logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon w jednym mieszkaniu nie działa - możliwa awaria centrali?

labi1993 21 Kwi 2011 20:40 2999 7
REKLAMA
  • #1 9425999
    labi1993
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam jestem zarządcą budynku 4 mieszkalnego i w jednym z mieszkań nie działa domofon. To znaczy nie działa przy furtce jak i w mieszkaniu. Co to może być za przyczyna ? Czy może być to wina centrali ? Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 9426031
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2071
    Raczej wina słuchawki/instalacji do tego mieszkania, ale podanie dokładnej przyczyny przy tak zdawkowych informacjach to wróżenie z fusów.

Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • REKLAMA
  • #3 9431374
    roninxpl
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    opisz dokładniej co nie działa, jaka funkcja.
  • #4 9505447
    leszekbatkowski
    Poziom 2  
    Myślę podobnie jak kolega i uważam że to na pewno aparat lub przewody do niego,
    gdy brak jest sygnału wywołania to jest objaw braku aparatu. Życzę powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 9506023
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    U mnie winny był uszkodzony mikrostyk odłożonej słuchawki w aparacie.
  • #6 9506865
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    labi1993 napisał:
    Czy może być to wina centrali ?

Centrala jest wspólna dla wszystkich i nie ma osobnych wejść dla poszczególnych abonentów. Zakładam, że masz typowy analogowy system domofonowy.
    szukaj zatem usterki w instalacji lub sprawdź sam unifon w tym mieszkaniu.
  • REKLAMA
  • #7 9567839
    mateoti93
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Jeśli masz możliwość zamień na jakiś działający unifon, gdy nie zadziała to będzie uszkodzony kabel do unifonu, sprawdź jakość połączeń
  • #8 10192130
    diamond100
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam. Mam podobny problem z domofonem. Otóż chodzi o to że jak jesienią spadnie temperatura poniżej 10 stopni C to nie działa. Wiosną jest już ok,działa, aż do jesieni.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nie działającego domofonu w jednym z mieszkań w budynku wielorodzinnym. Użytkownik zadał pytanie, czy przyczyną awarii może być centrala. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu słuchawki, przewodów lub samego unifonu. Wskazano na możliwość uszkodzenia mikrostyku w aparacie oraz na konieczność sprawdzenia jakości połączeń. W przypadku braku sygnału wywołania, zaleca się wymianę unifonu na działający, co może pomóc w zdiagnozowaniu usterki. Dodatkowo, jeden z uczestników dyskusji zauważył, że jego domofon przestaje działać w niskich temperaturach, co może wskazywać na problem z elektroniką w trudnych warunkach atmosferycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA