logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z AMD Athlon 64 X2 i Asus M2V-MX - częste Blue Screeny i restarty

pawelek45 16 Kwi 2011 19:54 2400 4
REKLAMA
  • #1 9408094
    pawelek45
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.
    Posiadam taki komputer:
    Procesor: AMD Athlon 64 X2 DualCore, 2 GHz 3800+
    Płyta Główna: Asus M2V-MX
    Pamięć: 2 GB DDR2-800 Kingston
    Karta graficzna: NVIDIA GeForce 7600 GT
    Dysk: Seagate Barracuda ST3250310AS ATA Device (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)
    Zasilacz: Tracer 4Life 400W
    System operacyjny: Windows 7 Home Premium
    Cały komputer w sierpniu będzie miał 4 lata (oprócz pamięci która była zmieniana pół roku temu).

Problem polega na tym, że od pewnego czasu (teraz średnio co 5 minut) komputer podczas pracy wyświetla Blue Screena i się resetuje. Uznałem, że to wina systemu Windows, więc postanowiłem go przeinstalować. Problem niestety nie ustąpił, co więcej już w trakcie instalacji Windows występowały Blue Screeny i restarty komputera. Dzieję się tak niezależnie od wersji Windows jaką próbowałem zainstalować (Xp, Vista i 7). Próbowałem z innym dyskiem, oraz z inną pamięcią – nic to nie dało. Kabel od dysku też wymieniłem. Moje podejrzenie pada na zasilacz (w końcu swoje lata już ma) albo na płytę główną gdyż wydaje mi się jakby miała spuchniętych kilka kondensatorów - zdjęcia poniżej bo pewien nie jestem co do tych kondensatorów.
    Temperatury podzespołów są w normie.

Jeżeli potrzeba jeszcze jakieś dane bądź screeny proszę pisać.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za chęć pomocy
    Paweł.

Komputer z AMD Athlon 64 X2 i Asus M2V-MX - częste Blue Screeny i restarty Komputer z AMD Athlon 64 X2 i Asus M2V-MX - częste Blue Screeny i restarty Komputer z AMD Athlon 64 X2 i Asus M2V-MX - częste Blue Screeny i restarty Komputer z AMD Athlon 64 X2 i Asus M2V-MX - częste Blue Screeny i restarty Komputer z AMD Athlon 64 X2 i Asus M2V-MX - częste Blue Screeny i restarty Komputer z AMD Athlon 64 X2 i Asus M2V-MX - częste Blue Screeny i restarty Komputer z AMD Athlon 64 X2 i Asus M2V-MX - częste Blue Screeny i restarty
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9408121
    quattro87
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Kondensatory są już mocno spuchnięte i na 100% kwallifikują się do wymiany, jeżeli dysponujesz odpowiednim sprzętem do lutowania i odrobiną wprawy spokojnie sobie z tym poradzisz jeśli nie to lepiej oddaj to komuś kto ma o tym pojęcie, a co do zasilacza to sprawdź mu napięcia na linii 12V i 5V nie powiny byc nizsze niz podane 12 i 5 [V]

pozdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9408154
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Oczywiście, kondensatory nadają się do wymiany. Wymień tylko te które są w danej sekcji.
    Sugerowałbym też zmienić zasilacz na normalny a nie produkt zasilaczopodobny. Widać że jest do starszych komputerów bo ma teoretycznie mocną linię 5V, gdzie Twój PC potrzebuje mocnej 12V.

P.S. I wyczyść ten kurz na radiatorze bo razi w oczy..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9408162
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Kondensatory do wymiany.Zasilacz Tracer uszkodził sekcje zasilania.
  • #5 9422662
    pawelek45
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.
    Rozwiązałem problem. Kupiłem nową płytę główną i nowy zasilacz i wszystko działą.
    Zamykam temat.
REKLAMA