logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbiórka starego TV. Uważać na kineskop? Jakieś rady?

Kurajmo 10 Kwi 2011 22:30 12368 3
REKLAMA
  • #1 9385493
    Kurajmo
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam. Mam taki problem. Otóż postanowiłem rozebrać 3 stare telewizory. Oba nie działają,postanowiłem powyciągać z nich złom tzw miedz i inne. I tu mam pytanie czytałem ze musze uważać na kineskop. Bo jakbym go upuścił to może mnie pokaleczyć. Dodam że te telewizory to jeden LG taki stary nie był używany ponad 3 lata. Drugi Philips FSO nie był używany jakieś 4 miesiące. Jakieś rady?
  • REKLAMA
  • #2 9385571
    nomek
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Wartościowego złomu to tam nie wiele.
    Także nie wiem czy się opłaca. Poza tym lepiej oddać na elektro-śmieci; myśl o środowisku!!!
    A jak już naprawdę chcesz to w kineskopach utrąć szyjkę, a na szkło i tak musisz uważać jest ciężkie i jak ci spadnie to i tak może cię pokiereszować.
  • REKLAMA
  • #3 9385962
    spoko_janko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Zależy do czego wartościowego - jeśli chodzi o elektronikę to licz trafopowielacz do zabawek wysokiego napięcia, ew. czasami transformator zasilający sieciowy, no i drobnica typu przyciski, opto oraz drut nawojowy.

Same kineskopy to naprawdę różnie - część lubi znacznie sypać (dosyć dziwna sprawa bo zamiast zapaść się, sypią wokoło drobnymi ostrymi odłamkami) a część zapada się do środka - najlepiej jak poradził kolega - pierw okolice działa elektronowego rozszczelnij (najlepiej prętem zbijając jak najbliżej nóżek wyprowadzeń lampy kineskopowej), dzięki temu nie nastąpi posypanie odłamkami, ale lepiej tego nie robić bo można rozebrać śrubokrętem/kluczem bez produkowania skażenia luminoforem.

Najlepiej zrobić tak: rozebrać jak przy serwisówce, wymontować to co się przyda, z powrotem zamknąć obudowę i oddać na elektro-recykling.
  • #4 9385990
    gwidon997
    Poziom 24  
    Ocena: 71
    Miedzią sie nie poratujesz, im nowszy TV tym mniej miedzi w środku.
REKLAMA