logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć udostępnianie wybranych folderów w Windows 2000 Professional?

kopek 04 Lis 2004 23:35 915 6
REKLAMA
  • #1 961608
    kopek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    w sieci lokalnej mam od momentu zainstalowania windy udostepnione 2 katalogi (drukarki, zaplanowane zadania)
    jak je przestac udostepniac (nie wylaczajac wogole udostepniania)?
  • REKLAMA
  • #2 962030
    mirek67
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Windows Explorator -> prawy przycisk myszy -> udostępnianie. I tam ustawiasz co chcesz. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #3 962415
    kopek
    Poziom 14  
    widze ze niezbyt dobrze mnie zrozumiales nie ma mozliwosci tak poprostu tego wylaczyc z udostepniania chyba ze wiesz jak to zrobic to prosze o dokladniejsze wskazowki

ps. chodzi o to ze klikajac na te katalogi nie ma nawet opcji zarzadzajacej dostepem jedyne wyjscie to przestac udostepniac cokolwiek a nie o to chodzi
  • REKLAMA
  • #4 962461
    artur_b
    Poziom 11  
    Poprzednik dobrze opisał Ci rozwiązanie problemu, tam powinno być raczej wszystko. Poza tym z tego co pamiętam w momencie instalacji drukarki win2000 pyta czy ma być ona udostępniona. Spróbuj jeszcze pokombinować we właściwościach otoczenia sieciowego.
  • REKLAMA
  • #5 962765
    kopek
    Poziom 14  
    sprawa pierwsza nie chodzi o drukarke tylko o folder "drukarki" a sprawa druga to prosze niech mi ktos napisze krok po kroku jak to zrobic skoro tacy wszyscy oblatani w tym temacie :)
    bardzo dziekuje temu ktory mi pomoze a nie tylko bedzie sadzil smuty jakie to strasznie latwe
  • #6 962828
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Zobacz moze w:
    Start->Uruchom->compmgmt.msc->Foldery Udostepnione->Udzialy
  • #7 963901
    mirek67
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jeśli nie potrafisz tego zrobić w najprostszy sposób, jaki Ci opisałem, zawsze zostaje kilka wyjść. Jednym z nich, o ile nie korzystasz z Harmonogramu Zadań jest wyłączenie go. Wchodzisz do Zarządzania komputerem -> Usługi i aplikacje -> Harmonogram Zadań i wyłączasz go. Drugie rozwiązanie to Start -> Uruchom ->gpedit.msc -> Szablony administracyjne -> Harmonogrma zadań. I w tym miejscu w zaawansowany sposób określasz charakter i dostęp do tego folderu. Jeśli chodzi o drukarkę artur_b dobrze Ci napisał, że jeśli nie uczynisz ze swojej drukarki, drukarki sieciowej - folder -> Udostępnione drukarki - będzie pusty. A to już Ci chyba nie przeszkadza. Wybacz za smuty i niezrozumiałą chęć pomocy. Prościej nie potrafię :) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows 2000 Professional użytkownik ma domyślnie udostępnione dwa katalogi sieciowe: "drukarki" oraz "zaplanowane zadania". Problem polega na wyłączeniu udostępniania tych konkretnych folderów bez całkowitego wyłączania funkcji udostępniania plików i drukarek. Standardowa metoda poprzez menu kontekstowe w Eksploratorze Windows nie daje opcji zarządzania dostępem do tych folderów systemowych. Proponowane rozwiązania obejmują użycie narzędzia Zarządzanie komputerem (compmgmt.msc) w sekcji Foldery udostępnione -> Udziały, gdzie można zarządzać udostępnieniami. Dodatkowo, jeśli nie korzysta się z Harmonogramu zadań, można go wyłączyć w usługach systemowych lub ograniczyć dostęp do folderu poprzez Edytor zasad grupy (gpedit.msc) w Szablonach administracyjnych. W przypadku folderu "drukarki" jego zawartość zależy od tego, czy drukarka jest udostępniona jako sieciowa. Całość wymaga bardziej zaawansowanej konfiguracji niż standardowe opcje udostępniania w Windows 2000.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA