logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AOC 7Glr - TDA4866 szybko się psuje, ekran drży i smuży, co sprawdzić?

ppawl 04 Lis 2004 11:12 1133 2
REKLAMA
  • #1 960027
    ppawl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Padł scalak od pionowego (TDA4866),
    po wymianie na nowy, chodził krótko. Efekty były takie, że na ekranie było widać poziome delikatne smużenie i od czasu do czasu (nieregularnie) ekran trząsł się góra-dół.

Napięcia i elementy wokół TDA4866 - ok. Impulsy sterujące - ok. Zasilanie 14V, zasilanie końcówki odchylania (Vfpl) 55V (stdby) 48V (praca)

Przed uszkodzeniem pierwszego TDA4866 ekran był tak mocno odchylony w pionie, że aż zawinięty, widać było tylko delikatne refleksy.

Może jet gdzieś przebicie na cewkach korekcji odchylania i poziome uszkadza końcówkę pionowego? Może ktoś się spotkał z podobnym problemem? Odlutowywanie wszystkich cewek, ściąganie ich z cokołu, a potem regulacja wszystkiego, sporo roboty, może dałoby się tego uniknąć.
  • REKLAMA
  • #2 960632
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Wymień elektrolity wokół tego scalaka jak i w jego zasilaniach bo ma dwa.Sprawdż też didy i rezystory nisko omowe lubią robić niezłe numery.Powodzenia.
  • #3 974909
    ppawl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki za podpowiedź. Od kondensatorów zacząłem na samym początku, rezystory sprawdziłem.

Okazało się, że wina była po stronie sterowania. TDA4841 puszczał dużą składową stałą. Dlatego się trząsł obraz, a w skrajnym przypadku był tak mocno przesunięty, że nie było prawie nic widać. Myślałem, że jest uszkodzony, ale znalazłem zimny lut na kondensatorze na wyjściu sygnałowym. Przy braku styku nasycał się stopień wyjściowy.

Jest jednak jeszcze jeden problem. Windows nie rozpoznaje monitora jako pnp, nie widzi jego nazwy, dopuszczalnych paramterów. Jest jeszcze jedna najdziwniejsza rzecz: niektóre alikacje wyświetlają niepoprawnie teksty: albo jakąś "kaszkę" albo za duże czcionki, wręcz "kulfony". Na innym monitorze wszystko jest ok. Sygnały I2C z przewodu sygnałowego dochodzą do procka.
    Czy podmienienie bin-u pomoże? Czy biny się różnią między sobą w zależności od wersji płyty? Schemat na elektrodzie do tego monitora nie odpowiada w 100% rzeczywistości. Np. jest inna wersja procesora, zamiast TDA4841 jest inny scalak i wiele innych różnic.
REKLAMA