logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja SQL Server 2005 na Windows XP SP2 powoduje reset systemu

Bartusjusz 11 Kwi 2011 17:00 2391 4
REKLAMA
  • #1 9387591
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Ocena: 84
    Zatem próbowałem zainstalować Microsoft SQL Serwer 2005 z 1 źródła, podał warning że brakuje IIs, ale to zignorowałem gdyż wg. opisu mogły niektóre funkcje nie działać, wybrałem wszystkie dodatki zwiesił się przy instalacji i nie pozwolił wstać systemowi.

Przywróciłem system i zainstalowałem jeszcze raz bez dodatków to samo...

Kolejna próba na tym razem na PC, bez dodatków, to samo...

Przywróciłem system i ściągnąłem tą wersje:
    http://www.dobreprogramy.pl/SQL-Server,Program,Windows,12481.html

Tym razem bez Warninga, wersja znów minimalna i to samo, reset przy instalacji i ciągłe resety przy uruchamianiu.

Potrzebuj zrobić parę tabel i wykonać parę operacji na tabelach, więc jeśli wiecie co źle robię, albo znacie jakiś inny darmowy program który się pozwoli zainstalować, to dzięki, a jak nie to będę w notatniku pisał, ale bez debuggowania...
  • REKLAMA
  • #2 9399951
    pacek81
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Warning od IIS w instalatorze SQL'a jest od zawsze, jeżeli nie masz zainstalowanego IIS. Z własnego doświadczenia wiem, że on ma się nijak do procesu instalacji i możesz ten Warning śmiało zignorować. Zobacz w poglądzie zdarzeń (logach) systemu Windows co się dzieje podczas instalacji. Możesz ewentualnie spróbować uaktualnić Windowsa XP do SP3 i spróbować ponownie instalować SQL'a. Jeżeli zawieszenia są losowe, to sprawdził bym komponenty, czy sa OK (np. pamięć).
  • REKLAMA
  • #3 9400111
    Elprofesional
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Podam rozwiązanie które powinno pomóc :

http://www.idg.pl/ftp/pc_2896/Subiekt.GT.123.SP1.html

Sciągnij ta wersje subiekta , posiada MSQL 2005 w środku razem z wszystkimi komponentami .

Ściągnij i zainstaluj .Program jest w wersji testowej , serwer jest normalny .
  • REKLAMA
  • #4 9407501
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Ocena: 84
    Dzięki wielkie, ale projekt już napisałem w notatniku, o dziwo nie zrobiłem żadnego błędu :)

P.S.
    Jeszcze nie zamykam, bo jak bym czasem niedługo SQL'a potrzebował to wrócę...
  • #5 12095659
    artkami
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    witam.

Mam ten sam problem. Instaluję program insertu Subiekt GT wersję serwerową. Przy instalacji SQL Server 2005 pada system i komputer się restartuje. Po przywróceniu i próbach innych wynik mam ten sam. Zawsze instalacja kończy się resetem komputera.

Rozwiązaniem problemu jest zainstalowanie do Win Xp SP3. Potem należy usunąć poprzednie wersje prób instalacji. Po przywróceniu systemu nie będzie SQL w windowsie, ale pliki będą w Program Files - ja usuwałem je ręcznie.
    Na WINDOWS XP z SP3 instalacja idzie bezproblemowo.

Mój problem polega na tym, że potrzebuję zainstalować SQL Server 2005 na Windows Xp z SP2. Powodem tego jest to, że z dodatkiem SP3 nie działają mi programy MS_DOS. W mojej firmie jest to akurat ważne.
    Pewnie musiałbym doinstalować jakiś dodatek - aktualizacją, ale nie wiem którą.
    Zapytałem o to pomoc online Microsoftu, to zaproponowali mi pomoc za 630zł+VAT :P

Może ktoś umie sobie poradzić z takim problemem?

Dodano po 39 [minuty]:

Witam ponownie.

Problem rozwiązałem :)
    Trzeba ściągnąć aktualizację KB943232 i zainstalować.
    SQL Server 2005 instaluje się wtedy bez problemów na Windows XP z SP2 :D

Problem polega na tym, że "aplikacja korzystająca z pliku Sxs.dll ulega awarii podczas uruchamiania aplikacji na komputerze z systemem Windows XP.
    Ten problem występuje na skutek naruszenia zasad dostępu, którego przyczyną jest uszkodzenie sterty w pliku Sxs.dll. Po uruchomieniu aplikacji funkcja SxsFindClrClassInformation jest wywoływana dwa razy. Pierwsze wywołanie ma na celu obliczenie ile buforze wymaganego przez funkcję. Drugie wywołanie jest zapisanie danych w buforze. Jednakże numer, który oblicza funkcję SxsFindClrClassInformation jest mniejsza niż liczba tę funkcję. Sterta jest uszkodzona" (opis aktualizacji ze strony Microsoftu).

Myślę, że temat do zamknięcia;)
    Pozdrawiam
REKLAMA