logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niezgodność prądów i kąta fazowego w obwodzie mieszanym RLC

fazor 16 Kwi 2011 11:27 951 2
REKLAMA
  • #1 9406465
    fazor
    Poziom 1  
    W obwodzie, w którym połączone są równolegle cewka rzeczywista oraz kondensator zostały zmierzone wartości napięcia U=208 V, mocy czynnej obwodu P=99 W, prądu całkowitego I=0,53 A, prądu na cewce I1=0,9 A, na kondensatorze I2=0,8 A.
    Ze wzoru cosφ=P/(UI) wynika, że kąt fazowy wynosi ok. 26°, natomiast nie zgadzają się z nim wartości prądów. Narysowałem wykres wskazowy, na którym kąt φ wyniósł -7,5°.
    Gdzieś więc musi być błąd. Czy oprócz zepsutego miernika (mierników) mogą być jakieś inne przyczyny takiej niezgodności wyników?

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 9406842
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    fazor napisał:
    W obwodzie, w którym połączone są równolegle cewka rzeczywista oraz kondensator zostały zmierzone wartości napięcia U=208 V, mocy czynnej obwodu P=99 W, prądu całkowitego I=0,53 A, prądu na cewce I1=0,9 A, na kondensatorze I2=0,8 A.
    Ze wzoru cosφ=P/(UI) wynika, że kąt fazowy wynosi ok. 26°, natomiast nie zgadzają się z nim wartości prądów. Narysowałem wykres wskazowy, na którym kąt φ wyniósł -6°.
    Gdzieś więc musi być błąd. Czy oprócz zepsutego miernika (mierników) mogą być jakieś inne przyczyny takiej niezgodności wyników?

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    cudów tu nie ma, są tylko pomyłki ludzkie, albo 'kłamiące' mierniki ... :idea: :cry:
    Poza tym, to co to są za "pomiary" prądów oraz mocy, skoro wyniki mają jedno, a najwyżej dwa miejsca znaczące, pytam retorycznie ... :?: :!:

Mnie też nie zgadza się wartość kąta fazowego obliczonego na podstawie współczynnika mocy z wartością takiegoż kąta a obliczonego na podstawie twierdzenia cosinusów - i przy założeniu, iż kondensator w tym obwodzie jest idealny.

Post factum to można tu tylko gdybać i wróżyć z fusów, a prawdopodobieństwo, że każda zmierzona wartość jest błędna ma tu rozkład równomierny.
    Było sprawdzić otrzymane wyniki"na gorąco" i szukać przyczyny błędu, a teraz to tylko temat ten nadaje się do kosza i będę go raportował ... :idea: :cry:

Pozdrawiam

P.S. Mając głowę i [do_rymu], zacząłem 'kombinować' z w/w podanymi wynikami i czynić ich permutacje ... :idea: :shocked!: ... i już mi prawie zgadza się (z niedokładnością "końskiego paznokcia"), ale co i jak to nie jest wiedza dla profana ... :!: :cry:
  • #3 9409504
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Podpowiedzi udzielono, dalej praca własna. Regulamin, punkt 3.1.17 (dawniej 16).
REKLAMA