logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty układ CLEAN do piecyka gitarowego 100W?

antarion 03 Lis 2004 23:16 1118 2
REKLAMA
  • #1 959257
    antarion
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Oto moje jedno z beznadziejnych pytań, które powinno mieć oczywiste i proste rozwiązania...a jednak mam z tym problemy :?
    Potrzebuję prosty układzik do piecyka 100Watt do gitarki, którego właśnie buduję...chodzi mi o układ CLEAN(przedwzmacniacz bez efektów), zwykły, łatwy i prosty. Mam już zrobiony zwykły distortion z jednego tranzystorka ... taka podstawowa wersja jak w każdym z piecy, oraz Ibanez Sonic distortion. Potrzebuję jeszcze CLEAN'a. Mam tylko końcówkę mocy 100Watt i te właśnie Fuzzy, no i jeszcze jakieś filtry przed końcówką z możliwością potrójnej regulacji do których schemat uzyskałem tu na forum:) . Chciałym po prostu zrobić to podobnie jak w piecach LANEY'a gdzie jest osobno CLEAN i możliwość załączenia Fuzzika...HELP
  • REKLAMA
  • #2 959444
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Starczy Ci generalnie dobry przedwzmacniacz, który przy dobrych założeniach bedzie mógł działać z tymi kostkami i byłby on nieodłączalny - jest to praktycznie 33% brzmienia zestawu gitarowego.

KOńcówka mocy (nawet lampowa) + Fuzzy i korektor to nie jest brzmienie. Aczkolwiek jak ktos ma niezłe brzmienie w palcach to przy dobrej przystawce w gitarze tez sobie poradzi.

Kwestia tylko dobrania odpowiedniej czułości (dodatkowy blok przed korektorami i już masz kanał Clean) możesz tez coś zbudować powiedzmy na ECC83 jesli wiesz oczywiście jak i wiesz jak się szuka na www.google.com .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 959714
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Jeżeli odpowiada Ci na tranzystorach, to mogę Ci wysłać, z trzy punktowa korekcją, cztero punktową, lub z pięciopunktową korekcja barwy tonu, tylko wyślij mi swego mej la, bo przez elektrodę to nie pójdzie.
    Pozdrawiam
REKLAMA