logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW e36 320i jak odpowietrzyć po wymianie chłodnicy?

grabolek363 10 Kwi 2011 23:54 11425 10
REKLAMA
  • #1 9385804
    grabolek363
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Koledzy otóż posiadam auto, jak w temacie tj. BMW e36 z silniczkiem 2.0 M50b20, miałem niesprawną chłodnicę i wymieniłem na drugą. Dodam, że z powodu braku możliwości zakupienia podkładki pod śrubę spustową w bloku nie zlałem całego płynu chłodniczego, tylko tyle co z chłodnicy i tyle co wyleciało z węży. Złożyłem drugą, dolałem płynu pod korek, poczekałem aż opadnie, podałem znowu i niby układ jest samo-odpowietrzający się, ale u mnie po ponad 70km nadal górny wąż jest miękki i wybija mi cały czas płyn tym korkiem od odpowietrzania. Gdyby nie objawy miękkiego węża, wybijania płynu i długiego przełączania na gaz nie byłoby zauważalnych "defektów" Bo auto normalnie się nagrzewa, łapie temperaturę i trzyma w pionie tylko teraz pytanie, czy jeżdżenie na tak zapowietrzonym układzie nie grozi wydmuchaniem uszczelki pod głowicą? Proszę o jakieś porady, jak teraz najlepiej odpowietrzyć ten układ, żeby było dobrze.
  • REKLAMA
  • #2 9385835
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    Ja sobie zrobiłem cienki lejek i przez odpowietrznik(i) wlewam.
  • REKLAMA
  • #3 9385848
    grabolek363
    Poziom 10  
    ociz napisał:
    Ja sobie zrobiłem cienki lejek i przez odpowietrznik(i) wlewam.

hmm? Czyli, że co mam zrobić, żeby odpowietrzyć układ? Wlać płyn przez odpowietrznik? ...
  • #5 9385908
    grabolek363
    Poziom 10  
    No cooo Tyyy...wyobraź sobie drogi Panie, że tam opisana jest sytuacja gdy się wymienia płyn w całości, więc nie wiem, czy to akurat ten przypadek mnie dotyczy.
  • REKLAMA
  • #7 9386375
    grabolek363
    Poziom 10  
    No właśnie niecały, napisałem, że tyle co z chłodnicy i węży wyleciało...Nie spuściłem całego, bo nie mogłem nigdzie dostać tej aluminiowej podkładki pod spust w bloku, a auto było mi wręcz na gwałt potrzebne...Pomożecie?
  • #8 9387173
    AntyOwik
    Poziom 17  
    Ocena: 70
    wojtek250590 napisał:
    no skoro wymieniałeś chłodnicę to chyba spuszczałeś cały płyn a nie trochę?

Ano weź mi powiedz, dlaczego "cały" miał spuszczać? Nie zejdzie ci cały nigdy, szczególnie w takim BMW. Wydawało ci się, że błyskasz? To źle ci się wydawało.
  • #9 9387365
    grabolek363
    Poziom 10  
    No własnie kolego doczytałem, że przy spuszczaniu całości schodzi ok ~80% płynu. Dopiero co przeprowadziłem odpowietrzanie zgodnie z instrukcją tą http://img83.imageshack.us/i/bmw0014al.jpg/ ( tzn prawie zgodnie...gdyż sąsiadka kazała mi się usunąć spod bloku...) Nie gasząc silnika zakręciłem korek podjechałem na Lidl odkreciłem ponownie i dogrzałem do połowy..potrzymałem gaz powyżej 1tyś obrotów przez parę min ale nie widziałem już żadnych szczególnych różnic w zachowaniu płynu ( był pod korkiem przy przygazówce zasysało go lekko, gdy auto opadało z obrotów podnosił się i trochę się ulewało...No więc odkręciłem odpowietrznik....nic się nie działo...przygazowałem i zaczął wypływać płyn z bąblami powietrza więc tak parę razy, aż w końcu doszedłem do momentu w którym leciał płyn jakby ciurkiem w górę więc pare razy jeszcze tak przygazowałem siłą rzeczy ubyło płynu było poniżej kALT/COLD, więc dolałem do tego poziomu zakręciłem odpowietrznik i korek, ale nadal zauważam, że wąż górny jest "miękki" Czy to nadal oznacza, że układ jest zapowietrzony?
  • #10 9387407
    AntyOwik
    Poziom 17  
    Ocena: 70
    Górny korek i zabawa. Ze sto razy to będziesz odkręcał. Ten taki na niby krzyżak ale wkrętakiem nie próbuj. 5 PLN jest dobre.
  • REKLAMA
  • #11 9387434
    grabolek363
    Poziom 10  
    Ja wiem, wszystko wiem i tak zrobiłem odkręcałem ten koreczek "odpowietrznik" zgodnie z instrukcją, którą zamieściłem, tylko że musiałem na chwilę przerwać procedurę...Ale później dokończyłem zgodnie z instrukcją.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada BMW e36 320i z silnikiem M50b20 i po wymianie chłodnicy napotkał problem z odpowietrzeniem układu chłodzenia. Po wymianie chłodnicy nie spuścił całego płynu chłodniczego, co spowodowało, że górny wąż pozostał miękki, a płyn wyciekał z odpowietrznika. Użytkownicy forum sugerowali użycie lejka do wlewania płynu przez odpowietrznik oraz wielokrotne odkręcanie korka odpowietrzającego w celu usunięcia powietrza z układu. Wskazano również, że przy spuszczaniu płynu z BMW nie schodzi cały płyn, a procedura odpowietrzania powinna być przeprowadzona zgodnie z instrukcją, co użytkownik próbował zrobić, ale napotkał trudności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA