logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić podwójny hydrostat w pralce? Woda się przelewa, pompa OK

Kffiatek 06 Lis 2004 08:27 18735 11
REKLAMA
  • #1 963944
    Kffiatek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Pralka potrafi nabrać wodę bez wypompowania poprzedniej i oczywiście wówczas woda wylewa się na posadzkę.
    Sprawdzałem pompę - działa bez zarzutu.
    Nie wiem jak sprawdzić hydrostat. Przy dmuchnięciu wyraźnie słychać i czuć, że przełącza. Ale jest podwójny (może: 1/2 i pełno) i nie wiem, jak sprawdzić obydwie części. Rurka jest jedna.
    Czy w takim wypadku należy brać pod uwagę uszkodzenie programatora, czy to padł hydrostat?
  • REKLAMA
  • #2 963951
    rumpel
    Poziom 26  
    Ocena: 92
    Jaka pralka?
  • REKLAMA
  • #3 963964
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 965001
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 965341
    s-waldek
    Poziom 12  
    Jeżeli pralka nabiera wodę w sposób niekontrolowany (na full nawet po wyłączeniu z sieci) to, może być uszkodzony elektrozawór (lub jedna z jego sekcji)dopuszczający wodę.
  • #6 965529
    rychu27
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    s-waldek napisał:
    Cytat:
    Jeżeli pralka nabiera wodę w sposób niekontrolowany (na full nawet po wyłączeniu z sieci) to, może być uszkodzony elektrozawór (lub jedna z jego sekcji)dopuszczający wodę.

Zwykle skorodowana sprężynka lub raz mi się zdarzyło, ziarnko piasku (pomimo sitka filtrującego).
    Powodzenia!!
  • #7 965573
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Hydrostat można sprawdzić dmuchając do niego - UWAGA- BARDZO OSTROŻNIE BO MOŻNA GO USZKODZIĆ, następnie w chwili usłyszenia charakterystycznego trzasku przerwać zwiększanie ciśnienia, dokonać pomiaru styków omomierzem.
  • #8 965946
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 966286
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1548
    Kffiatek napisał:
    Pralka potrafi nabrać wodę bez wypompowania poprzedniej i oczywiście wówczas woda wylewa się na posadzkę.
    Sprawdzałem pompę - działa bez zarzutu.
    Nie wiem jak sprawdzić hydrostat. Przy dmuchnięciu wyraźnie słychać i czuć, że przełącza. Ale jest podwójny (może: 1/2 i pełno) i nie wiem, jak sprawdzić obydwie części. Rurka jest jedna.
    Czy w takim wypadku należy brać pod uwagę uszkodzenie programatora, czy to padł hydrostat?

Witam.
    Dzieje się to po jakimś określonym cyklu prania, czy może od początku nabiera wodę bez opamiętania?
    Podaj typ pralki !!!
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #10 972022
    Kffiatek
    Poziom 11  
    Sorry, ale w weekend byłem zajęty i nie mogłem odpisać.
    Ta pralka to stara 10-letnia Tatramat mini 246, ale w nadzwyczaj dobrym stanie. Rdza tylko wewnątrz przy nóżkach (rolkach), wszystko wygląda jak fabrycznie nowe. Jedyne ślady użytkowania, jakie widać, to nadpalony wyłącznik główny i wygniecione rolki, na których stoi.
    Wygląda na to, że warto ją reanimować, bierze ciepłą i zimną wodę, jest malutka: szer*wys 40x60, ładowana od góry.
    Nie udało mi się dowiedzieć, kiedy pobiera wodę bez uprzedniego odpompowania poprzedniej. Prawdopodobnie jest to przypadkowe, raz po przerwaniu prania i otwarciu bębna dla dołożenia czegoś, innym razem po zmianie programu w trakcie prania, ale również dzieje się tak bez żadnej ingerencji - w trakcie normalnego procesu prania.
    Mam pytanie.
    Jeśli to hydrostat, to czy można dokupić hydrostat do takiej starej pralki, czy można założyć hydrostat od innej. Ogólnie - jak dobrać hydrostat?
  • #11 972290
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1548
    Witam.
    Skoro dokładasz coś do prania już w trakcie to rzecz dołożona wchłaniając wodę obniża jej poziom co automatycznie załancza dobranie jej do poziomu ustalonego przez hydrostat, jeśli dzieje się to po zmianie programu masz od tego drugi wysoki poziom ustawiony na hydrostacie.
    Jeśli dolewanie wody dzieje się bez żadnej ingerencji w trakcie prania zobacz czy przypadkiem nie masz węża spustowego zbyt nisko zamontowanego, lub nie kontrolowane wlewanie przez elektrozawór.
    Hydrostat dokupić można najlepiej iść do sklepu ze starym dla porównania parametrów.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #12 977788
    Kffiatek
    Poziom 11  
    Niemal wszystko, co wyżej napisałem, to nieprawda, bo zamiast zabrać się do roboty, cudowałem.
    Na usprawiedliwienie mam to, że ta pralka jest mała i akurat do hydrostatu jest trudno się dostać.
    A ja leniwy jestem :) i nie chce mi się robić, to zamiast sprawdzić - napisałem na grupę dyskusyjną.
    Ale zmusiło mnie i ustaliłem, że nie działa połowa hydrostatu obsługująca 1/2 wsadu.
    Reszta jest OK.
    Zanim znajdę hydrostat, będzie działać bez tej opcji.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pralki, która nabiera wodę bez wypompowania poprzedniej, co powoduje przelewanie się wody na podłogę. Pompa została sprawdzona i działa prawidłowo. Użytkownik ma pralkę Tatramat mini 246, około 10-letnią, ładowaną od góry, o wymiarach 40x60 cm. Hydrostat jest podwójny (dwie części: 1/2 wsadu i pełny wsad) z jedną rurką, co utrudnia jego pełną diagnostykę. Dmuchanie w wężyk hydrostatu pozwala usłyszeć przełączanie, jednak nie wiadomo, czy obie części działają poprawnie. Możliwe przyczyny problemu to uszkodzony hydrostat (część odpowiadająca za 1/2 wsadu nie działa) lub elektrozawór dopuszczający wodę. Zaleca się ostrożne sprawdzanie hydrostatu poprzez dmuchanie i pomiar styków omomierzem, a także kontrolę drożności wężyka i prawidłowego montażu węża spustowego. W przypadku konieczności wymiany hydrostatu, najlepiej dobrać nowy na podstawie starego egzemplarza, gdyż dostęp do części w tej pralce jest utrudniony. Użytkownik planuje dalszą eksploatację pralki bez funkcji połowy wsadu do czasu znalezienia odpowiedniego hydrostatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA