moglo z nim stac ?? I moze ktos by mogl udostepnic schemat tego monitorka. Za pomoc z gory dziekuje.

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze Siemens Nixdorf MCM-1503 pojawia się problem z wysokim napięciem zasilania linii (146 V przy obciążeniu 60 W), co skutkuje uszkodzeniem tranzystora linii. Wskazano, że napięcie to może być zbyt wysokie i warto sprawdzić stabilizację napięcia wysokiego napięcia (WN), zwłaszcza układ oparty na TL494, który steruje przetwornicą podnoszącą napięcie zasilania WN na podstawie sygnału z transformatora FBT. Uszkodzony FBT może powodować wzrost napięcia do 220 V. Częstą usterką w tym modelu są trafopowielacze, które warto zweryfikować. Zalecane jest także sprawdzenie i wymiana elektrolitów filtrujących napięcie z FBT na układzie TL494, gdyż ich degradacja może powodować niestabilność i uszkodzenia tranzystora linii. Dodatkowo sugerowano testy z rezystorem w kolektorze tranzystora oraz odłączenie regulatora w celu diagnozy transformatora. Wymiana kondensatora 6.2 nF w kolektorze tranzystora również jest rozważana. W dyskusji pojawiły się także problemy z przełączaniem rozdzielczości w tym modelu oraz prośby o schematy i pliki binarne do diagnostyki.
REKLAMA