logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie zawsze startujący GF 8600 GT Gigabyte GV-NX86T

zieluś 12 Kwi 2011 15:33 1658 7
REKLAMA
  • #1 9391499
    zieluś
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Witam mam problem z grafiką Gigabyte GV-NX86T Geforce 8600 gt nie zawsze startuje po jednokrotnym resecie grafika wstaje. Co może być problemem wydaje mi się że jakiś kondensator nie ładuję się prawidłowo i dlatego grafika nie wstaje czy to może być przyczyną W grafice podobno są kondensatory "japońskie" czy jak wymienię je na zwykle to czy nie będzie żadnego problemu ??
  • REKLAMA
  • #2 9391510
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    Jaka reszta konfiguracji?
    Sprawdzałeś na innej karcie graficznej?
    Sprawdzałeś Twoją k.graficzna w innym komputerze?
  • REKLAMA
  • #3 9391817
    zieluś
    Poziom 18  
    Kasek21 napisał:
    Jaka reszta konfiguracji?
    Sprawdzałeś na innej karcie graficznej?
    Sprawdzałeś Twoją k.graficzna w innym komputerze?

1. Mogę podawać resztę konfiguracji ale na 4 komputerach jest to samo i wszystkie posiadają dobre zasilacze OCZ Chiwtec Corsair na chipsetach i945 i910 AMD 790 i nvidia nforce
    2. Na innej karcie graficznej nie ma problemu
    3.Na innych komputerach jest tak samo oprócz jednego z mostkiem AMD790 podajże (miałem 2 płyty i na obu wstawała bez zająknięcia) lecz jedyne co zauważyłem to samoczynne resety do czasu włączenia się grafiki

Chodzi mi o wymianę kondensatorów w grafice nie w płycie głównej
    czasami nawet jednokrotny reset nie daje rady
  • REKLAMA
  • #4 9392128
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    Wątpie ,że to coś pomoże ... Niestety kończy się chipset graficzny.
  • REKLAMA
  • #5 9392285
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    zieluś napisał:

Chodzi mi o wymianę kondensatorów w grafice nie w płycie głównej
    czasami nawet jednokrotny reset nie daje rady

W czym problem odnosnie wymiany kondensatorow na pcb karty grafiki ?
    Odpisujesz pojemnosc i napiecie, kupujesz takie same i wymieniasz.
    Terazniejsze kondensatory sa na tyle dobrze robione, ze praktycznie nie ma jakiejs znaczacej roznicy pomiedzy tymi najlepszymi a zwyklymi.
    To juz bardziej przyczepil bym sie do temperatur gpu, pamieci i sekcji zasilania, niz do jakosci kondensatorow, gdybym mial szukac rozwiazania.

To w wiekszosci przypadkow zbyt wysoka temperatura otoczenia/pcb wokol kondensatorow, powoduja ich wysychanie/puchniecie/wycieki.

Wymien wszystkie pojemnosci elektrolityczne.
    Koszt 5 zl (w porywach) :spoko:

Pokaz jeszcze karte.
  • #6 9392629
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1727
    Wyjmij kartę i sprawdź czy żaden z kondensatorów nie jest napuchnięty. Obejrzyj je dokładnie.
  • #7 9402668
    zieluś
    Poziom 18  
    RADU23 napisał:
    Wyjmij kartę i sprawdź czy żaden z kondensatorów nie jest napuchnięty. Obejrzyj je dokładnie.

żaden nie jest napuchnięty żaden problem u mnie w wymianę kondensatorów ale za nim wybiorę się 40 km do najbliższego sklepu z kondensatorami to wolałem się zapytać czy to może być to
  • #8 9406188
    Rijssen
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam dokładnie tą samą kartę i miałem dokładnie ten sam problem (w mojej dodatkowo coś piszczy i wiem, że jest to dość częste w tych kartach). Problem rozwiązał się po wymianie pasty (naklejki) termoprzewodzącej. Oryginalna zmienia się w trudną do usunięcia skorupę (usuwałem przy użyciu żyletki, niczym nie mogłem jej rozpuścić). Po wymianie temperatura spadła o ponad 20 stopni i grafika zaczęła normalnie funkcjonować.

Pasta której użyłem to Arctic Silver 5

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Gigabyte GV-NX86T GeForce 8600 GT, która nie zawsze uruchamia się poprawnie. Po jednokrotnym resecie karta działa, co sugeruje możliwy problem z kondensatorami. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie kondensatorów pod kątem uszkodzeń, a także wymianę pasty termoprzewodzącej, co w jednym przypadku pomogło obniżyć temperaturę i poprawić działanie karty. Wymiana kondensatorów na inne o podobnych parametrach nie powinna stanowić problemu, jednak głównym podejrzeniem jest kończący się chipset graficzny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA