logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil 200A - Wzmacniacz pali bezpieczniki po wymianie, co sprawdzić?

pawelinhio 13 Kwi 2011 13:52 2381 6
REKLAMA
  • #1 9395480
    pawelinhio
    Poziom 2  
    Witam! Mam Subwoofer Tonsil 200A ze spalonym wzmacniaczem. Wzmacniacz spalił się podczas słuchania muzyki, za mocno go podkręciłem. Po odkręceniu obudowy wymieniłem 2 bezpieczniki, które były spalone, włączyłem i znów spaliło mi bezpieczniki ale zaraz po włączeniu. Jaki może być problem? Któryś tranzystor, rezystor?...ja już nie wiem, pomóżcie...:cry:
  • REKLAMA
  • #2 9395529
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Widocznie coś się jeszcze spaliło. A mogło się spalić cokolwiek. Nikt tu zgadywać nie będzie.
    Multimetr w dłoń i poszukiwania czas zacząć.
  • REKLAMA
  • #3 9398621
    gondo 76
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Sprawdzales czy glosnik nie jest spalony?
  • REKLAMA
  • #4 9399924
    RAV_AUDIO
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Ehh spalony głośnik raczej w niewielkim stopniu mógłby mieć wpływ na przepalanie bezpieczników...

Jeśli poszczególne stopnie wzmacniacza da się rozłączyć tj płytkę zasilacza i płytkę końca mocy to spróbuj w ten sposób, jeśli wtedy nie przepali bezpieczników (po rozłączeniu) tzn że uszkodzenie tkwi w końcówce mocy. Na 80% są to końcowe tranzystory mocy i być może rezystory emiterowe takie szamotowe i duże.
  • REKLAMA
  • #5 9409918
    radek8877
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jeśli palą się bezpieczniki , najprawdopodobnie została uszkodzona końcówka mocy układy TDA 1514 /są dwie sztuki na dwa głośniki.

Dodano po 11 [minuty]:

Proszę napisz mi jak są zamontowane głośniki w układzie isobaric (Vas/2)Tonsil Subwoofer 200A ? Chodzi mi o umocowanie do przegrody. Czy jest jakiś dystans między tymi głośnikami by membrany się nie stykały ze sobą ?
  • #6 9414465
    pawelinhio
    Poziom 2  
    Jest dystans 2 pierścieni, takich jak na głośnikach tonsila często są
  • #7 9414642
    radek8877
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ok::D:D Dzięki za odpowiedź:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z subwooferem Tonsil 200A, którego wzmacniacz spalił się podczas użytkowania. Po wymianie dwóch bezpieczników, nowe również spaliły się natychmiast po włączeniu. Uczestnicy dyskusji sugerują, że mogło dojść do uszkodzenia końcówki mocy, w tym tranzystorów mocy lub rezystorów emiterowych. Rekomendują użycie multimetru do diagnostyki oraz sprawdzenie, czy głośnik nie jest uszkodzony. Dodatkowo, poruszono kwestię montażu głośników w układzie isobaric, potwierdzając, że istnieje dystans między membranami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA