logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Nixdorf MCM 1502 - zwężanie i próbkowanie

hal7 15 Lut 2005 21:26 1191 6
REKLAMA
  • #1 1232560
    hal7
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Dostałem uszkodzony monitorek Siemens Nixdorf MCM 1502. Podczas uruchamiania wystepowało próbkowanie. Zlokalizowałem uszkodzonego HOTa BU2520AF. Po wymianie nadal próbkuje, ale BU nie uległ uszkodzeniu. Wymieniłem elki w jego pobliżu, i działa dobrze.....przez ok 5 minut, potem ekran powoli zaczyna sie zwężać w poziomie. Zwężanie przyspiesza coraz bardziej i jak obraz ma juz 3-5cm, znika i zasilacz próbkuje. Po wyłączeniu i natychmiastowym ponownym włączeniu sytuacja powtarza się, z tym że ekran tym razem nie jest stabilny 5 minut, ale 2-10 sek. Gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #2 1232779
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Tranzystor prawdopodobnie się przegrzewa. Przyczyny mogą być dwie: albo ma niewłaściwe sterowanie, albo ten to podróbka. Bardziej stawiam na to ostatnie. Poszukaj jakiegoś lepszego tranzystora - np. 2SC5411, BU4525AX lub coś w tym rodzaju.
  • REKLAMA
  • #3 1233466
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    A co z regulatorem napięcia?
    Pozdrawiam.
  • #4 1235063
    hal7
    Poziom 13  
    Nie wiem dokładnie jak sprawdzić regulator napięcia, o ile to jest to co myśle (chyba 3 tranzystory IRF640 połączone równolegle). Podczas pracy ich radiatory są letnie, brak jest zwarć między D, S i G. Robiłem test z żarówką 60W w miejsce HOTa, jest na niej napięcie 180V. Faktycznie BU2520AF stosunkowo szybko się nagrzewa (chyba ze to jakis inny element, bo są one na wspólnym radiatorze). Zobacze co sie dzieje na innym tranzystorze.

Update:

Wlutowałem tam innego BU2520AF. Dziwna sprawa, ten grzeje się jeszcze bardziej, po 1 minucie pracy nie można go dotknąć! Także nie wiem czy jest ok, nie trzymam go dłużej włączonego bo nie chce go przegrzać. Po przywróceniu poprzedniego HOTa monitor "zamyka sie" jeszcze szybciej, juz po 2 minutach. Pozatym coś sie stało ze sterowaniem, obraz troszkę się rozciągnął w poziomie i regulacja szerokości źle dziala. Zamiast regulować szerokość, boki robią się wklęsłe. Co robić ??

ps. nie mogę nigdzie znaleźć schematu płyty tego modelu
  • REKLAMA
  • #5 1235759
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Regulator B+ dostarcza odpowiednie napięcie na kolektor HOT w zależności od rozdzielczości. Jeśli to napięcie się nie zmienia to trzeba jeszcze sprawdzić ten element. Najczęściej funkcjęregulatora pełni tranzystor FET typu N lub P.
    A te trzy IRF to inna bajka - robią za tzw. korekcję S.
  • REKLAMA
  • #6 1236327
    hal7
    Poziom 13  
    Regulator to IRF730FI, nie wygląda na uszkodzonego, brak zwarć, niska temperatura pracy. Zresztą prawdopodobnie działa poprawnie, ponieważ monitor działa w różnych rozdzielczościach (a wtedy chyba występuje odpowiednia regulacja napięcia). Gdyby napięcie między E-C HOTa byloby stałe, nie powinno być możliwości pracy w różnych rozdzielczościach (czy też może się mylę?). Myślę że winę ma przegrzewający się BU2520AF (testowałem na dwóch sztukach różnych producentów, są sprawne), tylko co powoduje jego szybkie grzanie...
  • #7 1236422
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Sprawdź sterowanie i elementy w bazie tranzystora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Uszkodzony monitor Siemens Nixdorf MCM 1502 wykazuje problem z próbkowaniem i zwężaniem obrazu w poziomie po kilku minutach pracy, co kończy się zanikiem obrazu i próbkowaniem zasilacza. Wymiana tranzystora HOT BU2520AF nie rozwiązała problemu, a nowy tranzystor nagrzewa się bardzo szybko. Podejrzewa się przegrzewanie tranzystora HOT, możliwe przyczyny to niewłaściwe sterowanie lub podróbka tranzystora. Sprawdzono regulator napięcia IRF730FI, który wydaje się działać poprawnie, a trzy tranzystory IRF640 pełnią funkcję korekcji S. Zalecane jest sprawdzenie sterowania i elementów w bazie tranzystora HOT oraz rozważenie zastosowania lepszego tranzystora, np. 2SC5411 lub BU4525AX. Brak schematu płyty utrudnia diagnozę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA