Witam, mam Junkers Novatherm już 12-13lat no i tak jest w BARDZO DOBRYM stanie jak na taki kocioł. Jednak chciałbym już go wymienić ponieważ troszkę sie boje ponieważ potencjometr traci kontakt z płytą główną i piec odczytuje to jako że ma się włączyć. Tak powiedział mi serwisant Junkersa, ogólnie to brdzo dobry piec nie narzekam na niego lecz sam się włącza i ,,ciągnie gaz" oraz wiadomo już około 13 lat to na taki kocioł jest super. No ale mówiąc (mam na myśli pisząc) zastanawiam się jaki nowy piec wybrać. Apropo tego że się sam włącza to serwisant powiedział że raczej było by trzeba wymienić płytę główną. Moim zdaniem to troszkę droga robota. Ogólnie rzecz biorąc zastanawiam się powoli że trzeba jednak go wymienić. Jest w piwnicy więc może być z otwartą komorą spalania, ciąg jest. Ogólnie nie za bardzo znów wkładać w komin fi 80 czy ileś tam, bo i tak już jest wkład(z tego co wiem to kiedyś był wdmuchiwany), od 13lat nic się z kominem nie dzieje więc niech zostanie raczej z otwartą, chyba że mozna ,,wywalić przez ściane"-mój dom to bliźniak. Serwis ma obsługę raczej wszystkich firm: Viessmann, Junkers, De Dietrich, Brotje, Vaillant, Buderus, Ferroli i innych z palnikami gazowymi i olejowymi. Więc raczej nie będzie tutaj problemu. Co doradzicie. Raczej to będzie piec dwufunkcyjny- grzeje gazem przez 60dni w roku ale na 1grzejnik, więc piec działa przez kilka godzin dziennie by nagrzewać TYLKO 1 grzejnik. Raczej był bym za JUNKERSEM. Ale poczytam waszych propozycje, ponieważ nie mogę się zdecydować.
Korzystają z tego dwie osoby dorosłe no i nastolatek, ogólnie najlepiej by było aby mozna korzystać z dwóch kranów jednocześnie. Zasobnik czy jak inaczej to rozwiązać?
Dodam że ww tym momencie za gaz za SAMO GRZANIE WODY oraz kuchenka za gaz płacę 320-360złoty (na 2miesiące)
Korzystają z tego dwie osoby dorosłe no i nastolatek, ogólnie najlepiej by było aby mozna korzystać z dwóch kranów jednocześnie. Zasobnik czy jak inaczej to rozwiązać?
Dodam że ww tym momencie za gaz za SAMO GRZANIE WODY oraz kuchenka za gaz płacę 320-360złoty (na 2miesiące)